https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/americke-narodni-parky-se-topi-v-odpadcich-s-tim-jak-to-vyresit-jim-radi-subaru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Americké národní parky se topí v odpadcích. S tím, jak to vyřešit, jim radí Subaru

17.7.2015 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Odpadky - památka na turisty, která trápí řadu národních parků. Ilustrační snímek z Národního parku Joshua Tree.
Odpadky - památka na turisty, která trápí řadu národních parků. Ilustrační snímek z Národního parku Joshua Tree.
Americké národní parky přilákaly v roce 2013 na 273 milionů návštěvníků. A ti za sebou zanechali přes 50 000 tun odpadků. Pilotní projekt, na kterém se vydatnou měrou podílí i automobilka Subaru, má za cíl učinit z amerických národních parků místa zbavená odpadků.
 

Představa nedotčené přírody jako významného zdroje odpadu pro skládky se může zdát zvláštní, ale pro americké národní parky je to smutnou realitou. „Zatímco chvályhodná politika nulové produkce odpadů ovládla myšlení lidí v průmyslu, prosadit podobné plány u nás není snadné," říká Julie Kleinová, konzultantka udržitelnosti ze Sdružení národních parků (NPCA). Dodává, že na rozdíl od gigantů jako Nestlé, Walmart nebo Nike mají parky jen minimální možnost ovlivnit, co si lidé na tůru vezmou a hlavně kolik si toho odnesou zase zpět. Výsledkem jsou v lepším případě přeplněné kontejnery, které končí na vzdálených skládkách.

První tři národní parky, které přistoupily k řešení celonárodního problému, jsou Yosemite, Denali a Grand Teton. Dostalo se jim pomoci z trochu nečekané strany. Role dobrovolného poradce se zhostila společnost Subaru, která sama přešla na zero-waste produkci před deseti lety. Správy parků a ekology z automobilky ale nečeká snadný úkol. Například aljašský park Denali je od nejbližšího recyklačního centra vzdálen 80 kilometrů. To se navíc nedokáže vypořádat s moc velkým objemem odpadů. I proto 80 % zdejších odpadů z parku končí vyvezeno na skládce.

Aljašský park Denali - z některých části se musí lidé, materiál i odpadky odvézt pomocí vrtulníků.
Aljašský park Denali - z některých části se musí lidé, materiál i odpadky odvézt pomocí vrtulníků.
Foto | Travis / Flickr

„Vybudovat linku speciálně pro Denali se také nevyplatí, protože většina odpadů je zde vyprodukována během sezóny, v rozmezí 100 dní," dodává Kleinová, která podotýká. „Je to jako budovat kostel kvůli velikonoční neděli." Situace je sice lepší v Yosemite, které na skládky ukládá jen kolem 30 %, ale vděčí za to blízkosti kompostárny i fungujícímu trhu s přetříděnými surovinami v okolí Bay Area. Tragická je situace ve wyomingském parku Grand Teton, kde zaváží odpadky až na skládku ve státě Idaho, vzdálenou 150 kilometrů.

„Každý národní park má navíc řadu odlišností. Například do Denali ročně zavítá okolo 425 000 turistů, do Yosemite přes 4 miliony. Řešení musí být šité na míru. Jednoduše řečeno, nemůže to celé zůstat jen na parcích," uzavírá Kleinová.

Jakou roli může při řešení sehrát japonské Subaru? Jak popisuje Denise Cooganová, která má v automobilce na starost režim nulové produkce odpadů, pro začátek postačí malý audit „složení“ kontejnerů: „Když jsme začínali, prvním krokem bylo zanořit se do popelnic a udělat podrobný soupis všech složek odpadů. Teprve pak jsme mohli přejít na třídění a nabídnout odběratelům materiál k recyklaci."

Národní parky by se mohly stejně jako Subaru vyhnout až polovině vznikajících odpadů tím, že se zbaví nadbytečných obalů. „Pro parky bude nezbytné dojednat spolupráci s klíčovými partnery, ať už jsou to třeba supermarkety Cisco či US Foods, které do návštěvnických center dodávají občerstvení. Na nová pravidla hry by měli přistoupit i prodejci suvenýrů a další společnosti navázané na cestovní ruch," říká Cooganová. „Pokud se nám tento sňatek z rozumu mezi veřejným a soukromým sektorem podaří, jistě dosáhneme úspěchu."


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist