https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bez-uhli-ropy-a-plynu-se-obejdeme-od-roku-2050-slibuje-danska-vlada
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bez uhlí, ropy a plynu se obejdeme od roku 2050, slibuje dánská vláda

7.12.2011 10:01 | PRAHA (Ekolist.cz)
Do roku 2020 má vyrůst v přímořských vodách Dánska 1200 megawatt nových větrných turbín
Do roku 2020 má vyrůst v přímořských vodách Dánska 1200 megawatt nových větrných turbín
Foto | Eskinder Debebe / UN Photo
Dánské království to s ochranou klimatu myslí vážně, vzkazuje světu jeho vláda. Do roku 2050 chce zcela přejít na obnovitelnou energetiku a snížit svoje emise až o 95 %. To kromě jiného znamená, že se od roku 2030 chce úplně obejít bez uhlí.
 

Na uhlí přitom jede nemalá část dánské energetiky. Dnes pokrývá 40 % výroby elektřiny a 20 % výroby tepelné energie v lokálních výtopnách. Do roku 2020 chce Dánsko snížit výrobu energie z uhlí o 65 % a od roku 2030 by se mělo obejít úplně bez uhlí. To má nahradit větrná energie pro výrobu elektřiny a biomasa pro výrobu tepla. S využitím jaderné energie v Dánsku nepočítají.

Právě větrná energie má přímořskému Dánsku významně pomoci na cestě za nízkoemisní energetikou. Jen do roku 2020 má vyrůst nových 1200 megawatt větrných turbín v přímořských vodách a mají se vytipovat místa pro instalaci dalších 400 MW. Na souši by se mělo najít místo pro více než 1800 MW větrné elektřiny.

Vedle dotací na výrobu větrné elektřiny se dočkají podpory i výrobci z biomasy. Ta má nahradit uhlí při vytápění domácností, navíc biomasa může vyrábět špičkovou elektřinu. Nové dotace dostanou producenti bioplynu, při výrobě z kejdy by měli dostat dotaci ve výši 22,5 DKK (77 Kč) za GJ energie, při výrobě pro průmyslové využití 39 DKK/GJ (133 Kč). Naopak od roku 2013 by se nesměly budovat žádné výtopny budov na ropu nebo zemní plyn. Do roku 2020 by měl dnešní počet systémů vytápění využívajících ropná paliva klesnout na polovinu.

Ne drahé energie, ale pojištění

Plán počítá s tím, že veškerá elektřina i teplo bude pocházet z obnovitelných zdrojů již v roce 2035 a v polovině století bude veškerá energie zelená – včetně dopravy. „Bude to nákladné a na první pohled to vypadá, že budeme platit za energie více. Ve skutečnosti je to spíše způsob pojištění,“ říká dánský ministr pro klima, energetiku a budovy Martin Lidegaard. Díky investicím by měly celkové výdaje na energie postupně klesnout pod dnešní úroveň, a to především kvůli očekávanému růstu cen tradičních surovin.

Plán dánské vlády vychází z předchozí státní studie, ale její cíle ještě zpřísňuje. Strategická plán „Naše budoucí energie“ počítá v první fázi s úsporami energií, zejména v budovách. Tomu by měl pomoci plán podobný českému programu Zelená úsporám – dotace na výměnu oken nebo domácích kotlů. Na úspory energií v domácnostech počítá vláda pro roky 2013-2014 dotace ve výši 500 milionů dánských korun (DKK), zhruba 1,7 miliardy korun českých.

Dánská Zelená úsporám – dotace na výměnu oken nebo domácích kotlů ročně za zhruba 1,7 miliardy Kč
Dánská Zelená úsporám – dotace na výměnu oken nebo domácích kotlů ročně za zhruba 1,7 miliardy Kč

Druhým stupněm bude masivní elektrifikace, ta má díky šetrnějším spotřebičům umožnit, aby polovina spotřebovávané elektřiny pocházela z větrných elektráren vybudovaných v pobřežních vodách. Elektřina by také měla v budoucnu pohánět většinu automobilů, její spotřeba tedy významně poroste.

Vládní plán by měl snížit emise skleníkových plynů oproti roku 1990 o 35 % v roce 2020 a o 80 až 95 % v roce 2050.

Dotace a úspory

V září zvolený levicový kabinet chce do zelených technologií nasměřovat silné státní pobídky. Ty budou postupně nabírat na obrátkách tak, aby v roce 2020 do úspor energií a výroby z obnovitelných zdrojů směřovalo 5,6 miliard DKK, tedy zhruba 19 miliard Kč. „Úspory by ale měly být ještě vyšší, v roce 2020 počítáme s částkou 6,9 miliardy dánských korun,“ dodal Martin Lidegaard.

Vedle přímých dotací jde o pobídky přes daňové úspory, případně investice, které energetické firmy rozúčtují do faktur konečným zákazníkům. Podle plánu by se průměrné domácnosti měly zvýšit účty o 1700 DKK (necelých 6000 Kč) v roce 2020. Celkem má celá proměna energetiky přijít na půl procenta HDP Dánska v roce 2050. Vláda také počítá s tím, že investice soukromých firem se vrátí v prodeji technologií.

Strategie míří na několik cílů. Vedle ochrany klimatu a snížení závislosti na dovozu surovin především na vyšší zaměstnanost. Podle vládních propočtů by už v roce 2014 měly investice do energetiky přinést přes pět tisíc nových pracovních míst.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist