https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bridlicovy-plyn-ochrane-klimatu-nepomuze-rika-investicni-firma
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Břidlicový plyn ochraně klimatu nepomůže, říká investiční firma

30.5.2012 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Těžba břidlicového plynu v Roulette, Pennsylvania
Těžba břidlicového plynu v Roulette, Pennsylvania
Foto | Laurie Barr / Wikimedia Commons
Nahradit uhlí břidlicovým plynem ochraně klimatu nepomůže. Tvrdí to britská investiční firma Scottish Widows Investment Partnership (SWIP). Podle ní totiž těžařské společnosti nejsou schopné jednoduše zamezit únikům metanu, jednoho z nejagresivnějších skleníkových plynů.
 

Podle SWIP břidlicový plyn, zejména v USA, pomalu začíná vytlačovat uhlí. Zatímco produkce energie z uhlí v posledních dvanácti měsících poklesla o 19 %, její výroba z břidlicového plynu vzrostla o 38 %.

To je podle firmy obrovský obrat, břidlicový plyn generuje zhruba stejné množství energie jako solární a větrná energie v USA dohromady. A jeho podíl bude nadále růst, stejně tak jako klesá cena, která se za posledních pět let propadla o 75 %.

To by v zásadě měla být dobrá zpráva pro ochranu klimatu, protože břidlicový plyn při pálení produkuje až o polovinu méně emisí skleníkových plynů než uhlí. Velké zásoby břidlicového plynu jsou například v Číně, kde by mohly nahradit masivní využívání uhlí.

Jenže příspěvek k ochraně klimatu zpochybňují velké úniky metanu, které vznikají jak při těžbě, tak zpracování a distribuci. Jak velké jsou samotné úniky není jasné, podle studie se pohybují v objemu zhruba 2 – 3 % z celkové těžby. I to ale stačí, aby se břidlicový plyn v příspěvku ke změnám klimatu vyrovnal uhlí.

Metan má 72 krát vyšší skleníkový potenciál než oxid uhličitý. Pokud by se porovnával příspěvek za sto let, klesne na zhruba 24 násobek, protože jde o plyn s relativně krátkou životností. Podle SWIP to znamená, že sice v dlouhodobém hledisku by břidlicový plyn byl lepší než uhlí, ale během prvních dvaceti až třiceti let by ochraně klimatu nepomohl.

„Náš výzkum ukazuje, že technologie, které únikům dokáží zamezit, existují a jsou rychle a levně aplikovatelné, přesto nejsou v širším měřítku využívány,“ říká vedoucí výzkumu SWIP Craig Mackenzie. Podle něj je potřeba snížit dopad na klima, aby lidstvo mělo co nejvíce času na adaptace.

Podle Mackenzieho chce firma SWIP jako hlavní investor do těžby břidlicového plynu tlačit na firmy, aby začaly okamžitě pracovat na snižování objemu úniků. „Zamezit jim je pro průmysl těžby břidlicových plynů strategickým zájmem,“ říká Mackenzie. Podle studie by se investice měly vrátit během jednoho až tří let.


reklama

 
Další informace |
Zde najdete celou studii Shale gas: the fugitive methane problem.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist