https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/top-09-neprosadila-zakaz-casti-postupu-tezby-bridlicoveho-plynu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

TOP 09 neprosadila zákaz části postupů těžby břidlicového plynu

14.7.2016 10:31 | PRAHA (ČTK)
Opoziční TOP 09 neprosadila zákaz některých postupů, které by bylo možné využít při případné těžbě břidlicového plynu. Příslušnou novelu horního zákona Sněmovna zamítla už v úvodním kole projednávání. V dolní komoře ležela déle než dva roky.
 

Zákon nyní nepovoluje používat kyanidové loužení vytěžené rudy. Novela měla nově zakázat hydraulické štěpení a podzemní zplynování uhlí. Stát podle TOP 09 zatím nemá žádný nástroj, jak by mohl tyto postupy z průzkumu nebo těžby vyloučit.

Proti novele, jak ji navrhla TOP 09, se postavila i vláda. Současná úprava spolu s energetickou a surovinovou politikou poskytuje životnímu prostředí podle kabinetu dostatečnou ochranu. Novela by podle ministrů navíc zakázala i běžně používanou metodu konvenčního hydraulického štěpení hornin, která životní prostředí nepoškozuje.

O těžbě břidlicového plynu se ve Sněmovně debatovalo už v minulém volebním období. Skupina poslanců ČSSD a Věcí veřejných navrhovala zákaz použití metody hydraulického štěpení hornin při průzkumu ložisek a při těžbě břidlicového plynu. Stát měl odepsat zásoby plynu, pokud by bylo možné ložisko dobývat jen tímto způsobem. Poslanci se nakonec k projednání normy kvůli rozpuštění dolní komory nedostali.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist