https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/top-09-mozna-neprosadi-zakaz-postupu-tezby-bridlicoveho-plynu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

TOP 09 možná neprosadí zákaz postupů těžby břidlicového plynu

13.7.2016 09:19 | PRAHA (ČTK)
Proti novele se postavila i vláda. Současná úprava spolu s energetickou a surovinovou politikou poskytuje životnímu prostředí podle kabinetu dostatečnou ochranu. Novela by podle ministrů navíc zakázala i běžně používanou metodu konvenčního hydraulického štěpení hornin, která životní prostředí nepoškozuje
Proti novele se postavila i vláda. Současná úprava spolu s energetickou a surovinovou politikou poskytuje životnímu prostředí podle kabinetu dostatečnou ochranu. Novela by podle ministrů navíc zakázala i běžně používanou metodu konvenčního hydraulického štěpení hornin, která životní prostředí nepoškozuje
Návrhu na zamítnutí bude ve Sněmovně čelit předloha opoziční TOP 09, která by kvůli ekologickým dopadům zakázala některé postupy případné těžby břidlicového plynu. Úvodní kolo projednávání novely horního zákona dnes Sněmovna nedokončila.
 

Zákon nyní nepovoluje používat kyanidové loužení vytěžené rudy. Novela by měla nově zakázat hydraulické štěpení a podzemní zplynování uhlí. Stát podle TOP 09 zatím nemá žádný nástroj, jak by mohl tyto postupy z průzkumu nebo těžby vyloučit.

"Průzkum nikde nehrozí, po prvním náporu jsme poučeni," uvedl Ivan Adamec (ODS), který návrh na zamítnutí předlohy už v prvním čtení podal. Připojil se k němu i Josef Hájek (ANO). Zpravodaj Vlastimil Vozka (ANO) navíc upozornil na to, že stejný návrh TOP 09 Sněmovna už jednou zamítla při projednávání jiné novely horního zákona.

Proti novele se postavila i vláda. Současná úprava spolu s energetickou a surovinovou politikou poskytuje životnímu prostředí podle kabinetu dostatečnou ochranu. Novela by podle ministrů navíc zakázala i běžně používanou metodu konvenčního hydraulického štěpení hornin, která životní prostředí nepoškozuje.

O těžbě břidlicového plynu se ve Sněmovně debatovalo už v minulém volebním období. Skupina poslanců ČSSD a Věcí veřejných navrhovala zákaz použití metody hydraulického štěpení hornin při průzkumu ložisek a při těžbě břidlicového plynu. Stát měl odepsat zásoby plynu, pokud by bylo možné ložisko dobývat jen tímto způsobem. Poslanci se nakonec k projednání normy kvůli rozpuštění dolní komory nedostali.

O povolení hydraulického štěpení usilovaly dvě firmy v několika lokalitách. Vzbudilo to odpor místních obyvatel. Za kritiky těžby břidlicového plynu se postavil sněmovní petiční výbor. Výbor tehdy požádal ministerstvo životního prostředí, aby podniklo legislativní kroky, které by ukončily veškeré aktivity související s těžbou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist