https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brno-spustilo-projekt-na-vyuziti-nepotrebnych-veci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brno spustilo projekt na využití nepotřebných věcí

6.6.2016 13:35 | BRNO (ČTK)
Přinášet je možné různé věci, od knih přes sportovní vybavení až po různé zařízení domácností
Přinášet je možné různé věci, od knih přes sportovní vybavení až po různé zařízení domácností
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Odpadová městská společnost SAKO Brno spustila ve spolupráci s městem a Veřejnou zelení města Brna projekt s názvem Druhý život pro opětovné využití starých věcí. Cílem je snížit množství vznikajícího odpadu a nákladů na jeho likvidaci a zároveň pomoct lidem, kteří si nemohou koupit nové věci.
 

Na čtyřech sběrných střediscích v Brně vznikly nově zastřešené prostory, kam mohou lidé věci přinášet. "Jsou na ulicích Veveří, Hapalova, Jana Svobody a Okružní. Přinášet je možné různé věci, od knih přes sportovní vybavení až po různé zařízení domácností," uvedl mluvčí SAKO Martin Drozd. Odložit mohou lidé třeba hrnce, talíře, hrníčky, CD nebo hračky. "Výjimkou jsou elektrospotřebiče, které z technických důvodů prozatím není možné do projektu zařadit," doplnil.

Náměstek primátora Martin Ander (SZ) už dříve řekl, že zájemci si budou moct odnést věc za menší poplatek ve výši přibližně 10 korun. "Výtěžek půjde na rozšíření květinových záhonů v ulicích Brna," informoval Ander.

Podle Drozda projekt přispívá k ochraně životního prostředí a také pomáhá brněnským rodinám k lepšímu životu, i když se starou věcí. "Kromě toho mohou odložené věci používat kreativní umělci, kteří často pozměňují nebo úplně mění původní funkci předmětů a dávají jim nový význam," doplnil ředitel společnosti SAKO Jiří Kratochvil. Design z odpadu je podle něj ve světě velkým hitem, avšak u nás toto téma rozšířené není.

Aktuální plány dále rozšiřují možnosti využívání starých věcí ve městě. Již v dubnu totiž odstartoval projekt, který lidem umožňuje přinášet na vybraná sběrná střediska starý, ale funkční nábytek, který si mohou vzít potřební občané. "Do budoucna by se měl podobným způsobem prodlužovat životní cyklus například u oblečení, obuvi nebo jiných produktů, které dnes bezmyšlenkovitě končí v popelnicích," dodal Drozd.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist