https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chalupa-na-sumave-se-kacet-bude-ale-jen-rucne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chalupa: Na Šumavě se kácet bude, ale jen ručně

21.4.2011 11:40 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pravidla boje s kůrovcem: žádná těžká technika, jen ruční pily.
Pravidla boje s kůrovcem: žádná těžká technika, jen ruční pily.
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
V Národním parku Šumava se proti kůrovci bude postupovat kácením, ale bez použití těžké techniky. Dřevaři tak budou v prvních zónách stromy kácet ručně a poražené stromy po odkornění nechají na místě. Na dnešní tiskové konferenci to oznámil ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS).
 

Mezi další "pravidla pro boj s kůrovcem" v návrhu dalšího postupu patří, že na celém území parku se nebudou používat letecké postřiky. Žádná technika nesmí v prvních zónách sjet mimo zpevněnou lesní cestu. V prvních zónách se ani nebude smět používat žádný biocidní prostředek proti kůrovci. Chalupa podle svých slov věří, že jeho návrhy podrobené diskuzi s kolegy na ministerstvu budou nejlepším řešením efektivnějšího boje s kůrovcem a zároveň šetrnou péčí k bezzásahovým zónám parku.

Ministr nařídil řediteli parku Stráskému, aby učinil nutné legislativní opatření, která umožní zahájit realizaci opatření. Chalupa by chtěl také založit informační dispečink a o kůrovcových těžbách informovat veřejnost. „Proti kůrovcovi se zasahovalo i v předchozích letech,“ připomněl Chalupa a dodal, že nový návrh by měl přinést menší zásah a jen v nezbytně nutných oblastech.

Tato pravidla jsou upravenou verzí návrhu, který předložila pracovní skupina Josefa Vovesného. Ministr si od tohoto postupu slibuje větší efektivitu v boji proti kůrovci a zachování šetrného přístupu k bezzásahovým zónám parku.

Oproti původnímu návrhu pracovní skupiny Tomáš Chalupa také rozhodl o zákazu kácení v některých vybraných prvních zónách s převahou rašelinišť a nařídil tyto zóny zařadit do bezzásahového režimu. „Těmito kroky chceme zachovat jádrové území Národního parku Šumava a ponechat je k samovolnému vývoji ve styku s Bavorským národním parkem,“ říká Chalupa.

Chalupa uvedl, že začátek kácení záleží na realizaci právních kroků. „Víme, že čas hraje proti nám a přijímají se rozhodnutí, která jsou pozdě,“ řekl novinářům Chalupa a uvedl, že je třeba znát aktuální údaje, neboť informace, ze kterých Chalupa vychází, jsou z loňského roku.

„Je zřejmé, že ministr Tomáš Chalupa zcela nevyhověl návrhu Jana Stráského a některá z nejcennějších míst Šumavy z plánovaného kácení vyjmul. Stromy tak zůstanou stát například u Černohorského močálu nebo v oblasti Rybárenské a Mlynářských slatí," komentuje ministrovo rozhodnutí Petr Machálek z Hnutí Duha. A dodává, že pokud Jan Stráský začne v nejcennějších šumavských oblastech kácet hned, bude to, bez ohledu na čerstvé stanovisko ministra, v rozporu hned s několika platnými zákony.

Hůlka: Různé iniciativy lžou

Předseda Svazu obcí NP Šumava Jiří Hůlka uvedl, že očekával rozsáhlejší kácení kůrovcem napadených stromů v první zóně parku, neboť je to prý „jediná šance, jak zastavit ničení kdysi krásných šumavských lesů a uchránit je i pro další generace.“ Hůlka ale dodal, že chápe rozhodnutí ministra jako nutný kompromis. Kůrovcová kalamita prý vyhání z Šumavy turisty.

„Je potřeba zdůraznit, že různé iniciativy trvale veřejně lžou o růstu nového lesa v oblastech napadených kůrovcem. Opak je pravdou,“ uvedl Hůlka a vysvětlil, že na některých plochách nad 1200 metrů nad mořem se les neobnovuje, protože zde chybí matečný porost a degradované plochy zarostly vysokými travinami.

Své stanovisko vydala také Strana zelených, která je znepokojena kroky a návrhy ředitele národního parku a stanovisko ministra vzbuzuje další obavy. Strana zelených připomněla, že „zelení“ ministři životního prostředí učinili v minulosti důležité kroky, díky kterým se nyní zvyšuje návštěvnost i renomé uznávaného parku.


reklama

 
mmo, ms

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist