https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dalsi-obet-karbofuranu-byl-kriticky-ohrozeny-lunak-cerveny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Další obětí karbofuranu je kriticky ohrožený luňák červený

27.5.2016 16:37 | HRADEC KRÁLOVÉ (Ekolist.cz)
Nalezený luňák červený v pozici typické pro otravu karbofuranem.
Nalezený luňák červený v pozici typické pro otravu karbofuranem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Dušan Rak
Mrtvý luňák červený, který byl nedávno nalezený u Nového Bydžova, byl otrávený karbofuranem, potvrdili to veterináři. Luňák červený je kriticky ohrožený pták. Otrava tohoto ptáka však znamenala smrt i jeho partnerky, ptáci totiž tvoří hnízdní páry. Zatímco samička sedí na vejcích, samec se stará o potravu, vysvětlují ornitologové.
 

Jednou z posledních známých obětí zakázaného jedu karbofuranu se stal kriticky ohrožený luňák červený, kterého nalezli ornitologové 14. dubna 2016 přímo na hnízdní lokalitě nedaleko Nového Bydžova. V Královehradeckém kraji jde o velmi vzácný druh hnízdící řídce jen v počtu jednotlivých párů. Celorepublikový počet prokázaných hnízdících párů pak aktuálně nepřesahuje 100.

Nalezený luňák byl pravděpodobně čerstvě uhynulý v charakteristické pozici ukazující na otravu karbofuranem (pozice na břiše s lehce roztaženými křídly, křečovitě sevřené pařáty vytažené vpřed). Z důvodu podezření na trestný čin byla přivolána Policie ČR. Podle vyjádření Státního veterinárního ústavu Praha, kam byl uhynulý luňák poslán na expertizu, byl nalezený luňák červený skutečně otráven karbofuranem.

Osiřelá samice luňáka červeného na hnízdě. Mláďata z tohoto hnízda jsou odsouzena k záhubě.
Osiřelá samice luňáka červeného na hnízdě. Mláďata z tohoto hnízda jsou odsouzena k záhubě.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Dušan Rak

„Luňáci jsou druhem adaptovaným, podobně jako například supi, na vyhledávání a odklízení mršin z krajiny. Otrávené návnady jsou tak pro ně vysoce nebezpečné,“ říká nálezce otráveného dravce Dušan Rak, který se monitoringem populace luňáka červeného v ČR zabývá.

„Situace je o to komplikovanější, že šlo o dravce z hnízdícího páru. Samice, která zůstala sedět na snůšce nedaleko nálezu otráveného luňáka, tak bez pomoci samce nemůže zdárně odchovat mláďata. Dalšími oběťmi neznámého traviče tak bude kompletní potomstvo ze zdejšího hnízda,“ doplnil Rak.

„Místo nálezu otráveného luňáka leží jen několik desítek metrů od obce, hnízdní lokalita je navíc často navštěvována dětmi. Vzhledem k místu nálezu je pravděpodobné, že návnada musela být položena nedaleko. Nechci si ani domýšlet, co by se mohlo stát, pokud by s návnadou manipulovaly děti. Otrávené návnady totiž nepředstavují riziko jen pro divoká zvířata, ale i pro domácí mazlíčky a děti,“ připomíná Lukáš Kadava z Východočeské pobočky České společnosti ornitologické, který zdejší hnízdiště dlouhodobě sleduje.

„Karbofuran se používal v zemědělství jako insekticidní přípravek k tlumení škůdců na velké škále plodin, např. na kukuřici, řepě, slunečnici, bramborách, řepce. Přípravky byly klasifikovány jako vysoce toxické. V Evropské unii je aplikace karbofuranu zakázána od roku 2008, není dovoleno jej nejen používat a prodávat, ale ani skladovat. V zemědělských družstvech i mezi lidmi je ale stále značné množství zásob, za jejichž uchovávání hrozí postihy. Tyto zásoby používají traviči pro nelegální pokládání návnad. Česká společnost ornitologická se otravami ptáků karbofuranem dlouhodobě zabývá a případy monitoruje v rámci svého programu „Volná křídla“. Žádný konkrétní viník však dosud nebyl dopaden a potrestán,“ uzavírá ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JH

Jana Hrdličková

28.5.2016 21:51
Jsem přesvědčená že je tráví nějaký myslivec.Pochybuju že někomu jinému tyto dravci vadí natolik,aby je otrávil.Je to zrůda a jako zrůda určitě skončí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist