https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-prace-na-kole-za-mesic-ujelo-temer-11-000-lidi-pres-2-miliony-kilometru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do práce na kole: za měsíc ujelo téměř 11 000 lidí přes 2 miliony kilometrů

10.6.2016 13:43 | PRAHA (Ekolist.cz)
Cílem soutěže, kterou pořádá Auto*Mat, je motivovat zaměstnance k šetrné dopravě.
Cílem soutěže, kterou pořádá Auto*Mat, je motivovat zaměstnance k šetrné dopravě.
Foto | carloszgz / Flickr
Bezmála jedenáct tisíc lidí z celé České republiky udělalo něco pro svoje zdraví i životní prostředí a zapojilo se do květnové soutěže Do práce na kole. Cílem soutěže, kterou pořádá Auto*Mat, je motivovat zaměstnance k šetrné dopravě. Účastníci z 1 825 firem najeli na kole během května neuvěřitelných 2 104 000 kilometrů. Nejvíce kilometrů v přepočtu na jednoho účastníka najeli v Otrokovicích – 396 km za měsíc. V Otrokovicích mají také nejlepší Cyklozaměstnavatele roku 2016, firmu Continental Barum. Informovalo o tom sdružení Auto*Mat.
 

V letošním šestém ročníku se mohli kromě cyklistů zapojit i běžci a chodci. Z celkových více než dvou milionů „čistých” kilometrů urazili lidé pěšky nebo během 161 535 km.

Nejvíce účastníků zapojilo v Praze, celkem 3601. Následovalo město Brno s 1595 účastníky, nad 500 zapojených bylo ještě v Pardubicích, Plzni a Olomouci.

Za to, že jezdili, běhali, či chodili celý měsíc do práce na kole, získali nejpilnější soutěžící kola, koloběžky, zájezdy, cyklodoplňky, poukazy na společné zážitky a mnoho dalšího. Hlavní cenu za pravidelné dojíždění v Praze obdržel tým Fantastická čtyřka z Magistrátu hlavního města Prahy. Ten byl vylosován ze všech týmů, které ujely během května alespoň dvě třetiny cest do práce na kole (nebo během či pěšky).

Celorepublikový nejvýkonnější jezdec v soutěži, Martin Vašák z Brna, najel za měsíc úctyhodných 2 922 kilometrů (což je průměrně téměř 100 km denně), ženské kategorie opanovala Vlasta Štochlová z Prahy, která nejen, že najela za květen 2 190 kilometrů, ale na každé ze svých cest pořídila fotografie. Za tento počin získala hlavní cenu v celorepublikové kategorii Kreativita v podobě koloběžky YEDOO City New.

Kromě týmů a jednotlivců se oceňovaly také firmy, které poskytují svým zaměstnancům dojíždějícím do práce na kole nejlepší podmínky. Titul Cyklozaměstnavatele roku 2016 v ČR získala firma Continental Barum z Otrokovic. “V Barumu organizují jednak motivační vnitrofiremní soutěž s hodnotnými cenami, po areálu firmy jezdí více než 700 firemních jízdních kol. Někteří technici a údržbáři mají k dispozici koloběžky. Už nyní mají zaměstnanci Barumu k dispozici 5 koláren s čipovým systémem hlídané kamerami, další se staví. V administrativní budově jsou na každém podlaží sprchy a šatny, zamykací skříňky tu mají dokonce i na cyklistické přilby. Ředitel Barumu Libor Láznička osobně od svých zaměstnanců zjišťuje, s jakými problémy se při dojíždění do práce na kole potýkají, a hlavní problematické úseky slíbil projednat se zastupiteli města Otrokovice a přispět na jejich řešení městu i finančně,” vysvětlila koordinátorka soutěže Iva Nevečeřalová.

V pražském cyklozaměstnavatelském klání se nejlépe umístila firma Mibcon. „Firma si titul vysloužila především tím, že motivuje nejen svoje zaměstnance, aby se do práce pohybovali na kole nebo pěšky – celoroční motivační soutěží s hodnotnými cenami, ale motivuje dokonce všechny své zákazníky. Každý, kdo do Mibconu přijede na kole, dostane za odměnu ručník z bio-bavlny s logem Mibconu,” říká Iva Nevečeřalová.

Odměňovaly se také podněty na zlepšení cyklistické infrastruktury. Jako nejlepší „cykloopatření” pro Prahu ohodnotila porota složená z týmu Auto*Matu návrh Michaely Sábelové na odstranění bariéry v podobě vysokého obrubníku mezi dvěma cyklostezkami v oblasti Vršovic.

Výsledky všech soutěžních kategorií jsou k dispozici na stránkách soutěže www.dopracenakole.cz pod jednotlivými městy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist