https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dobrovolnici-odpracovali-v-lete-na-akcich-hnuti-brontosaurus-pres-35-tisic-hodin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dobrovolníci odpracovali v létě na akcích Hnutí Brontosaurus přes 35 tisíc hodin

7.9.2016 01:20 | PRAHA (Ekolist.cz)
Už po páté značili dobrovolníci turistické cesty na Ukrajině, kterým Hnutí Brontosaurus podporuje místní šetrný turistický ruch.
Už po páté značili dobrovolníci turistické cesty na Ukrajině, kterým Hnutí Brontosaurus podporuje místní šetrný turistický ruch.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Hnutí Brontosaurus
Na prázdninových akcích Hnutí Brontosaurus pomáhali dobrovolníci přírodě, památkám i lidem. Hodnotu jimi odvedené práce vyčíslilo hnutí na téměř 5 milionů korun. Do zážitkových akcí spojených s dobrovolnickou pomocí se zapojili především mladí lidé, vyrazit dobrovolničit mohli ale i rodiče s dětmi.
 

Dobrovolníci se podíleli na bohulibých činnostech nejen v České republice, ale i v dalších šesti zemích světa - Indonésii, Indii, Rumunsku, Srbsku, na Ukrajině a poprvé také v Chorvatsku. Páté výročí oslavilo značení turistických cest na Ukrajině, kterým tam Hnutí Brontosaurus podporuje šetrný turistický ruch. Za dobu jeho působení se povedlo vyznačit přes 300 kilometrů turistických stezek.

Přes 50 letních akcí a táborů nabídlo různorodou náplň dobrovolnické pomoci. Po dvaadvacáté dobrovolníci pokosili několik hektarů karpatských luk, čímž udržují druhovou pestrost lokality a pomáhají ochraně vzácných orchidejí. Už po třiatřicáté probíhala také pomoc při obnově hradu Lukov. Během téměř dvou měsíců se mezi jeho zdmi vystřídalo zhruba 100 mladých lidí. Zkušení organizátoři se nyní pustili do pomoci další historické památce - hradu Templštejn na Vysočině.

Kromě toho dobrovolníci oživovali zaniklou osadu Zastávka nebo pomáhali handicapovaným zvířatům.

"Hitem jsou dobrovolnické tábory pro rodiče s dětmi, kdy lidé, kteří dobrovolničili za studentských let, pokračují v pomoci přírodě a památkám i se svými dětmi," doplňuje programový ředitel Hnutí Brontosaurus Dalimil Toman. Specifickou akcí je organizátorský kurs Cestičky 2.0. Letos vyškolil dvacítku nových organizátorů, kteří mohoupříští rok uspořádat svoje vlastní dobrovolnické akce.

Prázdniny s Brontosaurem jsou nejstarší akcí svého druhu v Česku. První ročník nadšenci uspořádali už v roce 1974. Na jeho akcích propojují práci pro přírodu, památky i lidi s netradičními zážitky a zábavou.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist