https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/drzitelem-ceny-josefa-vavrouska-se-stal-martin-riha
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Držitelem Ceny Josefa Vavrouška se stal architekt Říha

7.6.2011 10:48 | PRAHA (Ekolist.cz)
„Připadám si trochu jako při povýšení do rytířského stavu ducha, mezi skutečnou elitu národa,“ řekl pár vteřin po vyhlášení Říha.
„Připadám si trochu jako při povýšení do rytířského stavu ducha, mezi skutečnou elitu národa,“ řekl pár vteřin po vyhlášení Říha.
Foto | Martin Singr / Ekolist.cz
Architekt a odborník na územní plánování Martin Říha včera převzal Cenu Josefa Vavrouška za rok 2010. Říha při přebírání ocenění uvedl, že je získáním ceny „překvapen a zaskočen“. Díky své přímé povaze byl prý často mezi ochránci přírody a investory jako mezi mlýnskými kameny.
 

„Připadám si trochu jako při povýšení do rytířského stavu ducha, mezi skutečnou elitu národa,“ řekl pár vteřin po vyhlášení Říha. Podle něj je cena oceněním všech, kteří v minulém ani současném režimu neohýbali páteř, hájili veřejné zájmy a zachovali si čisté svědomí. Říha přiznal, že si byl jist, že cenu získá Martin Bursík, který měl letos nejvíce nominací.

Jiří Dlouhý ze Společnosti pro udržitelný rozvoj uvedl, že Martin Říha upřednostňuje, podobně jako bývalý ministr životního prostředí Josef Vavroušek, evoluční a nikoliv revoluční vývoj. Říha prý věcnými argumenty a trpělivou, ač nenápadnou prací dosáhl relativně velkých úspěchů. Podle Dlouhého Říha mimo jiné v roce 1988 spolu s doktorkou Blažkovou odepsal uhlí pod městem Duchcov a toto město tak zachránil. Jako druhý náměstek ministra životního prostředí v roce 1991 pak zpracoval a přijal územní ekologické limity těžby v severočeské a Sokolovské hnědouhelné pánvi a na Ostravsko-Karvinsku.

Rekordní počet nominací

Organizátoři vyhlašování ceny, kterými jsou Nadace Partnerství a Nadace Charty 77, letos obdrželi nejvíce nominací na cenu v historii. Celkem se sešlo 21 návrhů na osobnosti z 9 krajů České republiky. Spektrum povolání kandidátů bylo široké: geolog, lesní inženýr, ekonom, projektová manažerka, důchodce nebo dětský psycholog. Mezi navrženými osobnostmi byli mimo jiné bývalí ministři Martin Bursík a Libor Ambrozek nebo zástupce nevládní organizace Vojtěch Kotecký.

Cena Josefa Vavrouška má vyzdvihnout osobnosti nebo jejich činy v oblasti trvale udržitelného rozvoje ochrany životního prostředí. Uděluje se od roku 1996 a získalo ji již 24 osobností. Je spjata s osobností předního českého ekologa a ministra československé vlády z roku 1991, který před 16 lety tragicky zahynul pod lavinou spolu s dvacetiletou dcerou Petrou.


reklama

 
Další informace |
Vyhlášení patnáctého ročníku se uskutečnilo u příležitosti Světového dne životního prostředí 6. června 2011 v prostorách Národního technického muzea v Praze.
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist