https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cenu-josefa-varouska-ziskali-ochranci-bilych-karpat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cenu Josefa Varouška získali ochránci Bílých Karpat

6.6.2013 20:01 | PRAHA (Ekolist.cz)
Národní přírodní rezervace Čertoryje v Bílých Karpatech. Největší luční komplex v Česku.
Národní přírodní rezervace Čertoryje v Bílých Karpatech. Největší luční komplex v Česku.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Cenu Josefa Vavrouška za rok 2012 získali botanici a ekologové Ivana a Jan Jongepierovi. Jejich celoživotním dílo se pojí s ochranu květnatých luk v Bílých Karpatech. Cenu Josefa Vavrouška udělila Nadace Partnerství a Nadace Charty 77 letos už po sedmnácté.
 

Porota Ceny Josefa Vavrouška letos vybírala ze 13 nominovaných osobností. Mezi nimi se obejvil expert na energetiku, ředitel neziskové organizace, vysokoškolský pedagog nebo dětský psycholog. Vítězství si nakonec získali Ivana a Jan Jongepierovi, kteří svůj život zasvětili ochraně luční biodiverzity v Bílých Karpatech.

„Ivana a Jan Jongepierovi patří již dlouho k uznávaným odborníkům a zasloužili se zcela zásadně o ochranu orchidejových luk. Jejich znalosti a praktické zkušenosti jsou využívány i v zahraničí,“ vysvětluje výkonný ředitel Nadace Partnerství Tomáš Růžička.

Přínos manželské dvojice oceňují i příspěvky v diskusním fóru, otevřeném na stránkách www.cenajosefavavrouska.cz po zveřejnění nominací. V nich diskutující vyzdvihují zejména praktický dopad činnosti manželů Jongepierových. "Každý milovník přírody se [o jejich přínosu ekologii] může přesvědčit při putování krásnými bělokarpatskými květnatými loukami, jejichž plocha díky Ivaně a Janovi neustále roste," stojí v diskusi v jednom z příspěvků.

„V roce 2009 stáli manželé Jongepierovi u počátků sbírky na výkup pozemků Vlčí hrdlo u Bzence s cílem vrátit půdu zamokřeným loukám podél potoka v povodí Moravy. Zatím se podařilo vykoupit tři hektary, které se vrací do svého původního stavu a záměrem je též obnovení meandru zregulovaného potoka,“ dodává Tomáš Růžička.

Cena Josefa Vavrouška je spjata se jménem předního českého prosazovatele udržitelného rozvoje a prvního československého ministra životního prostředí, který v březnu 1995 tragicky zahynul spolu se svou dcerou při zimním přechodu Vysokých Tater. Součástí ocenění je i finanční odměna ve výši 40 000 korun.

Dosud cenu obdrželo 27 osob, například filozof Erazim Kohák, pedagog Ivan Rynda, politik Martin Bursík nebo cyklistický aktivista Jan Bouchal.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist