https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cenu-josefa-vavrouska-ziskali-pavel-franc-a-karel-hudec
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cenu Josefa Vavrouška získali Pavel Franc a Karel Hudec

5.6.2007 10:14 | PRAHA (EkoList)
Letošní, v pořadí již jedenáctá Cena Josefa Vavrouška byla udělena advokátovi Ekologického právního servisu Pavlu Francovi za to, že v různých kauzách bránil občanská práva i životní prostředí. Cenu získal také ornitolog Karel Hudec za svou celoživotní práci.
 

Pavel Franc
Pavel Franc
Foto: Hanka Hermová/EkoList

Na letošní cenu Josefa Vavrouška bylo navrženo 26 kandidátů, z kterých do užšího výběru postoupilo 10, mezi nimi kromě Karla Hudce a Pavla France například Michal Bartoš, vedoucí Střediska ekologické výchovy Sluňákov, Miroslav Patrik, předseda sdružení Děti Země nebo Emilie Strejčková, bývalá ředitelka ekocentra Toulcův dvůr. Porota nakonec vybrala stejně jako loni dva kandidáty. Advokát Pavel Franc ocenění přijal s mírnými rozpaky. To, že generálním partnerem Ceny Josefa Vavrouška je společnost Českomoravský cement, je prý pokládáno za trochu kontroverzní, a rozhodl se tedy celou věc vyřešit šalamounsky. Finanční odměnu podle svých slov dá na charitativní účely a společnost Českomoravský cement v příštím roce podrobí důkladnému auditu.

Pavel Franc (*1978) pracuje od roku 1998 v Ekologickém právním servisu (EPS). V roce 2001 v rámci EPS založil a od té doby vede program "GARDE - Globální odpovědnost" (www.responsibility.cz), který poskytuje právní pomoc obětem neodpovědného a bezohledného chování korporací spolupracujících se státními institucemi a snaží se nastolit celospolečenskou debatu o této problematice. Pavel Franc se zabývá například těmito významnými kauzami: TPCA Czech, NEMAK, Danone, Hyundai a vodní dílo Nové Mlýny. Produkoval a autorsky se podílel na výstavě „Příběh sedláka Rajtera – od kolektivizace ke globalizaci“ fotografa Ibry Ibrahimoviče dokumentující kauzu NEMAK. Výstava získala hlavní cenu a cenu ve své kategorii Czech Press Photo 2003. Pavel Franc založil také think–tank Trast pro ekonomiku a společnost (www.thinktank.cz).

Karel Hudec
Karel Hudec
Foto: Hanka Hermová/EkoList

Karel Hudec (*1927) pracoval v Ústavu pro výzkum obratlovců a v Ústavu systematické a ekologické biologie ČSAV. Stál u zrodu významných ekologických organizací, Nadace Veronica, Ornitologické společnosti a Českého svazu ochránců přírody Veronica. Kromě toho se celý život aktivně věnuje i sportu a kultuře. Cenu Josefa Vavrouška získal především za celoživotní přínos životnímu prostředí.

Udílení Ceny Josefa Vavrouška organizuje Nadace Partnerství ve spolupráci s Nadací Charty 77. Ceny za výjimečné počiny v ochraně přírody, za rozvoj trvale udržitelného života a řešení ekologických problémů jsou udělovány od roku 1996. V minulých letech ji získali například Jan Bouchal (in memoriam), Yvonna Gaillyová, manželé Hana a Jiří Kulichovi a Bohuslav Blažek (in memoriam).


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist