https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologove-vetsina-stran-je-proti-vyjimkam-pro-uhelne-elektrarny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Většina stran je proti výjimkám pro uhelné elektrárny, upozorňují ekologické organizace

8.3.2018 02:30 (ČTK)
S návrhem přišla poslankyně Dana Balcarová (Piráti), která je zároveň předsedkyní výboru pro životní prostředí. Podporu mu vyjádřili i někteří poslanci za KDU-ČSL a TOP 09. Přísnější limity pro znečištění budou v Evropské unii platit od srpna 2021, Česko je do té doby musí zahrnout do zákona. / Ilustrační foto hnědouhelného lomu Nástup Tušimice
S návrhem přišla poslankyně Dana Balcarová (Piráti), která je zároveň předsedkyní výboru pro životní prostředí. Podporu mu vyjádřili i někteří poslanci za KDU-ČSL a TOP 09. Přísnější limity pro znečištění budou v Evropské unii platit od srpna 2021, Česko je do té doby musí zahrnout do zákona. / Ilustrační foto hnědouhelného lomu Nástup Tušimice
Foto | Martin Mach / Ekolist.cz
Většina politických stran, které mají zastoupení v dolní komoře Parlamentu ČR, je proti výjimkám z limitů pro znečištění pro uhelné elektrárny, uvedly ve včerejší společné tiskové zprávě tři ekologické organizace. Proti udělování výjimek uhelným elektrárnám, případně pro útlum těchto elektráren, se ještě před volbami vyslovily strany, které nyní mají ve Sněmovně 153 hlasů. Ochránci přírody na jejich dřívější stanoviska upozornili v souvislosti s chystaným návrhem Pirátů, který by výjimky zakázal.
 

S návrhem přišla poslankyně Dana Balcarová (Piráti), která je zároveň předsedkyní výboru pro životní prostředí. Podporu mu vyjádřili i někteří poslanci za KDU-ČSL a TOP 09. Přísnější limity pro znečištění budou v Evropské unii platit od srpna 2021, Česko je do té doby musí zahrnout do zákona. Jak řekl ředitel Hnutí Duha Jiří Koželouh, některé státy si vyjednaly možnost, aby mohly udělovat výjimky z limitů. Nynější návrh Balcarové by takové výjimky po roce 2021 znemožnil u těch největších uhelných elektráren.

"Podle našich předpokladů budou chtít některé elektrárny tyto výjimky skutečně využít. Pokud nebudou možné, je potřeba, aby o tom věděly s předstihem a připravily se na to," řekl Koželouh. Podle něj je v Česku 11 velkých uhelných elektráren, zhruba polovina z nich patrně limity splní bez problémů. "Jistě to splní Tušimice II, to je modernizovaná elektrárna, nebo Ledvice, což je nová elektrárna fungující od loňského roku ve zkušebním provozu," uvedl ředitel Hnutí Duha. Naopak elektrárny Počerady nebo Chvaletice by podle současných výsledků měly problém. Taková zařízení budou muset buď investovat do modernějších technologií, nebo žádat o výjimku, případně ukončit pravidelnou činnost a fungovat jen v omezeném provozu jako zálohový zdroj.

Postupné omezování závislosti na fosilních zdrojích je strategie, kterou schválila již minulá vláda. Jak uvedli ochránci přírody, proti výjimkách z limitů pro uhelné elektrárny se ještě před volbami vyslovili Piráti, KDU-ČSL, STAN a TOP 09. "Také KSČM odmítla ve své odpovědi plošné udělování výjimek. Hnutí ANO v anketě otázky nezodpovědělo, reagovalo však odkazem na volební program," sdělili ochránci přírody. Program ANO zahrnoval rostoucí podíl jaderné energie a energie z obnovitelných zdrojů a naopak pokles hnědouhelných elektráren.

"ODS se vyjádřila k udělování výjimek vstřícně, ale za podmínky, že budou limity příliš přísné. Elektrárenské společnosti si ale prosadily mírnější evropské limity, než má například Čína. SPD na otázky neodpověděla," uvedla tisková zpráva, kterou podepsaly kromě Hnutí Duha ještě Zelený kruh a Greenpeace ČR.

Ministr životního prostředí Richard Brabec k pozměňovacímu návrhu Pirátů uvedl, že nejprve je potřeba znát jeho dopady na ceny energií a energetickou soběstačnost a bezpečnost státu. Podle něj také neřeší hlavní zdroj prachových částic s navázanými karcinogeny, což nejsou elektrárny, ale doprava a lokální topeniště.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist