https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fotopast-zachytila-v-posumavi-rysici-s-odrostlym-mladetem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fotopast zachytila v Pošumaví rysici s odrostlým mládětem

10.12.2014 02:13 | PRAHA (Ekolist.cz)
Fotopasti pomáhají dobrovolníkům v terénu, tzv. Rysím hlídkám, monitorovat výskyt této vzácné kočkovité šelmy
Fotopasti pomáhají dobrovolníkům v terénu, tzv. Rysím hlídkám, monitorovat výskyt této vzácné kočkovité šelmy
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | archiv Rysích hlídek Hnutí DUHA
Nové fotopasti instalované na Šumavě a v Pošumaví Hnutím DUHA zachytily dvojici rysů. Barevné snímky rysí samice s odrostlým kotětem pořídilo zařízení na okraji CHKO Šumava. Fotopasti tak pomáhají dobrovolníkům v terénu, tzv. Rysím hlídkám, monitorovat výskyt této vzácné kočkovité šelmy.
 

„Velmi mě těší, že na prahu nové sezóny Rysích hlídek na Šumavě jsme dostali tak krásný dárek v podobě vzácných snímků rysů v terénu. Fotopasti, které letos dobrovolníci pracně nainstalovali, tak už podruhé přinesly vzácný 'úlovek'," říká Josefa Volfová, koordinátorka Rysích hlídek na Šumavě.

Fotopasti používají Rysí hlídky na Šumavě prvním rokem, první fotografický „úlovek“ přinesly letos v dubnu. Většinu mapování výskytu rysů a dalších zvířat v české krajině však musí obstarat v náročném zimním terénu stále sami lidé. Jen v loňské sezóně strávili dobrovolníci Rysích hlídek při mapování území přes tři sta dní. „Zrovna o uplynulém víkendu našli naši dobrovolníci stopy rysů a pravděpodobně také losa. Rysí hlídky jsou jedinečnou možností, jak nahlédnout do života těchto vzácných, volně žijících zvířat,“ pokračuje Josefa Volfová.

Letošního úvodního školení pro dobrovolníky Rysích hlídek na Šumavě se zúčastnilo téměř padesát nových zájemců
Letošního úvodního školení pro dobrovolníky Rysích hlídek na Šumavě se zúčastnilo téměř padesát nových zájemců
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | archiv Rysích hlídek Hnutí DUHA

Zájem dobrovolníků o Rysí hlídky roste. „Lidé chtějí věnovat volný čas něčemu důležitému a smysluplnému. Každoročně si rysi na Šumavě získávají desítky nových obdivovatelů a ochránců," míní Josefa Volfová. Rysí hlídky by rády z terénu přinesly nejen fakta o výskytu, životě i významu rysů pro přírodu, ale změnily vnímání šelem lidmi, aby se nejen rysi stali vítanými a obdivovanými obyvateli našich lesů. „Rozšiřujeme (informace) mezi lidmi na Šumavě. Především na nich záleží, zda tu tato krásná šelma zůstane,“ dodává Josefa Volfová.

Letošního úvodního školení pro dobrovolníky Rysích hlídek na Šumavě se zúčastnilo téměř padesát nových zájemců. Naučili se během nich rozpoznávat a dokumentovat rysí stopy i správně odebrat vzorky trusu pro analýzu DNA.

Podle pracovníků Správy NP a CHKO Šumava tvoří česko-bavorsko-rakouskou populaci zhruba 50 - 70 rysů. Kvůli převážně soumračné aktivitě a velkému areálu je velmi obtížné tato zvířata sledovat. Proto také zprávy z Rysích hlídek přispívají dobře k bližšímu poznání těchto zvířat.

Největším ohrožením pro šelmy je v ČR stejně jako jinde v Evropě pytláctví. Rys se stává obětí zejména trofejových lovců. Pro některé myslivce jsou navíc šelmy kontroverzními zvířaty a chtějí, aby z naší přírody opět zmizely. Šelmy jsou však podle ochránců přírody v přírodě nenahraditelné. Udržují v lese přirozenou rovnováhu, regulují přemnoženou spárkatou zvěř, a tím pomáhají zdarma lesníkům chránit mladé stromky před okusem.


Dejte Ekolistu zobnout
Foto: Davide Mainardi/Flickr (CC BY-SA 2.0)

reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist