https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fotovoltaika-splaci-svuj-dluh-za-pouzivani-fosilnich-zdroju-brzy-bude-cistou-energii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fotovoltaika splácí svůj dluh za používání fosilních zdrojů. Brzy bude čistou energií

15.4.2013 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Aby mohla být fotovoltaika brána jako opravdu čistý zdroj energie, musí splatit svůj dluh za využívání fosilních energií, říká Dale. Ilustrační snímek.
Aby mohla být fotovoltaika brána jako opravdu čistý zdroj energie, musí splatit svůj dluh za využívání fosilních energií, říká Dale. Ilustrační snímek.
V posledních deseti letech se fotovoltaika z okrajového oboru dostala doslova na výsluní. Paradoxně by to nebylo možné bez energie z fosilních zdrojů, které byly nutné pro zpracování materiálu a výrobu fotovoltaických systémů. Podle Stanfordské univerzity toto období brzy skončí a fotovoltaika bude celosvětově vyrábět tolik energie, že nebude závislá na fosilních zdrojích.
 

V loňském roce patrně nastal zlom, kdy se pomocí fotovoltaických panelů vyrobilo tolik energie, že by to pokrylo nároky na výrobu nových panelů, říká Michael Dale ze Stanfordské univerzity. Pokud bude technologický pokrok pokračovat, je podle něho představitelné, že fotovoltaika splatí svůj energetický dluh za využívání fosilních paliv kolem roku 2015, nejpozději však do 2020.

Velký podíl na splácení energetického dluhu má to, že fotovoltaika je oborem, kde se rychle prosazují nové efektivnější postupy a daří se snižovat energetické vstupy na výrobu a instalaci, říká spoluautorka Sally Bensonová. Podle jejich společné studie lze předpokládat, že tento trend ještě nějakou chvíli vydrží.

Energie potřebná na výrobu fotovoltaiky přitom není zanedbatelná. Většina panelů využívá křemík, který se taví z křemičitých písků za teploty okolo 1600 stupňů Celsia. Využívá se přitom zpravidla elektrická energie získaná z uhlí.

Líbí se Vám Ekolist? Je jednoduché mu přispět.

Technologický rozvoj fotovoltaiky se ale s počtem nových instalací zrychluje a energetické nároky na výrobu panelů klesají. Používají se tenčí vrstvy materiálů a vytváří se méně odpadu při výrobě. Dostupné jsou i fotovoltaické panely, které využívají materiály, které nejsou tak vzácné a náročné na energii, například zinek, uhlík, měď, cín.

Aby mohla být fotovoltaika brána jako opravdu čistý zdroj energie, musí splatit svůj dluh za využívání fosilních energií, říká Dale. Podle jeho odhadu by tento okamžik měl nastat nejpozději v roce 2020.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist