https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/globalni-oteplovani-tucnakum-nedela-dobre
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Globální oteplování tučňákům nedělá dobře

1.8.2016 01:31 | PRAHA (Ekolist.cz)
Přibližně třetina stávajících populací tučňáků kroužkových bude v roce 2060 ve fázi výrazného početního úpadku a v roce 2099 už bude pozorovatelný až 60 % pokles jejich početnosti. Příčinou úbytku nebude přímé fyzické ohrožení nebo lov, ale jednoduše to, že se většina hnízdních lokalit podél Jižního pólu stane příliš teplými.
Přibližně třetina stávajících populací tučňáků kroužkových bude v roce 2060 ve fázi výrazného početního úpadku a v roce 2099 už bude pozorovatelný až 60 % pokles jejich početnosti. Příčinou úbytku nebude přímé fyzické ohrožení nebo lov, ale jednoduše to, že se většina hnízdních lokalit podél Jižního pólu stane příliš teplými.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Megan Cimino / University of Delaware
Přibližně třetina stávajících populací tučňáků kroužkových bude v roce 2060 ve fázi výrazného početního úpadku a v roce 2099 už bude pozorovatelný až 60 % pokles jejich početnosti. Příčinou úbytku nebude přímé fyzické ohrožení nebo lov, ale jednoduše to, že se většina hnízdních lokalit podél Jižního pólu stane příliš teplými. Varuje před tím studie Univerzity v Delaware.
 

Sdělení rozsáhlé studie s geologicko-klimatickým podtextem je možné shrnout slovy: „Všeho moc škodí". Mírné oteplení v jižních oblastech nejprve tučňákům prospívalo, ale míra pozitiv už byla dovršena, a další oteplení už bude ptákům ve fraku působit komplikace. Dokládají to geologické záznamy z Antarktidy. Z nich je patrné, že rozpínající se ledovec "vytlačuje" tučňáky kroužkové z pevniny, ustupující naopak odhaluje kamenité podloží, vhodné pro hnízdění. Teplá období jsou proto charakterizována větším počtem hnízdišť i odchovaných mláďat. Jenže se něco pokazilo.

„Je to záležitost posledního desetiletí," říká Megan Cimino z Univerzity v Delaware. „Navzdory pozvolnému oteplování se začínají počty kolonií tučňáků kroužkových i odchovaných mláďat snižovat. Z výhod, které teplo přinášelo, se stává problém." Zvláště patrné je to na západním výběžku Antarktidy, které je jednou z nejrychleji se oteplujících se oblastí světa. V jiných regionech Antarktidy jsou zatím populace víceméně stabilní, stejně jako teploty. A právě proto se vědci rozhodli otestovat zde vliv průběhu a změn klimatu na lokální populace tučňáků v celo-kontinentálním měřítku.

Ke stanovení současné a budoucí příhodnosti hnízdních lokalit bylo zapotřebí masivního objemu dat: od klimatických, přes geologické, až po satelitní snímky a aktuální počty zvířat v terénu. Jejich kombinací vznikl robustní ekologický model, který dokázal předpovídat s vysokou pravděpodobností proměny početních stavů na jednotlivých hnízdištích. A těch s rostoucí teplotou a dalšími lety rychle ubývalo. Vyhotovený model z Delaware ale ukázal ještě jednu zásadní věc: konkrétní umístění několika stabilních refugií, útočišť tučňáků před nepohodou.

Tyto lokality si zachovávaly i ve změněných klimatických podmínkách původní charakter (i v roce 2099), a pro další zachování existence tučňáků kroužkových bude jejich význam zásadní. Například Cape Adare u Rossova moře. I na této nejstarší známé kolonii dojde k oteplení, ale nebude mít tak drastickou podobu, jak na západě. Význam celé studie nespočívá jen v "hraní si s klimatickými modely". Jak říká Cimino: „Díky této práci dokážeme vyhodnotit zásadní místa na mapě budoucího přežití tučňáků kroužkových."


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist