https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnuti-ano-navrhuje-sloucit-ministerstvo-zivotniho-prostredi-se-zemedelstvim-ochranci-prirody-pred-tim-varuji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnutí ANO navrhuje sloučit ministerstvo životního prostředí se zemědělstvím, ochránci přírody před tím varují

5.9.2017 08:48 | PRAHA (ČTK/Ekolist)
Nápad převést rezort ministerstva životního prostředí pod ministerstvo zemědělství představilo hnutí ANO o víkendu ve svém předvolebním programu. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) tuto myšlenku podporuje.  Nápad na sloučení není nový, například v roce 2002 již o něm mluvila ODS, před volbami v roce 2010 i třeba Věci veřejné.
Nápad převést rezort ministerstva životního prostředí pod ministerstvo zemědělství představilo hnutí ANO o víkendu ve svém předvolebním programu. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) tuto myšlenku podporuje. Nápad na sloučení není nový, například v roce 2002 již o něm mluvila ODS, před volbami v roce 2010 i třeba Věci veřejné.
Nápad převést rezort ministerstva životního prostředí pod ministerstvo zemědělství představilo hnutí ANO o víkendu ve svém předvolebním programu. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) tuto myšlenku podporuje. Ekologické organizace jsou naopak proti. Nápad na sloučení není nový, například v roce 2002 již o něm mluvila ODS, před volbami v roce 2010 i třeba Věci veřejné.

 

"Tato myšlenka je správná, kompetence by byly pod ministerstvem zemědělství. Trvalo by to několik let, v první řadě by bylo nutné změnit kompetenční zákon a následně další stovky předpisů. Myšlenku sloučení dlouhodobě podporuji, je zde zbytečná dvojkolejnost," sdělil Jurečka.

Ekologické organizace se ale vyjádřily k záměru negativně. "Záměr nese obrovské riziko, že na společném úřadě převládnou zájmy velkých agrárních firem a těžby dřeva nad snahou chránit přírodu, čelit erozi půdy či ozdravit naše lesy a chránit divokou přírodu v národních parcích i mimo ně," uvedlo Hnutí Duha. Agendy obou úřadů se podle něj sice prolínají, ale liší se v nich cíle a řešení. "Například v lesích sleduje ministerstvo zemědělství převážně hospodářské cíle a ministerstvo životního prostředí ochranu přírody a rekreace pro občany," vysvětluje.

Ministr životního prostředí za ANO Richard Brabec sloučení ministerstev hájí. A odvolává se na rakouský vzor, kde podle něj spojení resortů zemědělství a životního prostředí dobře funguje. Pokud by se ANO skutečně rozhodlo obě ministerstva spojit, bude Brabec trvat na několika podmínkách. "Jednou z těch naprosto klíčových podmínek je předpoklad, že význam a důležitost agendy životního prostředí by musel být minimálně naprosto vyrovnaný s agendou zemědělství," odpověděl na otázky on-line deníku Aktuálně.cz.

Hlavní problém spočívá v tom, že zájmy zemědělců a ochrany přírody mohou být v rozporu. Například kvalita podzemních vod se podle zjištění Českého hydrometeorologického ústavu loni zhoršila. Jednou z příčin je pěstování řepky či kukuřice, protože tyto plodiny zemědělci hnojí pesticidy, které snáze pronikají do podzemních vod. "Jsem přesvědčen, že dobrý sedlák nutně musí hájit zájmy ochrany přírody, ochrany zemědělské půdy, udržení vody v krajině, biodiverzity," oponuje Brabec, který věří, že spojené agendy budou fungovat efektivněji a rychleji.

Kriticky se ke sloučení staví i nevládní organizace Zelený kruh. “Podřízením malého ministerstva životního prostředí jeho velkému soupeři ministerstvu zemědělství může ANO dosáhnout toho, že se o kvalitní prostředí pro život svých občanů přestane stát starat . S tímto pomýleným nápadem už před sedmi lety přišla ODS. Po jeho drtivém odmítnutí odbornou i laickou veřejností od něj ustoupila,” říká ze Zelený kruh Daniel Vondrouš.

Negativně se na nápad dívá také Aliance pro energetickou soběstačnost, která poukazuje na střet zájmů mezi ministerstvy. "Samostatné ministerstvo životního prostředí ve vládě hájí naši krajinu a tvoří nezávislou protiváhu agrárnímu resortu, který se zabývá především zájmy dřevařů a zemědělství. Ministerstvo životního prostředí má nezanedbatelnou kontrolní roli. Z českého legislativního procesu by tak vypadla důležitá role úřadu, který mimo jiné kontroluje práci jiných ministerstev, a to včetně ministerstva zemědělství," uvedl ředitel aliance Martin Sedlák. Společný úřad by podle něj nemohl dělat obojí.

Hnutí ANO navrhuje, aby se počet ministrů snížil ze současných 16 na 13. Například problematika lidských práv a legislativy by se měla přesunout pod ministerstvo spravedlnosti, spojit by se měla ministerstva zemědělství a životního prostředí. ANO chce také zredukovat senátní volby na jediné kolo.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist