https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/indonesie-vyhodila-do-vzduchu-dve-pytlacke-lode
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Indonésie vyhodila do vzduchu dvě pytlácké lodě

31.12.2014 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Škody, které ročně Indonésie utrpí v důsledku nelegálního rybolovu, se blíží sumě 15,3 miliard liber. Ilustrační snímek Snímky vyhození lodí do povětří najdete na serveru DailyMail.
Škody, které ročně Indonésie utrpí v důsledku nelegálního rybolovu, se blíží sumě 15,3 miliard liber. Ilustrační snímek Snímky vyhození lodí do povětří najdete na serveru DailyMail.
Škody, které ročně Indonésie utrpí v důsledku nelegálního rybolovu, se blíží sumě 15,3 miliard liber. Asijský stát, který se rozkládá na více než 17 500 ostrovech, už ale nehodlá nadále tolerovat, že si do jejich výsostných vod jezdí rybářské lodice cizí provenience lovit, kam se jim zlíbí. S posledními pytláky proto naložila pobřežní stráž více než důrazně: zadržení rybáři skončili u soudu, majetek v podobě úlovku a vybavení propadl státu, a jejich lodě byly vyhozeny do povětří. Indonésie má prostě už pytlačících rybářů dost.
 

Dvě rybářské lodě se jmény Century VII a Century IV, plující pod vlajkou Papuy-Nové Guineji, zato však s kompletně thajskou posádkou, byly indonéským úřadům pobřežní stráže podezřelé už delší dobu. Sběr důkazů o tom, že tato plavidla se podílí na nelegálním plundrování přírodních zdrojů ve výsostných vodách Indonésie, však chvilku trvalo. Po zajištění potřebných stop se ozbrojená jednotka pobřežní stráže z Lantamal vydala přímo na palubu obou lodí, a věci konečně dostaly rychlý spád. Zadržena byla celá posádka, tedy dvaašedesát Thajců, a spolu s nimi bylo zkonfiskováno 63 tun nalovených ryb a korýšů.

Vláda v Jakartě si ale žádala exemplární trest. Kromě těchto dvou pytláckých lodí se totiž v indonéských vodách pohybuje na 5400 dalších nelegálních rybářských plavidel jiných zemí, které se dosud ničeho jiného než pokuty obávat nemusely. Je totiž poměrně těžké dokázat, odkud úlovek, který je uložený v podpalubí, pochází.

„V případě těchto dvou lodí nebylo o naplnění podstaty činu pochyb,“ říká komodor Manahan Simorangkir, mluvčí indonéské pobřežní stráže. „Poté, co proběhla obvyklá legální procedura, bylo rozhodnuto, že obě tato plavidla budou potopena, aby si příště každá podobná pytlácká skupina dvakrát dobře rozmyslela, než se sem vydá. Vše jde podle zásad mezinárodního práva o zadržování lodí v našich výsostných vodách. Můžeme zadržet posádku i loď, musíme se jen vyvarovat otevřené palby.“

Na začátku prosince se tak indonéská zátoka Ambon dočkala divácky vděčné podívané. Dvě zakotvené rybářské lodice byly vyhozeny do povětří, jako jasný signál dalším nelegálním rybářům. Jak připouští státní administrativa, mohou takovéto spektakulární akce vyvolat určité politické pnutí mezi Indonésií a mateřskými zeměmi zadržených posádek. „Rozhodně ale přináší výsledek,“ dodává Eko Budimansyah, mluvčí pobřežní stráže v Lantamal. V současnosti čeká na potopení dalších šest zadržených plavidel.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist