https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jak-lososi-hledaji-cestu-domu-namisto-gps-pouzivaji-magneticke-pole
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak lososi hledají cestu domů? Namísto GPS používají magnetické pole

12.2.2013 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jsou vybaveni kompasem? Losos nerka (Oncorhynchus nerka)
Jsou vybaveni kompasem? Losos nerka (Oncorhynchus nerka)
Foto | toddraden / Flickr
Tajemství vnitřní mapy, podle které se orientují lososi, se možná podařilo odhalit kanadským vědcům. Podle nich se lososi orientují podle kompasu, který jim nabízí geomagnetické pole země.
 

Vědci prozkoumali záznamy z 56 rybářských sezón na řece Fraser v Britské Kolumbii. Ty mapují návrat lososa nerka (Oncorhynchus nerka) do místa rodiště podél ostrova Vancouver. Podle toho, jak si lososi vybírali cestu kolem ostrova Vancouver, vědci usuzují na silnou korelaci s měnící se intenzitou geomagnetického pole. Vědci výzkum tento týden zveřejnili v časopise Current Biology.

"Myslíme si, že když losos jako mladý jedinec opouští svůj říční systém a vplouvá do oceánu, obtiskne si úroveň magnetického pole, jako kdyby si udělal značku," říká Nathan Putman, hlavní autor studie z Oregonské státní univerzity. Podle Putmana tento "maják" funguje jako geografické určení místa, když se jako dospělí jedinec losos vrací domů.

Země má plynulé a předvídatelné geomagnetické pole, které slábne směrem od pólů k rovníku. Lososi, kteří pocházejí z kanadského Oregonu, tráví dva až čtyři roky ve vodách severního Pacifiku. Podle vědců při cestě zpět do rodné řeky zkrátka plují tak dlouho kolem pobřeží jižním směrem, dokud nenarazí na magnetické pole stejné intenzity, jaké poznali v mládí.

"To by je mělo dostat do vzdálenosti mezi sto až padesáti kilometry od jejich původního říčního systému. Dále je zřejmě navedou čichové nebo jiné smyslové vjemy," vysvětluje Putman.

Lososi si při cestě k trdlišti musí vybrat mezi jižní a severní cestou kolem ostrova Vancouver.
Lososi si při cestě k trdlišti musí vybrat mezi jižní a severní cestou kolem ostrova Vancouver.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Vědcům posloužil ostrov Vancouver jako přírodní laboratoř. Lososi, jež se navracejí do řeky Fraser, musejí obeplout rozlehlý ostrov, aby se dostali do ústí řeky. K tomu si mohou vybrat severní nebo jižní cestu.

Vědci tvrdí, že to, jakou ze dvou cest si lososi vybrali, odpovídá přesně kolísání magnetického pole. Když se běžná intenzita magnetického pole posunuje o něco severněji, lososi si pro návrat vybírají severní cestu. Když naopak poklesne jižněji, i lososi se vydávají jižní cestou.

Změna magnetického pole podle vědců odpovídá 16 % změnám v cestách, které si lososi vybrali, zatímco změny v teplotě povrchové vody odpovídají 22 %. Dalších 28 % změn připadá na kombinaci obou jevů, tedy teploty a pole.

Podle výzkumníků lososi vždycky dávají přednost studenější vodě. Ale to, že změny v geomagnetickém poli odpovídají lososím cestám, podle vědců znamená, že by právě "magnetický kompas" mohl být hlavní nástroj, pomocí kterého se ryby orientují při návratu domů.

Při předchozí studii se ukázalo, že magnetická intenzita při ústí řeky Columbia se mění o pouhých 30 kilometrů v každém směru během období tří let, což je délka pobytu, kterou lososi tráví v oceánu.

Podle vědců musí mít cestu zpět lososi velmi jasně danou, protože mají na návrat jen jeden pokus. Proto je možné, že orientace nebude probíhat jen podle magnetického pole, ale například i podle slunce nebo podle infrazvuku, který vydávají vlny lámající se o skály na pobřeží.


reklama

 
Další informace |

Líbí se Vám Ekolist? Nebo jen chcete udržet možnost si na něm diskutovat?

Je jednoduché mu přispět.


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist