https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jungjohann-v-nemecku-se-muze-do-energetiky-zapojit-kdokoliv-obec-farmar-i-obycejny-clovek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jungjohann: V Německu se může do energetiky zapojit kdokoliv. Obec, farmář i obyčejný člověk

17.2.2017 11:22 | PRAHA (Ekolist.cz)
Arne Jungjohann je spoluautorem knihy Energy Democracy.
Arne Jungjohann je spoluautorem knihy Energy Democracy.
Prakticky všechny země se snaží přidávat do své energetiky obnovitelné zdroje. Německý přechod k obnovitelným zdrojům a celková přeměna energetiky je ale výjimečný tím, že je provázán s demokratizací energetiky. Ve středu byla veřejnosti představena kniha Arne Jungjohanna Energy Democracy, která se věnuje německé Energiewende a možnostem občanů, farmářů, malých podnikatelů a obcí vstoupit na energetický trh. Přestavení knihy uspořádalo Hnutí DUHA.
 

Cílem německého energetického plánu Energiewende je do roku 2050 získávat energii především z obnovitelných zdrojů energie – z větru, vody, slunce, bioplynu či geotermální energie. Snahou je rovněž redukce spotřeby energie jejím hospodárným a šetrným využíváním. Jak tvrdí německý expert na energetiku a spoluautor knihy Arne Jungjohann, Energiewende usnadňuje občanům, obcím a komunitám investovat do lokálních větrných, bioplynových a solárních elektráren.

Jungjohann zmiňuje, že energie z čistých zdrojů jsou tématem i pro německé mladé lidi. Je to podle něho věcí jisté kultury. „U nás jsou mnohem více zastoupeny vzdělávací obory týkající se energetiky, než je tomu jinde,“ říká Jungjohann.

„V České republice je fenomén Energiewende brán jako diktát Německa a je také synonymem pro obrovské náklady,“ míní moderátor akce Jiří Stuchlík. U českých firem se podle něho Energiewende setkává s nepochopením.

Arne Jungjohann je spoluautorem knihy Energy Democracy.
Arne Jungjohann je spoluautorem knihy Energy Democracy.
Zdroj | Facebook

Zatímco v Česku spíše sledují růst cen energie a ekologické aspekty elektrické energie jsou až na dalším místě, v Německu tomu tak není. „Němcům nejde jen o zabránění klimatickým změnám, lidé se chtějí i zapojit a mít situaci ve svých rukou. Komunitní aktivita je tam velmi důležitá,“ říká Arne Jungjohann.

Jungjohann popisuje další rozdíl mezi českým a německým přístupem. Zatímco u nás je problematika obnovitelných zdrojů tématem hlavně Strany zelených, v Německu obnovitelné zdroje nebyly a nejsou stranickou otázkou. Jedním z motivů pro Energiewende byl záměr zbavit se nadvlády elektrokorporací. „V Německu platí, že operátor nesmí odmítnout elektřinu vyrobenou z malého obnovitelného zdroje energie,“ říká Arne Jungjohann. V Německu dokonce družstevní či obecní zdroje energie dostanou vždy přednost.

„Družstva investující do obnovitelných zdrojů jsou v Německu podporována také pojišťovnami. Solární a větrná energie tam proto zažívá velký růst,“ říká Arne Jungjohann.

„Pro Německo je demokratizace velmi důležitá. Není tam žádoucí, aby přechod k obnovitelným zdrojům měla v rukou hrstka dodavatelů, kterým jde o zisk a vnímají lidi jako spotřebitele a nikoliv jako občany,“ říká energetický expert Hnutí DUHA Martin Mikeska. Tuto myšlenku se Německo snažilo podpořit změnami na trhu, zákony a snižováním byrokracie.

„Přechod k obnovitelným zdrojům má ale také své ekonomické opodstatnění. Německo chce být vývozcem technologie,“ říká Arne Jungjohann. „Energetika obnovitelných zdrojů nabízí ve srovnání s konvenční energetikou mnoho pracovních příležitostí.“

Soběstačnost a udržitelná energetika Litoměřic

Hostem byl také Jaroslav Klusák, energetický manažer města Litoměřice, který je rovněž spoluzakladatelem Sdružení energetických manažerů měst a obcí. Město Litoměřice vytvořilo energetický plán, díky kterému se mu daří snižovat provozní výdaje. Vlastní tři fotovoltaické elektrárny na střechách budov a plánuje výstavbu geotermální teplárny. Fotovoltaické panely na střeše litoměřické základní školy pokryjí spotřebu elektrické energie, přebytky se prodávají do sítě.

Podle Klusáka je důležitá politická a občanská dohoda, obce musí mít vizi a zapojit do podobných projektů veřejnost. „Je nutné zjistit, k čemu má daná lokalita energetický potenciál. Například ve městě Litoměřice nebyl potenciál využití větrné energie a město se proto vydalo spíše cestou využití solární energie,“ říká Jaroslav Klusák.

Za projekt Systematický postup metodou MA 21 k tématu udržitelné energetiky získalo v roce 2012 město Litoměřice cenu MV ČR za kvalitu a inovaci ve veřejné správě. Projekty je dle Klusáka třeba sledovat, vyhodnocovat a sdílet poté úspěchy v praxi.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

sv

17.2.2017 20:41
Jinak a bez obalu řečeno: v Německu může veřejné rozpočty a kapsy německých spotřebitelů el. energie pumpnout kdokoliv.
Ekologické aspekty energiewende: No ty dostatečně výmluvně vystihuje obálka té jungohojanovy bezesporu propagandistické a faktu prosté srágory, tedy lití bilionů do oze parodií na elektrárny čehož výsledkem je výstavba uhelných elektráren a dovoz uhlí z jižní i severní Ameriky a nárůst emisí z energetiky.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

6.4.2017 13:26
Je to velmi půvabné, že tento článek doprovází reklama na půjčku s lichvářskými parametry, snad to má demonstrovat jak se má hospodařit. Na prvním místě je tedy ideologie a na posledním místě je hospodárnost.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist