https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krajske-volby-2016-doprava-povodne-sucho-a-prehrada-na-berounce-to-se-resi-ve-stredoceskem-kraji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Krajské volby 2016: Doprava, povodně, sucho a přehrada na Berounce, to se řeší ve Středočeském kraji

3.10.2016 01:34 | PRAHA (Ekolist.cz)
Středočeský kraj často slouží Pražanům coby cíl rekreace. Na snímku cesta na Dokesku.
Středočeský kraj často slouží Pražanům coby cíl rekreace. Na snímku cesta na Dokesku.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Středočeský kraj je největším krajem České republiky, a to jak podle rozlohy, počtu obcí i počtu obyvatel. Jen v prvním čtvrtletí roku 2016 v něm navíc přibylo dalších více jak tři tisíce obyvatel. Jako jediný ze všech krajů nemá své krajské město, jeho nejdůležitější úřady totiž sídlí v Praze.
 

Poloha kraje zásadně ovlivňuje jeho ekonomickou charakteristiku. Významná část obyvatel dojíždí za prací do Prahy, zdejší zemědělci zásobují hlavní město svými produkty a Pražanům zase území Středočeského kraje slouží jako lehce dosažitelná rekreační oblast.

Ve volbách roku 2012 zde zvítězila Česká strana sociálně demokratická a v těsném, zhruba procentním závěsu za ní se umístila KSČM. Tyto dvě strany také vytvořily koalici, když komunisté již nebyli ochotni pokračovat v podpoře jednobarevné sociálnědemokratické vlády bez přímého podílu na výkonu moci. Hejtmanem byl zvolen tehdejší senátor a starosta Příbrami Josef Řihák (ČSSD), který byl po rozporech uvnitř mateřské strany v létě 2014 na pozici hejtmana vystřídán svým tehdejším náměstkem Milošem Peterou (ČSSD).

Líbí se Vám článek? Přispějete na další?

       

Kandidující uskupení proto svým voličům slibují větší integraci hromadné dopravy s Prahou.
Kandidující uskupení proto svým voličům slibují větší integraci hromadné dopravy s Prahou.
Foto | Martin Mach / Ekolist.cz
Ve Středočeském kraji, podobně jako v mnoha dalších, se jedním z hlavních témat předvolební kampaně stala doprava. Středočeský kraj má hned po Praze nejhustší, ale také nejpřetíženější dopravní síť. Kvalitní dopravní infrastruktura je klíčová pro rozvoj všech regionů, ale pro zdejší kraj je tato důležitost ještě znásobena skutečností, že velké množství zdejších obyvatel za prací dojíždí, přičemž využívají individuální automobilovou dopravu, veřejnou autobusovou dopravu, ale ve stále rostoucí míře i dopravu železniční. Kandidující uskupení proto svým voličům slibují větší integraci hromadné dopravy s Prahou (ANO, Česká pirátská strana, KSČM, ODS, Spolu pro kraj, TOP 09), přičemž sociální demokraté si dokonce stanovují termín pro její dokončení k roku 2018. Komunisté a strana ČSSD láká své voliče i na jízdné zdarma pro seniory. Velkou podporu má samozřejmě i dostavba vnějšího pražského okruhu a především dálnice D3 na jih Čech. Specifickým tématem středočeských voleb je příprava a vybudování velkých záchytných parkovišť, na nichž by mohli obyvatelé cestující do hlavního města odstavit svá vozidla a dále pokračovat v cestě prostředky zdejší hromadné dopravy. Tato parkoviště vidí jako svou prioritu strana KSČM, koalice Spolu pro kraj, a také Starostové a nezávislí, ODS a TOP 09. Podobně většina stran explicitně zmiňuje nutnost modernizovat železniční spojení i samotné regionální vlakové soupravy. Občanští demokraté se nadto zavazují, že v regionálních vlacích i autobusech zajistí „dostupný internet“.

Druhým velkým „zeleným“ tématem v kraji, které je široce sdíleno napříč politickými stranami, je prevence před povodněmi a suchem. To jistě nikoho nepřekvapí, neboť symbolem povodní se v letech 2002 i 2013 stala středočeská obec Zálezlice a sucho zase ohrožuje zemědělskou produkci, pěstovanou na těch nejúrodnějších půdách středních Čech. Hnutí ANO se proto zavazuje vypracovat „strategickou koncepci hospodaření s vodou“ a zavést odpovídající opatření proti povodním a suchu. Tento postup sdílejí i sociální demokraté. Komunisté konkrétně navrhují výstavbu a obnovou rybníků a podpořili by i pěstování plodin, které „přispívají k propustnosti zemědělské půdy“. Také další strany se shodují na tom, že hrozbám sucha a povodní je třeba předcházet s pomocí spíše přírodě blízkých postupů. Terénní úpravy v okolí Berounky podporují Starostové a nezávislí, další vznik malých vodních děl a „efektivní“ hospodaření na lesních a zemědělských půdách zase občanští demokraté a strana TOP 09.

Řada stran, hnutí a koalic se ostře vymezuje vůči záměru Povodí Vltavy postavit na řece Berounce několik desítek metrů vysokou hráz. Ilustrační snímek soutoku Berounky a Vltavy.
Řada stran, hnutí a koalic se ostře vymezuje vůči záměru Povodí Vltavy postavit na řece Berounce několik desítek metrů vysokou hráz. Ilustrační snímek soutoku Berounky a Vltavy.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Uza / Wikimedia Commons
Řada stran, hnutí a koalic se naopak ostře vymezuje vůči záměru Povodí Vltavy, zveřejněnému koncem zimy letošního roku, postavit na řece Berounce několik desítek metrů vysokou hráz, která by v případě zvýšeného průtoku v řece sloužila jako přehrada, chránící obce na dolním úseku Berounky. Piráti a strana TOP 09 záměr odmítají, v programu ODS se o něm píše jako o „krajně necitlivém“ a „nepřijatelném“ a Starostové ho dávají do souvislosti s mnohem levnějšími a „přirozenějšími“ návrhy jako jsou právě drobnější úpravy krajiny, spočívající v budování suchých poldrů.

Společným tématem několika volebních programů je i podpora Chráněné krajinné oblasti Brdy, vzniklé na počátku letošního roku, a dlouhá léta připravovaného projektu na zřízení Národního parku Křivoklátsko. Další rozvoj Brd a zřízení národního parku na území dnešního CHKO Křivoklátsko má explicitní podporu hnutí ANO, České strany sociálně demokratické a koalice Spolu pro kraj. Stejné tři subjekty by obyvatelům středočeského kraje nabídly tzv. kotlíkové dotace, sloužící k výměně méně ekologických zdrojů tepla v domácnostech za ekologičtější.

Jednotlivá kandidující uskupení však přicházejí i se svými vlastními specifickými tématy. Hnutí ANO chce nějakou formou „podporovat ty obyvatele kraje, kteří budou efektivně a hospodárně nakládat s pitnou, dešťovou i splaškovou vodou“. Česká pirátská strana bude v kraji iniciovat vznik malých čističek a kompostáren a sociální demokraté by se soustředili na podporu záchranných stanic pro živočichy, ekologických center a „evropského Serengeti“ v Milovicích. Komunisté by podporovali environmentální vzdělávání na školách, zatímco občanští demokraté mají o „odborné úrovni“ již fungujících programů velké pochybnosti a raději by upřednostnili investice do „projektů, jejichž přínos bude prokazatelný a dlouhodobý – např. ozelenění sídel, zvýšení podílu zeleně v krajině a okolo dopravních komunikací s cílem odstranit kontaminaci vzduchu a snížit hladinu hluku“. Podporu farmářskému prodeji „ze dvora“ i využívání lokálních surovin ve školních jídelnách slibuje koalice Spolu pro kraj. Větší ochranu půdního fondu a využívání tzv. brownfieldů slibuje TOP 09 i strana Starostové a nezávislí. V programech všech stran však jednoznačně vyčnívá závazek strany Občané 2011 věnovat se účinkům „rozprašování různých aerosolů z letadel, tzv. chemtrails“.

Seznam všech kandidujících stran
Strana Volební programKandidáti
ANO 2011program kandidáti
Česká pirátská stranaprogram kandidáti
ČSSDprogram kandidáti
KSČMprogram kandidáti
koalice Dělnická strana sociální spravedlnosti - Imigranty a islám v ČR nechceme!-- kandidáti
koalice Ne ilegální imigraci - peníze raději pro naše lidiprogram kandidáti
koalice Republikánů Miroslava Sládka, Patriotů České republiky a HOZKprogram kandidáti
koalice Spolu pro kraj (KDU-ČSL, SZ a SNK ED)program kandidáti
koalice Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura a Strana Práv Občanůprogram kandidáti
koalice Svobodní a Soukromníciprogram kandidáti
koalice Úsvit s Blokem proti islamizaciprogram kandidáti
Koruna Česká-- kandidáti
Národní demokracieprogram kandidáti
Občané 2011program kandidáti
ODSprogram kandidáti
Romská demokratická strana-- kandidáti
Sdružení pro republiku - Republikánská strana Čech, Moravy a Slezska-- kandidáti
STANprogram kandidáti
TOP 09program kandidáti
Volte Pravý Blok-- kandidáti

reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Ondřej Hudeček

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist