https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kritika-cyklostezek-je-vlastne-sance-rika-cyklokoordinator
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kritika cyklostezek je vlastně šance, říká cyklokoordinátor

15.3.2012 12:23 | PRAHA (Ekolist.cz)
„Oproti době před osmi lety se dnes dá otevřeně hovořit o tom, že existuje něco jako cyklodoprava,“ říká Jaroslav Martinek.
„Oproti době před osmi lety se dnes dá otevřeně hovořit o tom, že existuje něco jako cyklodoprava,“ říká Jaroslav Martinek.
Foto | Martin Mach / Ekolist.cz
Na to, jak se v minulých letech v Česku stavěly cyklostezky, se tento týden snesla silná kritika ze strany Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Nekoordinovaný postup, rezignace na efektivitu, ale i nemožnost ověřit, jak se naplňují koncepční materiály. Ministerstvo dopravy závěry NKÚ respektuje. Jaroslav Martinek, který působí jako koordinátor rozvoje cyklistické dopravy ČR, je dokonce vítá. „Je to šance začít brát cyklodopravu opravdu vážně,“ říká Martinek.
 

NKÚ kritizoval i tzv. Národní cyklostrategii, což je první koncepční materiál týkající se cyklodopravy. Přijatý byl v roce 2004 za ministra dopravy Milana Šimonovského (KDU-ČSL). Nejvyšší kontrolní úřad mimo jiné cyklostrategii vytýká, že neobsahuje žádný systém ukazatelů, podle kterých by bylo možné vyhodnotit, jak je materiál naplňován. To Jaroslav Martinek, který je jedním z hlavních autorů dokumentu, uznává. „Tehdy jsme byli rádi, že se nám podařilo vůbec nějaký dokument o cyklodopravě předložit a prosadit. Hlavní cíl bylo upozornit politiky a úřady, že vůbec něco jako cyklodoprava existuje,“ říká dnes Jaroslav Martinek. Kritická zpráva NKÚ je podle něho šance s vnímání cyklodopravy pohnout a vytvořit koncepci, která bude brána vážně.

Že se věcí mění naznačuje i tiskový mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. „NKÚ nám vytýká neexistenci koordinace projektů. Nyní však vzniká zcela nová koncepce národní cyklistické dopravy, která se bude těmito výtkami mimo jiné zabývat. V nové koncepci bude řešena i zpětná kontrola projektů,“ říká Martin Novák.

Pro Martinka nebyla zpráva NKÚ žádné překvapení, s kontrolory byl v kontaktu po celý rok 2011 a jejich výhrady znal dopředu. „A celý rok tlačím ministerstvo dopravy, aby se nová koncepce řešila jinak. Jasné priority, jasné cíle,“ říká Martinek.

To, že cyklodoprava není u nás brána jako priorita, ilustruje i nález NKÚ. Národní cyklostrategie z roku 2004 se měla dočkat aktualizace v roce 2008. Nestalo se tak, tehdejší ministr dopravy Aleš Řebíček to nepovažoval za důležité. Jako další termín pro předložení aktualizace byl určen termín prosinec 2010. Stav je takový, že na nové koncepci se začalo pracovat loni. Jak objasňuje Martinek, v minulých letech byly priority ministerstva dopravy jinde. Nyní je návrh nové cyklostrategie na roky 2012-2015 v připomínkovacím řízení a podle Martinka, který se opět na její podobě podílel, půjde o dokument, který kromě cílů obsahuje i indikátory pro posouzení jejich plnění.

Podle Martinka bude nový dokument odváženější. „Oproti době před osmi lety se dnes dá otevřeně hovořit o tom, že existuje něco jako cyklodoprava,“ říká Jaroslav Martinek. Jaká bude ale výsledná podoba je teď otázka. I cyklistická doprava je politika, dodává Martinek.


reklama

 
Martin Mach Ondřej

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist