https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-na-salamounovych-ostrovech-verili-v-existenci-obri-krysy-ktera-dokaze-rozbit-kokos-vedci-ji-skutecne-nasli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé na Šalamounových ostrovech věřili v existenci obří krysy, která dokáže rozbít kokos. Vědci ji skutečně našli

2.10.2017 03:01 | PRAHA (Ekolist.cz)
Zkazky o obří kryse velikosti opossuma zaslechl biolog Tyrone Lavery z chicagského Fieldova muzea už při své první cestě na Šalamounovy ostrovy v roce 2010. Na ilustraci krysa vika.
Zkazky o obří kryse velikosti opossuma zaslechl biolog Tyrone Lavery z chicagského Fieldova muzea už při své první cestě na Šalamounovy ostrovy v roce 2010. Na ilustraci krysa vika.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Velizar Simeonovski / The Field Museum
Zkazky o obří kryse velikosti opossuma zaslechl biolog Tyrone Lavery z chicagského Fieldova muzea už při své první cestě na Šalamounovy ostrovy v roce 2010. Krysa prý svými zuby dokáže rozlousknout kokosový ořech. Po několika letech výzkumu - a taky po několika letech boje proti odlesňování tropického pralesa, kde údajně krysa žije - ji skutečně objevil.
 

"Nový druh krysy jsme pojmenovali Uromys vika. A je skutečně pozoruhodný," říká Tyrone Lavery, kterému s objevem krysy pomáhali vědci John Vendi a Hikuna Judge. "Je to opravdu velká krysa. A je to po 80 letech první krysa, kterou někdo na Šalomounových ostrovech objevil," říká Lavery. A není to podle něho proto, že by na ostrovech žádný výzkum neprobíhal. "Je jí prostě velmi těžké najít".

Šalomounovy ostrovy tvoří série ostrovů, ležících asi 1600 km severně od Austrálie. Jde o území, které je téměř dokonale biologicky izolované. Víc jak polovinu savců, kteří žijí na Šalamounových ostrovech, nikde jinde na světě nenajdeme. To je jedna z vlastností ostrovů, která tak láká vědce.

"Když jsem sem poprvé přijel, místní lidé mi vyprávěli o kryse, které říkali vika a která žije na stromech," vypráví Tyrone Lavery. "Nadchlo mě to, protože jsem zrovna začal se svým doktorátem. Ale první roky mého bádání byly marné. Žádnou stromovou krysu jsem neobjevil."

To, co Laverymu ztěžovalo výzkum, byly stromy. Běžná krysa žije na zemi a při jejím hledání potřebujete přehlédnout plochu. Při hledání tvora, který žije na deseti metrových stromech, je prostor k prozkoumání daleko rozsáhlejší.

Krysu, kterou nakonec Tyrone Lavery zpozoroval, se potulovala po spadlém stromě. "Hned, jak jsem ji zahlédl, jsem si byl jistý, že jde o nový druh," říká Lavery. Na Šalomounových ostrovech žije osm známých druhů krys. Z jejich porovnání a podle DNA Lavery potvrdil, že jde skutečně o nový druh krysy.

Krysa Uromys vika váží jeden kilogram a od konce svého ocasu po čenich může měřit až 40 cm. A přestože vědci ještě nepotvrdili, že by krysa dokázala rozbít kokosový ořech, jak praví místní legendy, zcela určitě si dokáže do ořechu vykousat díry, kterými se dostane k jeho obsahu.

A hned, jak byla krysa Uromys vika objevena, zařadila se na seznam kriticky ohrožených zvířat. Kvůli své vzácnosti a kvůli kácení stromů, které ohrožuje její životní prostředí.

Podle Laveryho je důležité se postarat o ochranu nově objeveného druhu. Nejen kvůli ochraně přírody, ale i kvůli kulturnímu dědictví. "Místní lidé mají řadu písní, ve kterých se krysa vyskytuje, jsou o ní dětské říkanky," říká Lavery.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist