https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lidl-zamberk-obcane-se-brani-proti-vystavbe-supermarketu?all_ids=1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

NESEHNUTÍ: Lidl Žamberk - občané se brání proti výstavbě supermarketu

17. září 2008 | NESEHNUTÍ
Občané malebného Žamberka v podhůří Orlických hor se brání proti plánované výstavbě již čtvrtého supermarketu, tentokrát firmy LIDL nedaleko centra města na náměstí Generála Knopa. Nepřejí si další podobný přehmat, jakým byla výstavba prodejny PLUS těsně vedle barokního chrámu sv. Václava.

Občané předali vedení města protestní petici proti výstavbě supermarketu LIDL a předložili rovněž odborný architektonický posudek záměru, který tento projekt s nulovou městotvornou funkcí jednoznačně odmítá. Občané nesouhlasí se souvisejícím záborem a likvidací zeleně, vklíněním stavby do bloku bytových domů, zvýšením hlukové a emisní zátěže i nebezpečným dopravním řešením v blízkosti mateřské a základní školy. Argumentují i tím, že tři velmi blízké supermarkety a diskontní prodejny (PLUS, KONZUM, PENNY MARKET) poskytují dostatek prodejní plochy tohoto typu prodejen.

Ačkoli zastupitelstvo města uložilo starostovi Tomáši Kalousovi podniknout veškeré kroky ke zrušení tohoto nevhodného záměru, občané se jeho pomoci nedočkali. „Naopak, starosta s tajemníkem Ivanem Prchalem podnikají vše možné pro to, aby se tento kontroverzní objekt postavil,“ podotýká Miloš Mikolanda. To bylo důvodem, proč se občané města rozhodli bránit sami a založili občanské sdružení LIDÉ PROTI LIDLU. Jako účastníci řízení se odvolali proti územnímu rozhodnutí a stavebnímu povolení, které vydal na stavbu „Obchodní dům LIDL Žamberk“ místní městský úřad. Jejich odvolání bylo shledáno důvodným. Krajský úřad Pardubického kraje konstatoval, že rozhodnutí stavebního úřadu porušuje takové množství právních předpisů, že je nelze označit jinak než za protiprávní, se znaky nezákonného rozhodování z moci úřední, a v plném rozsahu jej zrušil.

Projekt supermarketu LIDL byl navržen mj. se záborem zeleně, louky a zahrádek místních občanů, kteří mají na dotčený pozemek předkupní právo. Vlastník a pronajímatel pozemku, Pozemkový fond ČR se jej však snažil prodat firmě LIDL, což vyvolalo odpor zahrádkářů. Ti založili další občanské sdružení ZAHRÁDKOVÁ OSADA 1010/1011 ŽAMBERK a podali žalobu na Pozemkový fond ČR. To se přirozeně nelíbilo firmě LIDL, ani vedení města. Tajemník Prchal zašel ve svém boji proti občanům dokonce tak daleko, že požádal Ministerstvo vnitra, aby odbojné občanské sdružení zrušilo. Ministerstvo vnitra mu v souladu se zákonem nevyhovělo. Developerská společnost, zastupující LIDL, se nejprve neúspěšně snažila odpor občanů zlomit nabídkou finanční kompenzace, poté byl na občany vyvíjen nátlak, aby se svých zahrádek vzdali. Občanům však přes odpor Pozemkového fondu ČR i vedení města nakonec vyhověl soud, který shledal žalobu zahrádkářů za oprávněnou a rozhodl v jejich prospěch.

Firma LIDL, zastoupená společností FUERTES DEVELOPMENT s.r.o., se s touto porážkou nesmířila a požádala stavební úřad o pokračování ve spojeném územním a stavebním řízení s drobnou úpravou projektu. S tímto krokem se ovšem nesmířili ani občané a udělili plnou moc pro zastupování v dalším řízení občanskému sdružení NESEHNUTÍ, které bude nadále postupovat společně se sdružením LIDÉ PROTI LIDLU. NESEHNUTÍ je celostátně působícím občanským sdružením, které má v ochraně přírody a zákonem chráněných práv občanů před agresivní expanzí velkých nákupních řetězců bohaté zkušenosti. Při řešení některých případů spolupracuje s Ekologickým právním servisem. K problematice expanze nákupních řetězců vydalo také řadu publikací a informačních materiálů pro občany a lokální iniciativy. „NESEHNUTÍ je připraveno v kauze Žamberk poskytovat poradenství místním občanům a pomoci bránit jejich práva i životní prostředí,“ říká Jiří Koželouh z NESEHNUTÍ.

Více informací:
Miloš Mikolanda, LIDÉ PROTI LIDLU o.s., 602 321 234
Jiří Koželouh, NESEHNUTÍ o.s., 723 559 495
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist