Řetězec Tesco letos poprvé neumožní prodej kaprů z kádí, doplní Lidl a Billu
Loni poprvé prodej kaprů z kádí před svými obchody nepovolil řetězec Billa, letos v tom bude pokračovat. U Lidlu si zákazníci kapra z kádě nebudou moci koupit třetím rokem. I tyto řetězce odůvodňují své rozhodnutí snahou o odpovědnější podnikání a nabízejí naporcovaného baleného kapra.
Naopak před ostatními velkými obchodními řetězci kádě s kapry budou. "Jedná se o jednu z českých tradic, na kterou jsou zákazníci zvyklí," uvedl mluvčí Penny Marketu Tomáš Kubík. Prodej kaprů z kádí začíná pár dní před Vánoci, například u Kauflandu letos 17. prosince a u hypermarketů Globus o den později.
Proti prodeji živých kaprů bojuje například organizace Compassion in World Farming. Problémem je podle ní mimo jiné to, že kádě jsou často přeplněné, a ryby tak nemají dostatek prostoru. Kapři ale trpí i při přepravě do kádí nebo následně do domácností. V igelitové tašce a ve vaně mají totiž málo kyslíku, neodborné omráčení jim pak způsobuje velkou bolest.
Organizaci se nelíbí ani případné vypuštění ryby zpět do vody, jelikož je ryba podle ní vyčerpaná a dlouho nepřežije. Kampaň na toto téma organizace plánuje i letos, řekla ČTK její zástupkyně Romana Šonková.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (37)
Peter Sládek
22.11.2024 10:08 Reaguje na smějící se bestieVl K
21.11.2024 08:52Když si člověk kapra koupí u kádě, může si ho tam nechat rovnou zabít, vykuchat a hlavně si donést vlastní obal, ideální je kyblík.
Viděl bych za tím spíš to, že že takhle mají víc peněz z prodeje, než co mají z pronájmu.
Lukas B.
21.11.2024 11:39 Reaguje na Vl Kno a kapr; přes rok jej nekupuje skoro nikdo, během těch tří dnů před štědrým dnem skoro každý. to znamená, že rybu nezabíjejí, nekuchají, nefiletují a neporcují jen zruční rybáři, ale kdejaká vohrábla brigádnická, a jednomu se až protáčejí panenky, jak je slušné surovině ublíženo a jak je naporcováno blbě (ne podél žeber ale skrz žebra, ryba je fakticky kontaminována úštěpky kostí). to se dá tak smažit ve friťáku, ale na pánev se to moc nehodí. i průměrně zručný člověk naporcuje kapra mnohem lépe než brigádník, který to neumí a má na jednoho kapra sotva minutu (podívejte se u kádí, někdy radost pohledět na fortel rybáře porcujícího rybu, jindy děs a bída brigádníka).
Peter Sládek
21.11.2024 12:08 Reaguje na Lukas B.Radim Polášek
22.11.2024 09:47 Reaguje na Lukas B.Když už koupí sladkovodní rybu, tak si třeba připlatí za candáta nebo naopak koupí levnějšího pstruha.
Robert Jirman
21.11.2024 10:13Viktor Šedivý
21.11.2024 11:07 Reaguje na Robert JirmanLukas B.
21.11.2024 11:40 Reaguje na Robert JirmanLukas B.
21.11.2024 15:36 Reaguje na Viktor ŠedivýRadim Polášek
22.11.2024 09:39 Reaguje na Lukas B.A rybí tuk je zdravý a pokud kapr nerostl ve smradlavé vodě, přidá masu i dobrou chuť.
Jsem jednou koupil naporcovaného kapra z Polska z těch jejich velkých přírodních jezer, která by měla být poměrně čistá a chuť pečeného kapra byla mnohem lepší než těch vánočních.
Karel Ploranský
22.11.2024 11:35 Reaguje na Viktor ŠedivýTuků bychom obecně měli jíst méně - ale konkrétně rybího jíme mnohem méně, než bychom měli!
Břetislav Machaček
21.11.2024 18:33 Reaguje na Robert Jirmankulturu a teprve potom budeme správnými SVĚTOOBČANY. Pomalu ale
jistě k tomu spějeme a ještě tomu mnozí tleskají a nemohou se
už toho dočkat. Ne, děkuji, ale já kapra nevyměním za krocana,
Ježíška za Santa Klause a vánoční cukroví za anglický vánoční pudink. Stáčí, že už lidé vyměnili vánoční pohodu za honbu při
nákupech dárků a opičí se po cizácích v kultuře.
Karel Ploranský
22.11.2024 11:39 Reaguje na Břetislav MachačekPři té míře potrhlosti, ke které jsme se dopracovali, ani tomu bych se už nedivil...
Petr Elias
22.11.2024 12:05 Reaguje na Břetislav Machačekpepa knotek
22.11.2024 08:59 Reaguje na Robert JirmanPetr Elias
22.11.2024 12:03 Reaguje na Robert JirmanMajka Kletečková
23.11.2024 00:02 Reaguje na Robert JirmanRadim Polášek
22.11.2024 09:44Naporcovaný kapr v supermarketu jsem včera viděl cenu 330 za kilo, u stánku vyjde na asi třetinu.
Kdyby jenom desetina lidí, co před obchodem stojí frontu na kapra, koupila toho kapra za těch 330 z chlaďáku obchodu, obchod si přijde na slušné peníze.
A lidi už jsou dostatečně zpracovaní, aby obchod naopak netratil na tom, že lidi půjdou nakoupit do obchodu, kde je stánek.
Tonda Selektoda
22.11.2024 11:09 Reaguje na Radim Polášeks v
24.11.2024 10:42 Reaguje na Tonda SelektodaJindřich Štěpánek
23.11.2024 07:42Tonda Selektoda
23.11.2024 11:07 Reaguje na Jindřich ŠtěpánekJindřich Štěpánek
23.11.2024 11:17 Reaguje na Tonda SelektodaTonda Selektoda
23.11.2024 11:51 Reaguje na Jindřich ŠtěpánekJindřich Štěpánek
23.11.2024 12:25 Reaguje na Tonda SelektodaKuře se kupuje taky běžně živé, aby každý lojza ho mohl x min mordovat než ho konečně zabije ?
Břetislav Machaček
23.11.2024 17:21 Reaguje na Jindřich Štěpánekkdy jsou ryby v sítích doslova umačkány k smrti tlakem těch ostatních ryb. Ty ryby nikdo ani jako toho kapra neomráčí a nevykrví, aby bylo maso chutnější. Kamarádů syn si šel kdysi přivydělat do stánku s kapry a byl podroben instruktáži co dělat s leklými kapry. Prý má jimi při vytahování z kádě třepat, jako že se brání, klepnout a podřezat blbům, co si kapra nechají "zabít" . Víte třeba zda se totéž neděje na zpracovatelské lince balených kaprů?
Není to tím, že jste líný rybu zabít a taky zpracovat a nebo jste zbabělý cokoliv zabít?
Já nezabíjím nic z plezíru, ale pouze z nutnosti a pokud možno rychle bez týrání.
To, že má kapra někdo několik dní doma je
často proto, že se obávají, aby ho koupili
v den přípravy a chtějí ho čerstvého.
Gurmán prostě pozná, zda je ryba čerstvá
a nebo leklá a pokud vám to nevadí, tak
"dobrou chuť" při konzumaci zdechliny.
Jindřich Štěpánek
24.11.2024 06:58 Reaguje na Břetislav MachačekKapra si nechám zabít na místě. Těch cca 15 min cesty domu na kvalitu vliv mít nemůže.
A gurmáni mě rozesmáli. Většina lidí nakupuje v akci a to, co je levné. Takže to budou opravdu znalci kvality.
Tonda Selektoda
24.11.2024 09:59 Reaguje na Jindřich ŠtěpánekBřetislav Machaček
24.11.2024 11:04 Reaguje na Tonda Selektoda"zabité" leklé ryby, ale já
si rybu pořídím raději živou
a zabiju a zpracuji sám. Já sice ryby nekupuji, protože
si je ulovím, ale kdybych je
kupoval, tak pouze živé
a nikoliv napůl leklé a pouze
doražené někde u stánku a nebo
na zpracovatelské lince. Jinak
naši předci převáželi kapry
pouze na povozech v mokré slámě z Třeboňska až do Vídně a na
vorech až do Saska. Už jsem se
setkal s názorem, že sádkování
je zbytečné, ale pouze od lidí,
co kapry nejedí a nebo kteří
kapří řízek nerozeznají od
řízku z pangasia. Jeden takový
mudrala opěvoval obalované rybí prsty a když jsem mu poslal
video z jejich výroby, tak ten
zbytek koupený v akci dal mým
slepicím. Jó gurmáni!
Jindřich Štěpánek
26.11.2024 11:02 Reaguje na Tonda SelektodaTonda Selektoda
26.11.2024 12:54 Reaguje na Jindřich ŠtěpánekRyby bývají němé, ty mi to nepoví.