https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/likvidace-uranovych-hald-na-pribramsku-by-mohla-zacit-do-tri-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Likvidace uranových hald na Příbramsku by mohla začít do tří let

13.5.2017 01:13 | PŘÍBRAM (ČTK)
Příbramské odvaly obsahují celkem 400.000 tun uranových rud, které jsou zdrojem radonu. Jde o ekologickou zátěž, bez sanace toto území nelze využívat pro další rozvoj obcí. Diamo má likvidaci dlouhodobě naplánovanou jako zahlazování následků hornické činnosti. Na snímku pohled na haldu u šachty č. 15 Příbram-Brod.
Příbramské odvaly obsahují celkem 400.000 tun uranových rud, které jsou zdrojem radonu. Jde o ekologickou zátěž, bez sanace toto území nelze využívat pro další rozvoj obcí. Diamo má likvidaci dlouhodobě naplánovanou jako zahlazování následků hornické činnosti. Na snímku pohled na haldu u šachty č. 15 Příbram-Brod.
Likvidace uranových hald na Příbramsku by mohla začít do tří let, řekl v Příbrami při úterní besedě o dalším osudu příbramského uranového ložiska ředitel státního podniku Diamo Tomáš Rychtařík. Sanace potrvá deset až 15 let, pak přijde na řadu rozebírání materiálu shromážděného na centrálním místě podle odbytu kameniva, uvedl. Zástupci Diama představili koncepci likvidace 11 uranových hald zástupcům dotčených obcí a veřejnosti. Debatu v příbramské budově úřadu práce sledovalo několik desítek lidí.
 

Diamo obcím už dříve předložilo čtyři varianty řešení. Podle první by bylo možné haldy postupně odtěžit v závislosti na regionální poptávce, což by trvalo až 300 let. Další varianta, zhruba dvacetiletá, počítá se sanací a rekultivací na místě. Zvětšil by se ale zábor území, trvale by také platila stavební uzávěra. Třetí varianta navrhuje částečné odtěžení a následnou sanaci a rekultivací na místě, zabrala by 75 až 125 let a kvůli možnému narušení izolační vrstvy by se rovněž neobešla bez stavební uzávěry. Poslední možností, která má největší podporu Diama i dotčených obcí, je přeprava pomocí visutého pásového dopravníku na jedno centrální místo, na takzvaný superodval, kde se bude materiál dál zpracovávat pro stavební účely. Toto místo by mělo vzniknout v okolí šachty číslo 16 v areálu společnosti Ecoinvest. Uvolněné území budou moci využívat obce bez jakéhokoliv omezení.

Lidi na besedě zajímalo zejména to, jak to bude s hlukem a prašností. Podle Ladislava Paška z Diama se počítá s ochrannými valy, zakrytím či umístěním do zářezu. Lešetičtí podle jednoho z diskutujících požadují před zahájením prací přeměřit hluk, prašnost i radiaci, aby se zjistilo, zda jsou ochranná opatření funkční. Podle zástupců Diama se počítá s radiačním a akustickým monitoringem. "Obec si určí, kde bude měření. Obec bude mít v každém případě v každou denní dobu přístup k výsledkům měření," uvedl Leo Kallista z Diama.

Starosta Milína Pavel Nekl upozornil na to, že zahájení těžby mohou oddálit případné nutné změny územních plánů. Podle zástupců Diama by se tyto změny mohly řešit souběžně s přípravou projektu.

Ředitelka sekce pro radiační ochranu Karla Petrová ze Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) uvedla, že její úřad se s vizemi ohledně uranových hald průběžně seznamuje a vše pečlivě sleduje. Připomněla, že všechny aktivity podléhají souhlasu SÚJB. "Monitorování je prováděno a bude prováděno i do budoucna," uvedla Petrová.

Příbramské odvaly obsahují celkem 400.000 tun uranových rud, které jsou zdrojem radonu. Jde o ekologickou zátěž, bez sanace toto území nelze využívat pro další rozvoj obcí. Diamo má likvidaci dlouhodobě naplánovanou jako zahlazování následků hornické činnosti. Rychtařík uvedl, že na celém území Česka je ve správě Diama asi 450 hald.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jan Kholl
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist