https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mas-hlad-budes-sezran-tak-zni-zakon-dzungle
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Máš hlad? Budeš sežrán. Tak zní zákon džungle

20.12.2013 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Mladý ocelot se vydává na noční lov. Běda hladovým agutiům
Mladý ocelot se vydává na noční lov. Běda hladovým agutiům
Foto | siwild / Flickr
Život hlodavců v tropické džungli není žádný med. Za každým listem se může schovávat predátor. Ještě horší to mají hladoví hlodavci. Pravděpodobnost, že se stanou něčí potravou, je u nich větší než u hlodavců, kteří se stihli dostatečně najíst. Vyplývá to z výzkumu panamského Smithsonian Tropical Research Institute.
 

Aguti je běžný hlodavec žijící v tropických oblastech. Ocelot je zase běžný predátor. Aguti se živí plody stromů, ocelot se živí agutiy. „Tam, kde je těžké najít potravu, stráví agutiové mnohem více času hledáním potravy, místo toho, aby se schovali v úkrytu a trávili,“ vysvětluje souvislosti Patrick Jansen z Wageningen University, který se na výzkumu podílel. „A během tohoto hledání potravy se sami mohou stát potravou pro oceloty.“

Vědci ke zkoumání chování agutiů a ocelotů využili rádiové obojky, které umožnily 24 hodin denně sedm dní v týdnu monitorovat pohyb a pozici zvířat. Ke studiu byl vybrán ostrov Barro Colorado. Na něm bylo několik lokalit bohatých na potravu, na jiných místech bylo naopak potravy dostatek.

Vědci v terénu sledovali, jak tráví den agutiové a jak oceloti. Za běžných okolností se míjeli. Agutiové byli čilí přes den a se setměním vyhledali své úkryty. Tou dobou se na svůj noční lov vydali oceloti.

Během pozorování se ocelotům podařilo ulovit sedmnáct agutiů. Většinu se jich podařilo ulovit těsně po setmění nebo těsně před východem slunce, tedy v době, kdy většina agutiů je v úkrytu. Šlo zpravidla o ty nešťastné hlodavce, kterým se nepodařilo přes den nashromáždit dostatek potravy a hlad je vyhnal hledat něco k snědku. Sami se však stali potravou.

„Obecně se ví, že hladová zvířata mají sklony více riskovat,“ říká Jansen. „Nám se ale povedlo poprvé zkoumat jak chování kořisti, tak chování predátorů.“


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist