https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-posila-na-vladu-seznam-lokalit-chybi-ta-kterou-chce-brusel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP posílá na vládu seznam lokalit, chybí ta, kterou chce Brusel

7.6.2016 09:12 | PRAHA (ČTK)
Ministerstvo v nové důvodové zprávě uvádí, že vyhlášením nové lokality Porta Bohemica nikdo nebude bránit tomu, aby se zlepšily plavební podmínky na Labi. Zároveň ale připomíná, že Evropská komise požaduje na seznam zařadit bahnité břehy řek, stejně jako další lokalitu - Louky u Přelouče
Ministerstvo v nové důvodové zprávě uvádí, že vyhlášením nové lokality Porta Bohemica nikdo nebude bránit tomu, aby se zlepšily plavební podmínky na Labi. Zároveň ale připomíná, že Evropská komise požaduje na seznam zařadit bahnité břehy řek, stejně jako další lokalitu - Louky u Přelouče
Upravený seznam evropsky chráněných území kromě jednoho, které požaduje doplnit Evropská komise, posílá na středeční jednání vlády ministerstvo životního prostředí. Kabinet začátkem května po několikatýdenní debatě sice schválil, aby se na seznam přidalo také kaňonovité labské údolí, vyškrtl z něj ale unikátní bahnité náplavy, místo v řece, kde roste specifická vegetace.
 

Variantu bez náplav navrhlo ministerstvo dopravy kvůli plánovanému děčínskému jezu. Ředitel ekologické organizace Beleco Jan Dušek ale upozornil, že kabinet vyřadil nejvíce ohrožené území v takzvané lokalitě Porta Bohemica.

"To, co bude stavbou jezu poškozeno nejvíc, jsou právě ty náplavy. Prostě budou zatopeny a není možné je nahradit," řekl ČTK Dušek. Zda se jez postaví, je podle mluvčí MŽP Petry Roubíčkové nyní otázkou povolovacích řízení.

Ministerstvo v nové důvodové zprávě uvádí, že vyhlášením nové lokality Porta Bohemica nikdo nebude bránit tomu, aby se zlepšily plavební podmínky na Labi. Zároveň ale připomíná, že Evropská komise požaduje na seznam zařadit bahnité břehy řek, stejně jako další lokalitu - Louky u Přelouče.

Brusel již rozhodl o zahájení řízení s ČR pro porušení evropského práva kvůli vynechání chráněných lokalit na Labi. Jde o první fázi několikastupňového řízení. "Lze důvodně předpokládat, že komise shledá doplnění národního seznamu EVL jako nedostatečné a velmi záhy posune infringementové řízení do dalších fází," upozornilo MŽP ve zprávě. Řízení může směřovat až k evropskému soudnímu dvoru.

Stát by mohl v krajním případě dostat jednorázovou pokutu dva miliony eur (54 milionů Kč) a platit by musel penále 10 000 eur denně (zhruba 8,37 milionu Kč měsíčně) do té doby, než by lokality do seznamu zařadil. Rovněž hrozí, že pokud se požadované lokality na seznam nedostanou, může vnitrozemská vodní doprava přijít až o sedm miliard korun z evropských dotací. "My jsme odpověď odesílali do komise koncem května. Budeme nyní čekat, jak se EK vyjádří," dodala Roubíčková.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist