https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-ochranu-stad-pred-vlky-da-stat-dotaci-40-milionu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na ochranu stád před vlky dá stát dotaci 40 milionů

2.11.2017 09:29 | PRAHA (Ekolist.cz)
Z dotace je možné hradit i nákup štěněte psa pasteveckého plemene a jeho následný výcvik, pokud žadatel tyto náklady povede v účetnictví jako investiční náklad. Osobní náklady na pastevce nejsou způsobilým výdajem.
Z dotace je možné hradit i nákup štěněte psa pasteveckého plemene a jeho následný výcvik, pokud žadatel tyto náklady povede v účetnictví jako investiční náklad. Osobní náklady na pastevce nejsou způsobilým výdajem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Dana Bartošová / Agentura ochrany přírody a krajiny
Síťový elektrický ohradník včetně zdroje a jeho příslušenství, zdvojení pevné ohrady nebo doplnění o elektrický ohradník, zradidlový ohradník, fotopasti nebo vycvičeného psa pasteveckého plemene, na to vše mohou chovatelé stád získat od státu dotaci. Z dotace je možné hradit i nákup štěněte psa pasteveckého plemene a jeho následný výcvik, pokud žadatel tyto náklady povede v účetnictví jako investiční náklad. Osobní náklady na pastevce nejsou způsobilým výdajem. Informuje o tom Agentura ochrany přírody a krajiny.
 

Včera byla zveřejněna nová dotační výzva z Operačního programu Životní prostředí, která pomůže chovatelům hospodářských zvířat chránit stáda před velkými šelmami, jako jsou vlk, rys a medvěd, a také chovy drůbeže před jestřáby. Žádosti lze podávat od začátku prosince. Vyčleněno je na ně 40 milionů korun.

„Zkušenosti z Německa či Beskyd ukazují, že v krajině je možné hospodařit a zároveň tu mohou žít i divoké šelmy," říká Pavel Pešout z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, ředitel sekce ochrany přírody a krajiny. "Je ale potřeba s jejich přítomností počítat a přizpůsobit jí způsob chovu hospodářských zvířat." Chovatelé jsou dotacemi podporováni již nyní, ale ti, kteří žijí v oblastech s výskytem velkých šelem, mají při ochraně svých stád vyšší náklady. "Rozhodli jsme se jim proto pomoci, aby bylo pro ně bylo jednodušší svá stáda zabezpečit. Dostat mohou až 80 % nákladů.“

„Tradiční ochranou hospodářských zvířat na pastvině je trvalá přítomnost velkého pasteveckého psa nebo pastevce u stáda - vyplatí se zejména při chovu většího počtu ovcí nebo koz," radí Pešout. "Drobnějším chovatelům doporučujeme, aby svá hospodářská zvířata (ovce, kozy či mladý skot) hlavně na noc řádně umístili například do pevného objektu nebo do vyšší, nejlépe dvojité ohrady v blízkosti domu, je-li to možné. Osvědčuje se také připevnění barevných pruhů látky, takzvaných zradidel, na ohradu,“ popisuje Pavel Pešout.

Nová výzva z Operačního programu Životní prostředí je určena na investiční výdaje, které chovatelům pomohou předcházet škodám na hospodářských zvířatech. Žádat o ně mohou podnikatelé i fyzické osoby podnikající v oblasti zemědělské prvovýroby. Minimální výše přímých realizačních výdajů projektu je 100 000 korun bez DPH.

"Pro naši krajinu jsou důležitá jak hospodářská zvířata, která ji pomáhají udržovat, tak vlci," říká Pešout. "Jsou dobří lovci a mohou regulovat přemnožené velké kopytníky, kteří způsobují značné škody zemědělcům i lesníkům. Velké šelmy si ke své obživě přednostně vybírají slabé a nemocné kusy a zvyšují tak kondici populace volně žijících srnců, daňků, muflonů i divokých prasat."

„Pokud velké šelmy způsobí škody na hospodářských zvířatech, operativně je řešíme. Naši pracovníci je přímo na místě posuzují, aby měl majitel nárok na náhradu škody. S chovateli jednáme, vysvětlujeme jim, jak stáda zabezpečit, k zapůjčení pro okamžité řešení jim nabízíme také elektrické ohradníky,“ dodává Pavel Pešout.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist