https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-podzim-bude-nova-zelena-usporam-umozni-zadat-o-penize-kdykoliv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na podzim bude Nová zelená úsporám. Umožní žádat o peníze kdykoliv

22.7.2015 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Od podzimu bude možné žádat o Novou zelenou úsporám kdykoliv.
Od podzimu bude možné žádat o Novou zelenou úsporám kdykoliv.
Dotační program Nová zelená úsporám umožňuje lidem pořídit si energeticky úsporné bydlení. Dosud fungoval program v tzv. výzvách. Stát připravil peníze, které získal z prodeje emisních povolenek, a pak na nějaké období lidem otevřel možnost podat svůj projekt a o peníze požádat. Jakmile se peníze vyčerpaly, program se uzavřel a případní zájemci museli počkat na další kolo. Ministerstvo životního prostředí slibuje, že podzimní Nová zelená úsporám už bude otevřená stále a peníze se budou doplňovat kontinuálně.
 

"Během podzimu plánujeme spuštění dlouhodobé kontinuální výzvy Nová zelená úsporám s postupným doplňováním peněz dle výnosu z dražeb emisních povolenek, u nichž předpokládáme výrazně vyšší budoucí výnosy,“ říká ministr životního prostředí Richard Brabec. Poslední kolo Nové zelené úsporám se dalším žádostem uzavřelo 16. července. Vyčerpání bezmála miliardy trvalo jen 2 měsíce. Minulý rok to zabralo měsíců devět. Letos byly podmínky otevřenější a umožňovaly, aby na dotace dosáhli i ti, kteří si nemohou dovolit nákladnější rekonstrukce a chystají se zateplovat postupně.

Na podzim se počítá s tím, že se otevře další kolo Nové zelené úsporám. “Novou výzvu na NZÚ bude možné od podzimu vhodně kombinovat s připravovanými kotlíkovými dotacemi. V jejich rámci bude možné získat dotace na kotle na pevná paliva - uhlí a biomasu a jejich kombinaci, na plynové kotle, tepelná čerpadla a nově i na mikroenergetická opatření. Výše dotace se bude pohybovat od 70 do 85 % a bude odstupňovaná např. podle znečištění ovzduší v místě výměny kotle nebo právě podle druhu paliva. Nejvíce zvýhodněné budou kotle na obnovitelné zdroje energie,“ říká ministr životního prostředí Richard Brabec.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist