https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/narodni-divadlo-uspori-na-energiich-miliony
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Národní divadlo uspoří na energiích miliony

14.1.2009 16:17 | PRAHA (Ekolist.cz)
„Národní divadlo je vlajková loď co se týče kultury. Teď i co se týče ekologie,“ řekl Ondřej Černý, ředitel Národního divadla (ND). Národní divadlo minulý týden získalo ocenění evropského programu pro úsporné osvětlení GreenLight. Dnes byl představen systém energetických úsporných zařízení a obnovitelných zdrojů energie historické budovy, Nové scény, provozní budovy i budovy restaurace, které mají přinést úspory milionů korun ročně.
 

Ondřej Černý, ředitel Národního divadla
Ondřej Černý, ředitel Národního divadla, ukazuje plaketu GreenLight, kterou Národní divadlo dostalo za úsporný systém osvětlení.
Foto: Martin Mach Ondřej/Ekolist.cz

„Státní správa do úsporných opatření v ND nic neinvestuje,“ vysvětluje projekt Ivo Slavotínek ze společnosti Enesa, která v roce 2006 vyhrála výběrové řízení. „Vtip je v tom, že my vypracujeme projekt, který realizujeme na klíč, a to včetně investice. My Národnímu divadlu garantujeme, že po deset let budou opatření nést úspory, z kterých se projekt zaplatí. Pokud by nebyly úspory, ale naopak ztráty, pak jsme ze smlouvy povinni je Národními divadlu uhradit,“ popisuje princip projektu Slavotínek. Tento model je v zahraničí znám jako Energy Performance Contracting.

„Celá věc je založena na smluvním vztahu a je to byznys,“ říká provozně-technický ředitel Národního divadla Miroslav Růžička. „Zhotovitele zajímá zisk, který z projektu bude mít, nás jako objednatele zajímají výsledky a úspory. Na projektu vydělá jak Enesa, tak Národní divadlo,“ dodává Růžička. Spolupráce metodou EPC má podle něj výhodu v tom, že projekt se postupně vyvíjí a umožňuje reagovat na zlevňující se technologie. Od zahájení v roce 2007 byla smlouva rozšířena o tři dodatky na další opatření. „Jedním z nich je například oprava hydroizolace na střeše pomocí speciální folie s fotovoltaickými články s kapacitou 22 kW. Kromě opravené střechy ještě generujeme elektrický proud,“ říká Růžička.

Celková investice do úsporných opatření a využití obnovitelných zdrojů energie dosáhla 31,3 milionu Kč. Enesa Národnímu divadlu garantuje, že minimální úspory za dobu deseti let budou ve výši 50,4 milionu korun. „Za první rok byly úspory 5 milionu Kč, což je dokonce více, než jsme plánovali,“ říká Slavotínek. „Dosažené úspory dosahují 27 % původních nákladů na energie.“

Opatření spočívají ve zmodernizování systému vytápění, v pořízení vysoce účinných kotlů a znovuzískávání tepla z odpadního vzduchu. „Jenom díky rekuperaci tepla ze vzduchotechniky ušetříme 60 tisíc m3 zemního plynu. Což se při současné plynové krizi hodí,“ říká Slavotínek. „Původně byla hydraulika jeviště chlazena pitnou vodou. Tento systém jsme předělali tak, že se ušetří pitná voda a získané teplo se používá pro ohřev vody, která pak třeba slouží ke sprchování hercům,“ popisuje další bod Slavotínek.

Kromě Enesy působí v Národním divadle i Středisko pro efektivní využívání energie (SEVEn). To zpracovalo projekt na úsporné osvětlení. „Investice 2 miliony korun se vrátí do dvou let. Roční úspory budou 460 MWh elektrické energie a 542 tun emisí CO2,“ říká Juraj Krivošík se SEVEn. „Tam, kde byl požadavek na možnost stmívání, jsme místo klasických žárovek nainstalovali halogenové žárovky, které mají o 30 % nižší spotřebu. Jinde jsme dali úsporné zářivky, které mají úsporu až 80 %. Staré lineární zářivky jsme vyměnili za úspornější a na některých místech jsou i LED diodová svítidla,“ popisuje systém osvětlení Juraj Krivošík. Národní divadlo za tato opatření v osvětlení získalo od evropského komisaře pro energetiku a dopravu Andrise Piebalgse plaketu programu GreenLight. Program od roku 2000 podporuje rozšíření energeticky úsporných osvětlovacích systémů.

Podle provozně-technického ředitele ND Miroslava Růžičky se do budoucna počítá například s rozšířením fotovoltaické elektrárny i na střechy dalších budov Národního divadla. „V současnosti je vyhlášená veřejná soutěž na úsporná opatření pro budovu Stavovského divadla a další soutěž pro ostatní budovy Národního divadla plánujeme,“ říká Růžička

„Tyto projekty jsou zajímavé tím, že musí překonat zaběhlé postupy a zvyklosti, jak se věci dělají. Když ale partneři chtějí a spolupracují, tak to jde,“ uzavírá Slavotínek. Podle Růžičky bylo na počátku potřeba překonat úskalí jak v samotném divadle, tak i na ministerstvu kultury. „Tomu, kdo neznal EPC, se to jevilo jako neprůhledné. Teď je projekt chápán jako pilotní a má plnou podporu ministerstva kultury,“ říká Růžička.


reklama

 
Martin Mach Ondřej

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist