https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/narodnimu-parku-sumava-je-dnes-25-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Národnímu parku Šumava je dnes 25 let

20.3.2016 05:10 | VIMPERK (ČTK)
Pod Březníkem přechází Luzernský potok v Modravský potok a o několik kilometrů dál již nese jméno Vydra a později Otava.
Pod Březníkem přechází Luzernský potok v Modravský potok a o několik kilometrů dál již nese jméno Vydra a později Otava.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jaroslav Vogeltanz / Naše příroda
Národní park Šumava byl zřízen nařízením vlády ze dne 20. března 1991. NP Šumava je svou rozlohou největší český národní park, zabírá prostor 680 km čtverečních. Park vznikl z dřívější Chráněné krajinné oblasti Šumava, která byla vyhlášena roku 1963.
 

Na NP Šumava na německé straně navazuje NP Bavorský les (240 km2), na české straně je obklopen CHKO Šumava. NP Šumava je největší souvislý komplex lesů ve střední Evropě (lesy zabírají zhruba 80 procent rozlohy parku). Na území parku se nachází rozvodí Severního (Vltava) a Černého moře (Dunaj). Park leží v nadmořské výšce od 570 m n. m. (údolí Otavy u Rejštejna) po 1378 m n. m. (Plechý), na jeho území jsou tři z pěti ledovcových šumavských jezer (Plešné, Laka, Prášilské).

V NP Šumava je sedm obcí - Borová Lada, Horská Kvilda, Kvilda, Modrava, Prášily, Srní, Stožec; celkem zde trvale žije asi 1200 obyvatel.

CHKO Šumava tvoří ochranné pásmo NP, má rozlohu 990 km2. Na jejím území jsou některé zvláště cenné části Šumavy - čtyři národní přírodní rezervace (Černé a Čertovo jezero, Boubín, Bílá strž, Velká niva) a několik desítek přírodních rezervací a přírodních památek (celková plocha zvláště chráněných území v CHKO přesahuje 60 km2, což je zhruba šest procent plochy CHKO); na území CHKO, které se člení na čtyři zóny ochrany, leží i většina přehradní nádrže Lipno.

O způsobu péče o Národní park Šumava a zejména lidské zásahy v jeho lesích se vedou dlouholeté spory. Jejich symbolem se stal zejména osud stromů, napadených lýkožroutem. Zatímco jedna skupina odborné veřejnosti i laiků prosazuje, aby se takové stromy těžily i v nejpřísněji střežené I. zóně národního parku, druzí chtějí ponechat les přirozenému vývoji. Různí ředitelé NP z posledních let zastávali oba přístupy.

Předloni na jaře byl vytvořen nový plán péče o NP Šumava na dobu tří let, přičemž tento dokument ještě dokončil bývalý ředitel Jiří Mánek (odvolaný koncem dubna 2014) a schválil jej i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Podle plánu měla mít bezzásahová oblast 23 procent, to znamená zhruba 16 tisíc hektarů. To se však nelíbilo vědcům ani ekologům, kteří požadovali rozšířit divočinu až na polovinu území parku. S plánem péče ale nesouhlasili ani představitelé obcí, v červenci 2014 proto podalo pět obcí žalobu na ministerstvo životního prostředí. Pražský městský soud poté ministerstvu nařídil, aby plán péče o park na léta 2014 až 2017 zrušilo. Loni v únoru Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost ministerstva životního prostředí a potvrdil výrok pražského městského soudu.

Postavením parku se zabývají i zákonodárci. Senátoři dokonce v červnu 2014 přijali zvláštní zákon o Národním parku Šumava. Sněmovna ho však zamítla už v prvním kole projednávání s tím, že poslanci upřednostňují předpokládané uzákonění parku novelou zákona o ochraně přírody, kterou slíbil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Podle ministra by novela, která je nyní projednávána ve Sněmovně, mohla platit od ledna 2017.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist