https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nedej-se-nekonci-ceska-televize-pry-naopak-ekologii-vyhradi-delsi-cas
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pořad „Nedej se“ nekončí. Česká televize prý naopak ekologii vyhradí delší čas

18.12.2012 01:14 | PRAHA (Ekolist.cz)
Česká televize hodlá téma životního prostředí a ekologie na obrazovce zachovat. Ke změně má prý dojít jen v rámci formátu
Česká televize hodlá téma životního prostředí a ekologie na obrazovce zachovat. Ke změně má prý dojít jen v rámci formátu
Foto | EUscreen / Flickr
Pořad České televize Nedej se! věnovaný životnímu prostředí podle vedení televize nekončí. Naopak téma by mělo dostat větší prostor a pořad nový, moderní formát. O konci pořadu se v posledních týdnech spekuluje na českém internetu a proti jeho ukončení se postavila řada nevládních organizací i osobností.
 

„Česká televize se ohrazuje proti nepravdivým informacím o zrušení pořadu Nedej se! a proti iracionální kampani, která na základě těchto mylných informací vznikla,“ sdělila Ekolistu.cz tisková mluvčí televize Michaela Fričová.

Podle jejího vyjádření není pravda, že Česká televize definitivně ruší pořad Nedej se! a že se kritickému pohledu na ekologii ve svém vysílání nebude věnovat. Naopak televize plánuje tématu ochrany životního prostředí poskytnout ve svém vysílání větší prostor než doposud, včetně investigativní roviny.

Podle generálního ředitele České televize Petra Dvořáka nebyla o zrušení formátu Nedej se! nikdy řeč. Sám prý naopak na Programové radě podporoval rozšíření stopáže a změnu formátu, který by více podpořil snahu o kritický pohled na ekologické otázky. „O to více nechápu jednání některých tvůrců a dalších osobností uměleckého a politického života, kteří se připojili k této iracionální kampani protestující proti problému, který nevznikl,“ říká Dvořák.

Česká televize tedy hodlá téma životního prostředí a ekologie na obrazovce zachovat. Ke změně má prý dojít jen v rámci formátu. Doposud ho divákům nabízela v podobě dvou publicistických magazínů odlišné dramaturgie s názvy Nedej se! a Přidej se!. To podle televize neodpovídá současným potřebám televize veřejné služby. „Místo dvou dramaturgicky odlišných magazínů na téma ekologie přinese Česká televize jeden ucelený půlhodinový formát, který na větším prostoru bude moci nabídnout ekologické otázky ve větším společenském kontextu,“ vysvětluje mluvčí Fričová.

V rámci nového konceptu, jehož spoluautorem je současný dramaturg pořadu Nedej se! Pavel Bezouška, chtějí prý tvůrci zachovat investigativní rovinu současného magazínu, kdy pátrají po nepravostech, odhalují kauzy v oblasti ekologie a kriticky nahlížejí na porušování zákonů či zkoumají osobní a skupinové zájmy, které člověka a přírodu poškozují. „Jsem přesvědčen o tom, že díky možnostem a časovému rozsahu půlhodinového kritického dokumentu, se lze soustředěně a do hloubky věnovat konkrétním problémům z oblasti ekologie,“ říká kreativní producent ČT Petr Kubica, který nový formát připravuje. Rozhodovat o nové podobě pořadu bude v úterý 18. 12. Programová rada České televize.

Nový pořad prý bude spolupracovat se všemi, kteří se ekologické problematice dosud věnovali, stejně jako počítá i s novými autory. Pořad by měl pokračovat ve spolupráci s odborníky z akademické sféry, například s Radimem Šrámem z Akademie věd nebo Bedřichem Moldanem z Centra pro otázky životního prostředí. Stejně tak počítá i se spoluprací s nevládními organizacemi jako Veronica, Kosénka, Hnutí Duha nebo Arnika.

Proti údajnému rušení pořadu se zvedla vlna protestů. Vznikla petice za zachování pořadu, kterou podepsali například teatrolog Vladimír Just, režisérka Olga Sommerová, politik Martin Bursík (SZ) nebo ekolog Josef Fanta. Za pořad se postavily i organizace Arnika, Hnutí Duha nebo Strana zelených. Zastánci pořadu připomínají, že tři klíčoví autoři Nedej se! obdrželi od Českého filmového a televizního svazu FITES Cenu Václava Havla za přínos díla občanské společnosti. S podtitulem „za důsledné naplňování veřejné služby v kritické reflexi ekologických problémů s přesahem do společenských a politických témat“.

"Prostor poskytnutý pro investigativní publicistický pořad Nedej se! v uplynulých dvaceti letech představoval významný přínos pro dodržování zákonů v Česku. Pořad pomohl předejít mnoha možným a nenávratným škodám na životním prostředí,“ říká předseda sdružení Arnika Jindřich Petrlík. Podle něj je modernizace stávajících pořadů nebo doplňování o jiné formáty v pořádku. Prostor ve veřejnoprávní televizi má ale dostat i aktuální publicistika řešící ochranu životního prostředí před zbytečnou devastací. „Ředitel Petr Dvořák i předseda Rady ČT Milan Uhde by měli ukázat, že televize pod jejich vedením nepodléhá politickému tlaku a aktuální publicistický pořad o životním prostředí zachovají," říká Petrlík.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist