https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejvetsi-prohra-v-prirody-u-nas-hodnoti-ochranci-upravy-stavebniho-zakona
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Největší prohra přírody u nás, hodnotí ochránci přírody úpravy stavebního zákona

5.4.2017 17:16 | PRAHA (Ekolist.cz)
Důsledkem změny podle ochránců bude, že místní lidé nebudou moci nic říci k chystaným stavbám. Ilustrační foto.
Důsledkem změny podle ochránců bude, že místní lidé nebudou moci nic říci k chystaným stavbám. Ilustrační foto.
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Poslanecká sněmovna dnes schválila novelizaci stavebního zákona. Podle Českého svazu ochránců přírody nová úprava postihne tisíce lidí. Veřejnost se totiž nebude moci zapojit do územních či stavebních řízení. „O zájmech ochrany životního prostředí obyvatel tak budou rozhodovat výhradně úředníci stavebních úřadů,“ tvrdí Petr Stýblo, ředitel Kanceláře Českého svazu ochránců přírody. Ke kritice se přidává i Asociace ekologických organizací Zelený kruh. Novela nyní poputuje do Senátu.
 

Důsledkem změny podle ochránců bude, že místní lidé nebudou moci nic říci k chystaným stavbám. „Poslanci vládní koalice hlasující pro tento návrh zcela popřeli své vlastní programové prohlášení,“ říká Petr Stýblo, ředitel Kanceláře Českého svazu ochránců přírody. V prohlášení se píše, že vláda zachová současnou legislativně zaručenou úroveň občanských práv týkajících se životního prostředí. „O podstatnou část těchto práv lidé právě přišli,“ komentuje to Styblo.

„Včerejší přehlasování veta prezidenta ve věci nové legislativy týkající se národních parků se jeví jako malý, příjemný úspěch ochrany přírody. Dnešní schvalování novely stavebního zákona lze oproti tomu považovat za katastrofální prohru a přímou hrozbu naší přírodě“, říká Petr Stýblo.

I podle Daniela Vondrouše ze Zeleného kruhu je velkou škodou na ochraně přírody a prostředí to, že prošel pozměňovací návrh Jaroslava Foldyny (ČSSD), kterým se vyloučila účast občanských spolků v řízeních podle zákonů lesního, o obchodování s ohroženými druhy, či zákona o geologických pracích.

„Lidé tak ztratí možnost ovlivnit zda, či za jakých podmínek, bude pod jejich domy stanoveno průzkumné území pro těžbu břidlicového plynu, uranu nebo pro vyhledávání konečného hlubinného úložiště radioaktivních odpadů,“ říká Daniel Vondrouš.

Do územního řízení by se kvůli schválené novele nedostal nikdo, kdo by chtěl využít možnosti, které nyní dává zákon o ochraně přírody a krajiny. Lidé se budou moci zúčastnit jen záměrů, které podléhají tzv. EIA.

Podle Vondrouše prošly i další zhoršující návrhy, například zvýhodnění autorizovaných inspektorů a ustanovení umožňující investorům vyhnout se správnímu řízení o výjimce ze zásahu do biotopu chráněného druhu.

S kritikou svého pozměňovacího návrhu nesouhlasí poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD). Podle něho současná legislativa zajišťuje dostatečnou, v porovnání s jinými evropskými státy až nadstandardní účast veřejnosti na řízeních. Motivací k úpravě podle něho byla hlavně dlouhá doba povolovacích procesů, která odrazuje investory. Celé jeho zdůvodnění můžete číst v textu Ekologické spolky mají mít účast na povolování výstavby, ale neměly by výstavbu nepodloženě blokovat.

Novela zákona nyní poputuje do Senátu.

Přečtěte si k tématu novelizace stavebního zákona

Komentář Petra Svobody z Katedry správního práva a správní vědy Právnické fakulty UK Proč je třeba zachovat účastenství ekologických spolků ve správních řízeních
Komentář Jana Moravce z ČSOP Čtyři slova, která ovlivní životy tisíců lidí.
Komentář Daniela Vondrouše ze Zeleného kruhu Sněmovna poprvé od listopadu 1989 ruší občanská práva.
Text od autora pozměňovacího návrhu Jaroslava Foldyny Ekologické spolky mají mít účast na povolování výstavby, ale neměly by výstavbu nepodloženě blokovat.
Komentář Pavla Řeháka, tajemníka města Vrchlabí Právě přijatá omezení pro účast spolků v řízeních nemusí být ke škodě věci

reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

6.4.2017 11:57
Zatím nikdy se nestalo to co bylo předem avízováno. Zatím nikdy se stavební řízení nepodařilo zjednodušit. Takže si počkáme jak to dopadne, nicméně mohlo by to být nadějné, když křičí ti co křičí.
Odpovědět
KL

Katka Linke

8.4.2017 06:31
Jenže přijatá novela znamená, že už betonové lobby nedokážete bránit. Občane, nemáš nárok být účastníkem řízení, jen se můžeš v našem bezzubém státě soudit a nebo křičet u Koně.
Odpovědět
KP

Karel Padevet

11.4.2017 14:36 Reaguje na Katka Linke
Uvidíme.. poté co jsem zažil 4 autobusy ekologistů sehnaných odevšad jak kecají místním do toho, co tam má být se na změnu docela těším.
Odpovědět
co

11.4.2017 23:56 Reaguje na Karel Padevet
Dobrý den,
a to jste osobně zažil kde a kdy přesně? Pokud se něco takového odehrálo (což dost pochybuji), tak můžete prosím svá slova nějak doložit? Zatím jsem měl totiž pocit že to bylo přesně obráceně: http://sedmagenerace.cz/text/detail/ze-sumavske-pr-kucharky
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

12.4.2017 17:03 Reaguje na
Jestli Vám nevadí to co dělá Ekologický právní servis při liniových stavbách, tak vězte, že to mnoha lidem vadí. To není ochrana, to je byrokratický terorismus. Pokud Vám to nevadí, tak bych si na toto téma pokecal a slyšel argumenty pro obhajobu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist