https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nelegalni-tezba-dreva-predstavuje-byznys-za-300-miliard
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nelegální těžba dřeva představuje byznys za 300 miliard

23.3.2012 01:05 | PRAHA (Ekolist.cz)
Nelegální těžba dřeva v Kambodži
Nelegální těžba dřeva v Kambodži
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Paul Mason / USAID
Každé dvě vteřiny zmizí lesní porost velikosti fotbalového hřiště pod pilami nelegálních těžařů. V některých zemích představuje nelegální kácení devadesát procent veškeré těžby. A především, je to obrovský byznys, srovnatelný s obchodem s drogami, tvrdí aktuální studie Světové banky.
 

Podle studie Světové banky představuje nelegální kácení obchod za 10 – 15 miliard dolarů ročně (přibližně 180 - 280 miliard korun). A to výpočet předpokládaných nelegálních zisků nevypočítává škody způsobené přírodě, ani společnosti, tedy především ztrátu biodiverzity, vypouštění emisí skleníkových plynů a zhoršování možností obživy pro místní obyvatele.

Peníze zločinci dále využívají na úplatky pro vládní úředníky na všech úrovních státní správy, což dále zvyšuje jejich beztrestnost. Zřejmě proto případy nelegální kácení zůstávají neodhaleny, nejsou hlášeny a samozřejmě zůstávají nepotrestány, tvrdí studie Světové banky „Spravedlnost pro lesy: Zlepšení postupu justice v boji proti nelegálnímu káceni“ (Justice for Forests: Improving Criminal Justice Efforts to Combat Illegal Logging).

A i v případech, kdy se stát rozhodne zasáhnout, úspěch bývá mizivý. Studie připomíná příklad Indonésie z roku 2005. Zdejší úřady zajistily téměř 400 000 kubíků nelegálně pokáceného dřeva a zatkly 186 podezřelých. Z nich bylo nakonec obviněno pouhých 13 lidí a nejpřísněji potrestaný viník dostal dva roky vězení.

Když v roce 2010 Indonésie zkoumala účinnost boje proti organizovanému zločinu, zjistilo se, že obžalovaní z nelegální těžby od soudu odcházeli s osvobozujícími rozsudky nebo s mírnými tresty. Z 92 obžalovaných bylo 49 osvobozeno, 24 dostalo trest do jednoho roku a 19 tresty v délce mezi jedním a dvěma lety. V Kambodži zůstává nepotrestáno zhruba 70 procent kriminálního jednání, které se týká zemědělství, lesů nebo rybolovu. Prý kvůli špatné spolupráci mezi soudy a žalobci.

„Proti nelegálnímu kácení musíme bojovat stejně jako proti gangsterům, jejichž příjmy pocházejí z drog nebo vydírání,“ říká Jean Pesme ze Světové banky. Jenže podle studie vedou nitky zločinného obchodování se dřevem do nejvyšších úrovní státních úředníků. Zejména pokud se jedná o velké skupiny, které obchodují v mezinárodním měřítku.

Jaká řešení tedy Světová banka navrhuje? Vytvořit strategii pro postihování nelegální těžby, která se zaměří na korupci na nejvyšších místech a na společnosti, které platí úplatky. Strategie by měla zahrnovat systematické vyšetřování, postihování zločinů a konfiskaci prostředků, které organizovaný zločin využívá. Justice by se prý měla zaměřit především na skupiny, které nelegální těžbu provozují ve velkém měřítku.

Zlepšit se má i spolupráce mezi jednotlivými složkami státu a zapojit by se měli i soukromé firmy a občanská sdružení. Zejména by se státy měly zaměřit na podezřelé finanční transakce a praní špinavých peněz, které z nelegální těžby dřeva pocházejí.


reklama

 
Další informace |
Celý text studie „Spravedlnost pro lesy: Zlepšení postupu justice v boji proti nelegálnímu káceni“ (Justice for Forests: Improving Criminal Justice Efforts to Combat Illegal Logging).

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist