https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nevladni-organizace-opustily-na-protest-jednani-o-klimatu-ve-varsave
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nevládní organizace opustily na protest jednání o klimatu ve Varšavě

21.11.2013 14:06 | PRAHA (Ekolist.cz)
Nevládní organiazce opustily konferenci UNFCCC o změnách klimatu ve Varšavě
Nevládní organiazce opustily konferenci UNFCCC o změnách klimatu ve Varšavě
Zástupci nevládních organizací celého světa dnes opustili jednání o mezinárodní dohodě o ochraně klimatu ve Varšavě. Podle nich jednání k ničemu nevedou a nemá cenu v nich pokračovat, proto poprvé v historii vyjednávání opouští sály konference dva dny před oficiálním koncem.
 

"Konference ve Varšavě měla přinést důležitý krok v hledání cesty k udržitelné budoucnosti. Nepřinese ale nic," stojí v prohlášení nevládních organizací zúčastněných na konferenci. K textu se připojili například Friends of the Earth, WWF, Greenpeace, Oxfam a ITUC. Jednání začala 11. a pokračuje do 22. listopadu. Cílem konference měla být příprava základů pro novou globální a závaznou dohodu o ochraně klimatu.

"Politici ve Varšavě prostě selhali a nevládní organizace jim nechtějí dělat stafáž. Situace znovu ukazuje, že kritickou závislost české ekonomiky na fosilních palivech za nás světoví politici nevyřeší," řekl ČTK energetický expert Hnutí Duha Jiří Koželouh.

Podle nevládních organizací jsou hlavním viníkem bohaté země, které svým jednáním torpédovali dohodu v rámci Rámcové úmluvy o změně klimatu (UNFCCC). Pokud ale úmluva nebude fungovat jako silný mezinárodní nástroj, není možné vyhnout se celosvětové klimatické krizi, tvrdí aktivisté.

Podle prohlášení Varšavskou konferenci ovládly zájmy špinavého energetického průmyslu, který převážil nad zájmy občanů světa. Problémy začínají už s polským předsednictvím konference, země která sází na uhlí a těžbu břidlicového plynu, a zároveň s klimatickou konferencí OSN hostí i souběžnou konferencí "Uhlí a klima".

Horší ale byly prohlášení Japonska, které se připojilo ke Kanadě, že odvolá své předchozí závazky na snižování emisí skleníkových plynů. Austrálie zase dala mnohokrát najevo, že není ochotná brát vážně jednání o klimatické dohodě pod vedením OSN.

Další srážka mezi bohatými a chudými zeměmi se odehrála kolem financování fondu, který má pomáhat zejména nejchudším regionům s adaptacemi na změny klimatu. Bohaté státy také odmítly debatu nad novým fondem, který by pomáhal s následky velkých přírodních katastrof, jejichž dopady změny klimatu zesilují. Podle rozvinutých zemí stačí vzít peníze z adaptačního fondu, prohlásily zástupci na konference o klimatu ve chvíli, kdy se Filipíny vzpamatovávají z ničivého zásahu tajfunu Haiyan.

Na konference také podle nevládek nedojde k žádnému zpřísnění emisních cílů a dohodnou se zřejmě jen velmi symbolické příspěvky na adaptace do roku 2020. A zcela chybí domluva nad jasným pokračováním jednání o klimatické dohodě v roce 2015 v Paříži.

"Jako občanský sektor chceme jednat s každým, kdo přijde s dobrým úmyslem. Vlády bohatých zemí ale ve Varšavě nenabídly vůbec nic," říká prohlášení. Podle něj ale i vlády rozvojových zemí zklamaly ve zastupování zájmů a práv svých občanů. "Pokud budou země i nadále jednat tímto způsobem, nedojde k žádné ochraně klimatu, kterou svět nutně potřebuje," tvrdí nevládní organizace.

Proto se organizace rozhodly dobrovolně opustit jednání ve Varšavě. Namísto toho chtějí mobilizovat obyvatele všech zemí, aby tlačili na své vlády, ať začnou brát dohodu o ochraně klimatu vážně. "Budeme pracovat na proměně našeho způsobu získávání energie a potravin na národní i celosvětové úrovni a přebudujeme porouchaný ekonomický systém, abychom vytvořili udržitelnou a nízko emisní ekonomiku s možností slušné obživy a živobytí pro všechny," uzavírá prohlášení.

Ředitel odboru energetiky a ochrany klimatu ministerstva životního prostředí Zámyslický ČTK řekl, že výsledkem varšavské konference má být cestovní plán, který stanoví úkoly pro roky 2014 a 2015.

"Ten nejdůležitější výstup z Varšavy je v tomto okamžiku nějaká road map, podle které by se mělo jít do roku 2015 do Paříže, kde by měla být podepsána nová mezinárodní dohoda o ochraně klimatu," konstatoval pro ČTK Zámyslický.

Podle Zámyslického jde nyní hlavně o to, zda se státy dokážou dohodnout na konkrétních podrobnostech, jež by závěrečný dokument obsahoval, kupříkladu jak jednotlivé státy budou v následujících letech přispívat ke snižování emisí skleníkových plynů - jestli budou státy při stanovování těchto cílů rozděleny na rozvinuté a rozvojové nebo jestli všechny státy budou mít stejné cíle.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist