https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-pravidla-pro-ucast-verejnosti-v-eia-200-podpisu-nebo-tri-roky-existence
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová pravidla pro účast veřejnosti v EIA: 200 podpisů nebo tři roky existence

17.7.2014 01:34 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podle ministerstva nová úprava zákona o posuzování vlivů na životní prostředí (tzv. EIA) přinese veřejnosti větší transparentnost řízení, více povinně zveřejňovaných informací o projektu a řízeních vedoucích k jeho povolení.
Podle ministerstva nová úprava zákona o posuzování vlivů na životní prostředí (tzv. EIA) přinese veřejnosti větší transparentnost řízení, více povinně zveřejňovaných informací o projektu a řízeních vedoucích k jeho povolení.
Foto | Matouš Mihaliček / Ekolist.cz
Ministerstvo životního prostředí připravilo nová pravidla pro možnost zapojit se do posuzování vlivů na životní prostředí. Nově by obyvatelé České republiky měli mít možnost soudně napadnout řízení nejen z hlediska náležitého postupu správního orgánu, ale také z hlediska věcné správnosti povolení. Sdružení občanů ale budou muset prokázat svou legitimitu, buď tím, že existují nejméně tři roky nebo tím, že seženou nejméně dvě stě podpisů občanů. Podle neziskových organizací jde o tvrdě vyjednaný kompromis.
 

Podle ministerstva nová úprava zákona o posuzování vlivů na životní prostředí (tzv. EIA) přinese veřejnosti větší transparentnost řízení, více povinně zveřejňovaných informací o projektu a řízeních vedoucích k jeho povolení. Zároveň by měla posílit postavení veřejnosti a nevládních organizací (vč. spolků), které nově budou mít možnost napadnout rozhodnutí o povolení záměru u soudu nejen z hlediska správného postupu úřadů, ale také z hlediska věcné správnosti povolení.

Na druhou stranu budou nevládní organizace, které chtějí užít svého práva zapojit se do přípravy stavby v jejich okolí, muset prokázat, že dlouhodobě působí na poli ochrany životního prostředí. To znamená, že daná organizace existuje nejméně tři roky. Samozřejmě v řadě případů se ale občané organizují až ve chvíli, kdy zjistí, že v jejich okolí má vzniknout například obchvat města nebo průmyslová stavba. Pak musí vykázat podle návrhu podporu širší veřejnosti. Tu budou dokazovat ve formě podporující podpisové listiny s alespoň 200 podpisy.

Těmto sdružením bude podle návrhu MŽP příslušet exkluzivní právo napadnout vydané povolení odvoláním bez ohledu na to, zda se nevládní organizace zúčastnila řízení v prvním stupni. Návrh zároveň zavádí lhůtu pro rozhodnutí soudu o žalobě 90 dnů. "Pozitivní efekt tohoto kroku spočívá v odstranění právní nejistoty investorů při dlouhých soudních sporech a zároveň vyšší míra kompatibility s požadavkem EIA směrnice na včasný soudní přezkum," vysvětluje Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení MŽP. Podle ní byl limit 90 dní do novely implementován ve spolupráci s Ministerstvem spravedlnosti, takže by soudy měly být skutečně schopné jej naplnit.

I proti negativnímu závěru zjišťovacího řízení bude možné uplatnit řádný opravný prostředek a případně podat žalobu ve správním soudnictví.

"Z našeho pohledu je výsledný návrh velmi tvrdým kompromisem," komentuje návrh Daniel Vondrouš ze sdružení Zelený kruh. Kvůli nečinnost předchůdců současného ministra Brabce hrozí České republice ztráta desítek miliard korun z evropských fondů. "Kvůli nutnosti okamžitého řešení akceptujeme určitá omezení pro účast veřejnosti," dodává Vondrouš. Podle něj byly na základě připomínek Zeleného kruhu opraveny nejvážnější rozpory původního návrhu MŽP s evropskou legislativou. "Některé výhrady ale přetrvávají. Rozhodování se nadále nebudou moci účastnit nájemníci ze sousedství stavby. Do návrhu bylo zakotveno právo na životní prostředí ale už nikoliv právo na zdraví," vyjmenovává Vondrouš.

Podle ministerstva životního prostředí se ale například nájemci ze sousedních pozemků budou moci povolovacích řízení zúčastnit prostřednictvím nově konstruované tzv. konzultativní účasti. Ta zahrnuje právo na relevantní informace nebo možnost podávat připomínky, které musí vzaty v úvahu při vydávání povolení.

Podle ministerstva se novelou vytváří předpoklad práva na příznivé životní prostředí, který svědčí nevládním organizacím. Dochází prý k naplnění požadavku unijního práva, aby se i nevládní organizace mohly domáhat hmotně-právního přezkumu vydaných rozhodnutí. "Toto již není z pohledu EIA směrnice nezbytné, nicméně žalobce se může i bez explicitní zmínky v zákoně tohoto práva domáhat," vysvětluje Dominika Pospíšilová.

Občané mají právo vyjádřit se ke stavbě v jejich okolí, respektive se jako sdružení občanů stát součástí řízení o vlivu této stavby na životní prostředí, takzvaného procesu EIA. Toto právo jim dává evropská legislativa. S tím, jaké mají čeští občané možnosti rozhodovat o stavbách v jejich okolí ale není Evropská unie dlouhodobě spokojená. Kvůli tomu také blokuje použití finančních prostředků na české projekty.

Ministerstvo životního prostředí proto připravilo novelu zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (tzv. proces EIA), kam zapracovalo požadavky právní úpravy Evropské unie.

Jinak reálně hrozí, že od 1. 1. 2015 zastaví Evropská unie přísun veškerých dotací právě z důvodu nesouladu naší legislativy s evropskou.

Na konci června byl schválen návrh odpovědi odesílaný do Bruselu v rámci infringementového řízení. Jeho přílohou je návrh novely zákona o EIA. Samotná novela je nyní ve fázi mezirezortního připomínkového řízení a zhruba v polovině července bude zaslána ke schválení vládě.


reklama

 
Další informace |
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist