https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-studie-znecisteni-z-dopravy-stale-nici-zdravi-evropanu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová studie: Znečištění z dopravy stále ničí zdraví Evropanů

3.12.2012 01:54 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podle ředitelky EEA Jacqueline McGladeová by mohly Evropě pomoci technologické inovace dopravních prostředků na elektrický pohon. "Taková změna by mohla proměnit život uvnitř měst,“ uvedla McGladeová. Ilustrační foto pražské magistrály
Podle ředitelky EEA Jacqueline McGladeová by mohly Evropě pomoci technologické inovace dopravních prostředků na elektrický pohon. "Taková změna by mohla proměnit život uvnitř měst,“ uvedla McGladeová. Ilustrační foto pražské magistrály
Foto | Martin Singr / Ekolist.cz
Doprava se v Evropě značně podílí na zdraví škodlivém znečištění ovzduší. Toxické zplodiny z dopravy mohou mít vliv na kardiovaskulární systém, plíce, játra, slezinu a krev. Přílišný hluk z dopravy pak může způsobovat jak tělesné, tak psychické potíže. Vyplývá to z výroční zprávy Evropské agentury pro životní prostředí (EEA) o dopravě, která byla zveřejněna minulý týden.
 

"Jednou z velkých výzev 21. století bude zmírnění negativních dopadů dopravy – emisí skleníkových plynů, znečištění ovzduší a hluku – tak, aby byly zároveň zachovány pozitivní aspekty mobility," uvedla při představení zprávy v dopravním výboru Evropského parlamentu minulý týden Jacqueline McGladeová, výkonná ředitelka agentury EEA. Podle zprávy může doprava i za čtvrtinu emisí skleníkových plynů v EU.

Přestože se celkové znečištění ovzduší v posledních dvou desetiletích snižuje, stále představuje v mnoha oblastech významný problém. Například narůstající objem přepravy zboží byl jednou z hlavních příčin vysokých úrovní hladiny oxidu dusičitého.

Podle zprávy jsou lidé, kteří žijí poblíž vytížených silničních tahů po celé Evropě, stále vystaveni nadměrným hladinám znečištění. V roce 2010 byla u 44 % stanic pro monitorování ovzduší u silničních tahů zaznamenána vyšší hladina škodlivého oxidu dusičitého (NO2), než jakou připouštějí zdravotní limity. Hladiny malých prachových částic (PM10) v ovzduší překročily limity u 33 % těchto stanic. Tyto znečišťující látky přitom mohou mít vliv na kardiovaskulární systém, plíce, játra, slezinu a krev.

Dalším dopadem dopravy, který může způsobit vážné zdravotní obtíže, je hluk. Zpráva konstatuje, že v největších evropských městech jsou škodlivým hladinám hluku z dopravy vystaveni tři obyvatelé z pěti. Dokonce i na venkově je škodlivému hluku z dopravy v noci vystaveno 24 milionů Evropanů. To jim podle zprávy může způsobovat jak somatické, tak psychické obtíže.

Podle zprávy klesla poptávka po osobní dopravě mezi lety 2009 a 2010 přibližně o 1 %. Tento vývoj jde proti dlouhodobému trendu, protože poptávka po osobní dopravě od poloviny 90. let minulého století naopak v celé EU setrvale rostla. Využití soukromých automobilů zůstává podle zprávy víceméně na stabilní úrovni, a to navzdory hospodářskému poklesu a výrazným výkyvům cen pohonných hmot v poslední dekádě.

Podle ředitelky EEA Jacqueline McGladeová by mohly Evropě pomoci technologické inovace dopravních prostředků na elektrický pohon. "Taková změna by mohla proměnit život uvnitř měst,“ uvedla McGladeová.


reklama

 
Další informace |
Celé znění Výroční zprávy agentury EEA v rámci mechanismů hlášení pro dopravu a životní prostředí (pouze v angličtině) bylo v době zveřejnění tohoto článku ke stažení na výše uvedeném odkaze

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist