https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novela-vodniho-zakona-prinese-vykupni-ceny-jen-pro-nekoho-a-zeleny-bonus-pro-vsechny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Novela vodního zákona přinese výkupní ceny jen pro někoho a zelený bonus pro všechny

22.10.2010 10:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
„Není to omezení podpory, je to jen omezení výběru,“ ohradil se Gebauer proti slovům o omezování velkých elektráren. Ilustrační foto.
„Není to omezení podpory, je to jen omezení výběru,“ ohradil se Gebauer proti slovům o omezování velkých elektráren. Ilustrační foto.
Foto | Martin Singr / Ekolist.cz
Malé vodní elektrárny byly dlouhá léta významný zdroj obnovitelné energie. V dnešní době svou pozici ztrácí a pozornost se obrací k fotovoltaice. Vodní elektrárny i tak zůstávají důležitým zdrojem energie. V dohledné době bude novelizován vodní zákon a promění se způsob podpory vodních elektráren.
 

„Myslím, že vodní elektrárny jsou velice životaschopným odvětvím a vyplatí se jej rozvíjet,“ prohlásil na úvod nedávné konference Malé vodní elektrárny v České republice Michal Pop z pořádající společnosti B.I.D. Services. V tomto duchu se nesla i slova přednášejících, někteří majitelé vodních elektráren k jejich prohlášením přistupovali s odkazem na absenci písemné formy slibů rezervovaně.

Čím dál méně

„Na území České republiky bylo ještě před několika desítkami let kolem 11 400 vodních děl, v současné době je v provozu něco málo přes 1 400 vodních děl,“ říká předseda Svazu podnikatelů pro využití energetických zdrojů Jiří Vrba. S jeho slovy souhlasí Eliška Charvátová z ředitelství Povodí Labe. Uvedla, že v roce 1955 bylo na celková délce vodních toků (3850 km), které jsou nyní ve správě Povodí Labe, evidováno zhruba 1 200 hydroenergetických zdrojů o celkovém instalovaném výkonu 92,5 MW. V současné době jich je 420 o výkonu 110 MW.

„Vodní elektrárny léta vyráběly téměř polovinu veškeré elektřiny z obnovitelných zdrojů energie,“ říká Pavel Gebauer, vedoucí oddělení podpory obnovitelných zdrojů a úspor energie na Ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO). „Odhaduje se, že na konci tohoto roku by to měla být třetina.“ Letos mezi obnovitelnými zdroj energie (OZE) zaznamenala velký vzrůst zejména fotovoltaika. Gebauer zmínil, jak se dělí finanční podpora mezi obnovitelnými zdroji: „Téměř tři čtvrtiny podpory na OZE jde do segmentu fotovoltaiky. Fotovoltaika vyrábí podobné množství energie jako vodní elektrárny.“

Miliardy korun podpory

MPO na projekty malých vodních elektráren (MVE) přispívá pomocí investiční podpory z programu Eko-Energie OPPI 2007 – 2013. V jeho rámci byly podpořeny desítky projektů a náklady se pohybují řádově v miliardách korun. Podle Gebauera se nyní začínají vyhodnocovat žádosti o podporu podané v rámci třetí výzvy, která skončila 30. září. Do roku 2013 pravděpodobně proběhne ještě čtvrtá výzva. „Je to balík peněz, 100 milionů euro ze strukturálních fondů, které se rozdělí na více programů. My jsme peněžní prostředky, které jsme dostali na začátku přidělené, již vyčerpali. Ale můžeme dostat finance původně určené pro programy, které nebyly úspěšné,“ říká Pavel Gebauer k financování programu.

Novela – jaká bude?

Aktuální je nyní připravovaná změna v systému výkupních cen. Gebauer uvedl, že podle nového vodního zákona vznikne nový model garantovaných výkupních cen a negarantovaných zelených bonusů pro elektřinu z OZE.

Do povinného výkupu bude možné přihlásit jen zařízení s instalovaným výkonem maximálně 100 kW. Zelený bonus budou moci využít všechny zdroje. Menší výrobci si tak mohou vybrat, jestli přímý výkup, nebo zelený bonus. Majitelé zdrojů nad 100 kW musí volit zelený bonus. „Není to omezení podpory, je to jen omezení výběru,“ ohradil se Gebauer proti slovům z pléna o omezování velkých elektráren.

V případě výkupních cen má majitel vodní elektrárny jistotu výnosů, protože distributor od něj elektřinu musí koupit za státem určenou cenu. Režim zelených bonusů je naopak více tržní. Vlastník elektrárny vyrobí elektřinu, kterou buď sám spotřebuje nebo prodá na trhu za tržní cenu, a k tomu ještě od distributora získá „bonus“ za takto vyrobenou energii. V součtu může vydělat více, zároveň ale nese riziko, že elektřinu nespotřebuje nebo neprodá na trhu, a může i prodělat, vysvětlil specialista v oblasti regulace elektroenergetiky na Energetickém regulačním úřadu Petr Kusý.

Výkupní ceny pro malé vodní elektrárny budou uplatňovány po celou předpokládanou dobu životnosti, což je podle Kusého 30 let. Meziroční nárůst ceny bude 2 – 4 %. „Máme snahu zaměřit se na ekonomicky racionální výrobny, kde výkupní cena není tak vysoká. Není zde snaha likvidovat MVE, to určitě ne,“ slibuje Kusý. Podle něho MVE na rozdíl od fotovoltaiky nezhorší bilanci elektrizační soustavy.

Vedoucí kompetenčního centra pro energie v České spořitelně Vladimír Kubeček uvedl, že po letošním roce očekává přesun investic z fotovoltaiky do jiných projektů OZE. „MVE jsou osvědčená varianta, kde ale existuje řada omezení. Nicméně doufám, že se je podaří vyřešit a projektů bude dostatek,“ uvedl Kubeček, který se stará o zajišťování financování projektu výstavby MVE. Elektrárny do 10 MW mají podle jeho informací na trhu financování obnovitelných zdrojů pouze 2% podíl.


reklama

 
Martin Singr
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist