https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nyt-z-afriky-se-stava-skladka-pro-elektronicky-odpad-spojenych-statu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NYT: Z Afriky se stává skládka pro elektronický odpad Spojených států

25.10.2005 09:42 | PRAHA/NEW YORK (EcoMonitor)
Velká část počítačů, které se posílají v rámci rozvojové pomoci do chudých zemí, je téměř nepoužitelná, nebo dokonce neopravitelná. Těmto zemím tak vzniká velká ekologická zátěž. Konečnou stanicí pro elektronický odpad se stávají také země v Africe.
 

Elektrotechnický odpad je problém i v Asii. Guiyu v Číně.
Ilustrační foto: Basel Action Network/www.ban.org

Zpráva „Digitální odpad: Vývoz na nové použití a jeho zneužívání v Africe“ tvrdí, že nepoužitelné počítače rozvojovým zemím prodávají, nebo zdarma dodávají společnosti zabývající se recyklací ve Spojených státech, aby se vyhnuly drahé likvidaci elektronického odpadu. Přitom jen v roce 2005 bude podle odhadů Národní rady pro zdraví (NHC) vyřazeno 63 milionů počítačů. Organizace Basel Action Network (BAN), která je autorem zprávy, se zaměřila na situaci v západoafrické Nigérii. Podle tři roky starého průzkumu této organizace končí na skládkách v nejchudších zemích 50 až 80 % odpadu shromážděného v USA k recyklaci. A to bez jakýchkoli pravidel pro ochranu lidského zdraví a přírody. Přitom jediný klasický monitor k počítači obsahuje téměř čtyři kilogramy olova, množství plastických hmot se zpomalovači hoření a kadmium, což všechno představuje nebezpečí jak pro lidské zdraví, tak pro životní prostředí.

V nigerijském přístavu a dřívějším hlavním městě Lagosu přistává podle odhadů každý měsíc 500 kontejnerů, z nichž každý obsahuje zhruba 500 počítačů. To je asi 400 000 kusů použité elektroniky za měsíc. Přitom většina z nich je zcela nepoužitelná. „Místní nám říkají, že až 75 procent je zcela neopravitelný odpad,“ říká Jim Puckett z BAN. Pracovníci organizace, kteří navštívili Nigérii, potvrzují, že navzdory vzrůstajícímu používání moderních technologií v zemi zcela chybí infrastruktura pro recyklaci. To znamená, že většina dovážené elektroniky skončí uložena na normálních skládkách, kde nebezpečné látky mohou kontaminovat spodní vodu, případně jinak poškodit životní prostředí.

Většina počítačových zařízení, které se odváží do Afriky a řady dalších rozvojových zemí z USA, pochází od společností zabývajících se ekologickou likvidací odpadů. Tyto firmy své zboží dostávají zdarma od soukromých společností a státní správy. Použitou elektroniku vyvážejí za hranice, kde by měla být opravena a prodána, nebo počítače nechávají rozebrat v zemích, kde je nejlevnější pracovní síla. USA jsou jedinou zemí, která nepodepsala Basilejskou konvenci o obchodování s nebezpečným odpadem.

Scrap Computers, soukromá společnost z Phoenixu, má po celých Spojených státech osm velkých skladišť, kde shromažďuje elektronický odpad před tím, než se vyváží za hranice. Podle ředitele společnosti Grahama Wollastona musí otevírat každý měsíc nové skladovací prostory. „Největším problémem našeho obchodu je to, že neexistuje žádný systém, který by kontroloval, kde tento odpad končí,“ říká Wollaston. Sám však odmítá představu rozvojových zemí jako skládky těch bohatších, jeho společnost prý pečlivě vybírá místa, kam odpady směřují.

Podle článku Laurie J. Flynnové New York Times 24. 10. 2005. Pro prohlížení nutná bezplatná registrace.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist