https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/objeven-novy-zpusob-zvireci-komunikace-krysy-se-dorozumivaji-ocichavanim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Objeven nový způsob zvířecí komunikace: krysy se dorozumívají očicháváním

11.3.2013 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pojď se očichat. Uvidíme, kdo je tu šéf. Ilustrační snímek
Pojď se očichat. Uvidíme, kdo je tu šéf. Ilustrační snímek
Očichávání je běžné chování celé řady zvířat. Vídáme je u psů, koček a dalších zvířat. Vědci při studiu krys zjistili, že u nich očichávání slouží i ke zjištění sociálního postavení ostatních krys a pomáhá předcházet konfliktům. Podle vědců by tento způsob komunikace mohl vést k lepšímu poznání mozku a jeho komunikačních center.
 

Očichávání u krys není prosté zjišťování pachu druhého jedince, zjistili vědci z Case Western Reserve University School of Medicine. Daniel W. Wesson toto krysí chování dlouhou dobu zkoumal a došel k závěru, že energické očichávání slouží ke zjištění vzájemné pozice v sociální hierarchii krys. To umožňuje krysám vyhnout se vysilujícímu a nebezpečnému souboji o nadřazenou pozici.

Wesson vypozoroval, že krysa, která je na sociální hierarchii výše, při vzájemném kontaktu očichává energičtěji a rychleji, naopak krysa, která je podřízená, očichává méně. V případě, že se podřízená krysa takto nechová, začne se dominantní krysa chovat vůči ní agresivně.

Dominantní krysy takto vysílají signál, kterým ostatním umožní rozpoznat vzájemné postavení a vyhnout se konfliktu. Podle Wessona je to podobné, jako když dominantní opice demonstruje svou sílu bušením se do hrudi. Podřízené opice pak svou pozici dají najevo přikrčením se a odvrácením zraku. U krys pak očichávají pomaleji.

„Toto očichávající chování může být součástí obecného mechanismu chování při komunikaci. A to u různých druhů živočichů a v různých sociálních kontextech,“ říká Wesson. „Je možné, že naši domácí mazlíčci používají podobné komunikační prostředky každý den. My je jen nevidíme nebo nechápeme jako komunikaci.“

Wessonův objev komunikace u krys doplňuje poznání ze 70. let 20. století, kdy se přišlo na to, že krysy se umí dorozumět pomocí ultrazvuku. Podle vědců by současný objev mohl pomoci lépe pochopit, jak pracuje mozek a jak zpracovává sociální podněty.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist