https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-zvirat-peta-celi-obvineni-ze-v-jejich-utulku-byli-ve-velkem-zabijeni-psi-a-kocky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci zvířat PETA čelí obvinění, že v jejich útulku jsou ve velkém zabíjeni psi a kočky

2.8.2017 09:07 | PRAHA (Ekolist.cz)
V norfolském útulku ochránců zvířat z PETA bylo mezi roky 1998 a 2016 zabito 36 381 zvířat a domácích mazlíčků. 85,5 % všech, která se do útulku dostala. Ilustrační snímek.
V norfolském útulku ochránců zvířat z PETA bylo mezi roky 1998 a 2016 zabito 36 381 zvířat a domácích mazlíčků. 85,5 % všech, která se do útulku dostala. Ilustrační snímek.
Dosud největší a nejznámější neziskovka bojující za práva zvířat na světě, PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), momentálně čelí ve Spojených státech amerických sérii nepříjemných obvinění. V jejich útulku pro zatoulané psy a kočky je velká většina zvířat utracena. PETA se hájí tím, že jimi provedená "eutanazie" je lepší, než když lidé nechtěné zvíře vyženou do lesa nebo ho sami zabijí.
 

PETA si v roce 1980 do vínku vetkla motto „Zvířata nejsou naší potravou ani oděvem. Nemáme právo na nich provádět pokusy, využívat je pro naše pobavení ani je jakýmkoli jiným způsobem vykořisťovat a týrat.“ PETA za dobu své existence získala na 6,5 milionu podporovatelů po celém světě. Díky nim a jejich příspěvkům také disponuje rozpočtem okolo 50 milionů dolarů, které využívá pro své virální kampaně. Videa či plakáty jsou často svým obsahem drastická a šokující. Na kontroverzi, kterou videa a propagační materiály organizace PETA vyvolávají, si vybudovala své jméno. Odvážná provolání o svobodě zvířat však letos začala ztrácet na své hodnotě. Populární vlogger Calum McSwiggan "zaútočil" na zažitou praxi útulku, který PETA provozuje. PETA totiž zabíjí zdravá zvířata ve velkém.

Kde začít? Nejlépe u Odboru ministerstva pro zemědělství a spotřebitelské služby ve Virginii (VDACS), které vede v patrnosti statistiky o všech útulcích pro toulavé psy a kočky v zemi. O tom, kolik zvířat útulky přijmou, kolik z nich se vrátí původním majitelům nebo najde ty adoptivní, nebo kolik zvířecích svěřenců je očkováno, kastrováno nebo utraceno. K utrácení zvířat v amerických útulcích pochopitelně dochází, oficiálním zdůvodněním obvykle je „zdravotní stav neslučitelný se životem“. Z dlouhodobého srovnání všech takových útulků v zemi vyplývá, že průměrný počet ročně utracených činí 16,7 % ze všech přijatých zvířat. Z této statistiky se ale extrémně vymyká útulek v Norfolku, který přímo provozuje organizace PETA. Počet utracených zvířat se tu drží v dlouhodobém průměru (za léta 1998-2016) na 85,5 %. A když díky informacím z VDACS na tuto neobvyklou praxi v roce 2009 poprvé upozornilo americká nezisková organizace hájící zájmy spotřebitelů Center for Consumer Freedom (CCF), začaly o činnosti tohoto útulku předních ochránců zvířat unikat další nepříjemné podrobnosti.

„Ačkoliv tvrdí, že jsou organizací hájící práva zvířat, PETA nevěří, že zvířata mají právo žít,“ psal v roce 2013 na svých stránkách HuffingtonPost. „Místo toho věří, že lidé mají právo je zabít, alespoň pokud je toto usmrcení provedeno humánně. To v jejich podání znamená předávkování zvířete barbituráty.“ Článek dále uvádí, že do zmíněného útulku v roce 2012 zamířilo 733 psů. 602 z nich bylo utraceno, dvanáct bylo adoptováno. Stejně dopadlo i 1045 koček z 1110 přijatých (adoptováno bylo sedm). A z 34 domácích mazlíčků (králíků, želv, atd.) tu bylo usmrceno 28.

A zpráv o podobných případech přibývalo: například starší svědectví veterináře z Wintonu, který rád předal svá koťata to útulku s tím, že se tam pro ně snadno podaří nalézt nové majitele. Posléze byl policií přivolán k nálezu koťat, mrtvých a pohozených v pytli v odpadkovém kontejneru, která identifikoval jako ta, která předchozí den předal do útulku. Objevil se i případ vozidla v Jižní Karolíně, ve kterém PETA převážela odchycené toulavé psy. Vezli se spolu s již mrtvými psy, zabalenými do plastových pytlů.

A když přišel na mediální přetřes i „historický“ případ z roku 1991, při kterém členové PETA usmrtili 18 králíků a 14 kohoutů, které předtím zachránili z vědecko-výzkumné instituce s omluvou, že na péči o ně už neměli prostředky ani místo v útulku, rozhodlo se VDACS jednat. Vyslalo do norfolského útulku na kontrolu vlastního veterináře. Který se nestačil divit.

Zvířata tu rozhodně nebyla umístěna v optimálních podmínkách a podle dokumentace většina z nich byla usmrcena v průběhu následujících čtyřiadvaceti hodin po přijetí. Zákonná lhůta přitom stanoví, že zvíře má být umístěno v útulku minimálně po dobu pěti dnů, aby se o ně mohl přihlásit jeho původní majitel. Kontrola také zjistila „neobvyklý model péče“ o zvířata z útulku PETA. Křiklavě působí například starší data z roku 2009. Tehdy útulek přijal 2366 psů a koček. Jednatřicet z nich převezl do jiných útulků v zemi, osm bylo adoptováno a zbytek byl utracen (2307 zvířat, tedy 97,3 %).

Ani loni, v roce 2016, navzdory rostoucímu tlaku médií a kritiků PETA, to nebylo lepší. Z 1963 zvířat v útulku bylo 478 převezeno do jiných útulků a 1411 (71,9 %) bylo utraceno. PETA se zvířat buď zbavuje v jiných útulcích, nebo je hubí. „Na organizaci, která zasvětila svou existenci ochraně zvířat, je to velice smutné,“ prohlásil senátor státu Virginie William M. Stanley. „Jejich útulek není pro zvířata cestou k dalšímu životu, ale je to stanice smrti. A to je ostudné.“

Jednání organizace PETA je pochybné i proto, že ještě nedávno sama ostře útočila na nehumánní podmínky v jiných psích útulcích a stěžovala si na praxi utrácení zvířat. Sama však po dlouhá léta činí totéž, ale v daleko širším měřítku. „Způsob, jak PETA nakládá s životy zvířat, je prostě hanebný,“ tvrdí Will Coggin, stávající ředitel CCF. „Pro spoustu těch zvířat by bylo lepší, kdyby se jich PETA ani nedotkla, protože by měly alespoň šanci žít. To, jak se PETA prezentují jako zachránci zvířat, je v ostrém rozporu s tím, jak skutečně působí. Místo ochranitele zatoulaných psů a koček přichází Smrťák s kosou.“

Celkem 85,8 %, tedy 36 381 zvířat a domácích mazlíčků (za léta 1998-2016) usmrcených v norfolském útulku ochránců zvířat z PETA, mu nepřímo dává za pravdu. Tristní je i to, že od roku 2010, kdy sem na pravidelnou kontrolu zavítal veterinář Daniel Kovich z VDACS, nedošlo dodnes k napravení nedostatků, na které upozorňoval. Už tehdy zmiňoval, že „zařízení neobsahuje dostatečné prostory pro zvířata, a zcela neodpovídá počtu zvířat, která tato organizace do své péče přijímá.“ Kovich dále varoval, že některá zvířata jsou umístěna v klecích ve skladišti, na chodbě a v konferenční místnosti, tedy v prostorách zcela nezpůsobilých. Podotýká také, že prakticky k žádnému ze zvířat v norfolském útulku neměla přístup veřejnost a tudíž neplnilo svou roli při vyhledávání adoptivních majitelů. A možná trochu ironicky dodává, že toto zařízení rozhodně nenaplňuje ani své vlastní směrnice, které požaduje od jiných útulků v zemi.

Na tuto dvoutvářnost organizace, která současně bojuje za svobodu zvířata a sama jim dopřává smrt, nyní znovu upozornil i vlogger Calum McSwiggan. A mladé internetové celebritě byla dopřána daleko větší pozornost, než dosavadním zprávám o soudních tahanicích mezi PETA a státními úřady. „PETA obhajuje své akce etickou a ekonomickou nezbytností, ale je stále jasnější, že jejich snaha ukazovat se v médiích a strhávat na sebe pozornost je pro ně důležitější, než životy zvířat,“ píše McSwiggan. „Neposílejte peníze organizaci PETA, ale raději podpořte nějakou zvířecí charitu, tedy lidi, kteří zvířatům skutečně pomáhají. Ne jako PETA, která utrácí tisíce dolarů za virální kampaně a sebe-propagaci, aby pak utratila 97 % zvířat ve svém útulku, protože si nemůže dovolit péči o ně. Za poslední léta utratili přes 30 000 zvířat jen proto, že si mysleli, že je to pro jejich blaho.“

V té samé době, kdy ochránci zvířat z PETA trávili a navždy uspávali zvířecí nalezence, protože na péči o ně neměli peníze, rozjeli například nákladnou kampaň o tom, že Pokémoni podporují zotročování zvířat, že figurka z počítačové hry Mario Bros podporuje kožešnický průmysl a týrání želv, nebo investovala do soudního sporu, který měl přiřknout vlastnická práva ke známé fotografii makaka. „Obhajují to, že lidé dopřávají svým kočkám vegetariánskou dietu, i když si sami jsou dobře vědomi, že kočky musí jíst maso, aby přežily. A místo toho, aby se zaměřily na ty, kdo skutečně páchají krutosti na zvířatech, útočí na malé farmáře a obchody,“ pokračuje McSwiggan.

PETA vysvětluje, že podle ní je lepší, jsou-li zvířata v útulku odborně utracena (PETA mluví o eutanazii), než když se majitelé zbaví nechtěných zvířat například tím, že je vypustí do lesa nebo je sami zabijí. PETA také poukazuje na to, že zvířata chovaná v útulcích, která své svěřence nezabíjí, žijí často ve velmi nevyhovujících podmínkách a zvířata v nich strádají. Čím déle zvíře v útulku je, tím hůře vypadá a klesá tak šance, že si jej někdo z útulku odvede. Podle PETA je "eutanazie" lepší řešení, než nechat zvířata strádat v útulku. Na statistiky zabitých zvířat odpovídá PETA, že se nestarají o čísla, ale o to, aby zvířata netrpěla.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal, mmo

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist