https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odkud-srstnati-nosorozci-ovladli-svet-nejspis-z-tibetu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odkud srstnatí nosorožci ovládli svět? Nejspíš z Tibetu

2.9.2011 05:00 | WASHINGTON (Ekolist.cz)
Tak vypadal nově objevený druh nosorožce podle vědecké rekonstrukce.
Tak vypadal nově objevený druh nosorožce podle vědecké rekonstrukce.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Julie Naylor / Science/AAAS
Když přišly doby ledové, zvířata se musela přizpůsobit chladnějším podmínkám. Anebo to někdy bylo jinak? Nové vědecké objevy naznačují, že v případě srstnatých nosorožců nejspíš ano.
 
Podle studie, která byla dnes publikována v časopise Science, se vědcům podařilo objevit v Tibetu prapředka těchto mohutných zvířat, který byl uzpůsoben k pobytu v drsných horských podmínkách a byl tedy „připraven“ ještě mnohem dříve, než přišla chladná období. Když teploty klesly, „sestoupil z hor“ a rozšířil se po Evropě i Asii.

„Naše objevy osvětlují oblast původu srstnatých nosorožců - a možná i většiny dalších chladu přizpůsobených zvířat pleistocenní Evropy a Asie. Je jím oblast dnešního Tibetu,“ uvádí H. Richard Lane, jeden z vědeckého týmu.

Evoluce zvířat doby ledové, například mamutů, nosorožců a šavlozubých tygrů, je předmětem zájmu vědců již velmi dlouhou dobu, poměrně málo je však známo o tom, odkud tito „obři“ přišli a jak se u nich vyvinula ona adaptace na chladné podmínky.

Nové, napínavé objevy

V roce 2007 se v Tibetu v podhůří Himaláje podařilo čínsko-americkému týmu objevit kompletní lebku a dolní čelist nového druhu srstnatého nosorožce (Coelodonta thibetana). „Chladnější oblasti jako Tibet, Arktida a Antarktida jsou místa, kde je do budoucna možné očekávat nové překvapivé objevy,“ uvedl Xiaoming Wang, další z týmu vědců.

Schema toho, jak se tato zvířata postupně šířila z Tibetu.
Schema toho, jak se tato zvířata postupně šířila z Tibetu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Julie Naylor / Science/AAAS

Nově objevený druh žil před 3,6 miliony let a je tedy mnohem starší než jeho „příbuzní“ dob ledových. Z jeho kosterních pozůstatků je jasné, že byl velmi dobře přizpůsoben k životu v chladných horských oblastech, v nichž mu například pomáhat velký roh, jimž rozhrnoval sníh při hledání potravy.

Byl tak tedy velmi dobře připraven na dramatické změny klimatu, které planetě přinesly prudké ochlazení před zhruba 2,6 miliony let. Jak uvádějí vědci, pak prostě „sešel“ z horských zón a začal se rozšiřovat do nových oblastí v Evropě a Asii. Tato „velká cesta“ se nejspíš netýkala jen nosorožců, ale i dalších zvířat, například antilop či sněžných leopardů.

Význam těchto objevů je mimo jiné v tom, že až dosud se předpokládalo, že mnohá zvířata se prostě adaptovala na příchod chladnějších dob. Tento příklad však ukazuje, že to mohlo být jinak. Některé lépe připravené druhy se prostě jen posunuly do nových oblastí.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist