https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ovzdusi-v-ceske-republice-se-zhorsilo-na-vine-je-zima-prumysl-a-doprava
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ovzduší v České republice se zhoršilo. Na vině je zima, průmysl a doprava

12.1.2012 01:55 | PRAHA (Ekolist.cz)
Nadlimitní koncentrace prachu 100 dní v roce. Vítejte v Moravskoslezském kraji
Nadlimitní koncentrace prachu 100 dní v roce. Vítejte v Moravskoslezském kraji
Znečištěné ovzduší ohrožuje stále více lidí. Překročené koncentrace prachu ohrožovaly v roce 2010 již polovinu obyvatel České republiky, rozšířilo se i území, kde byly limity překročeny. Ukazuje to Zpráva o životním prostředí ČR v roce 2010, kterou ve středu schválila vláda.
 

Kvalita ovzduší se meziročně zhoršila. Důvodem je podle zprávy kombinace dvou faktorů - hospodářského oživení a dlouhé zimy. Kvůli oživení rostlo i průmyslového znečištění, dlouhá zima přinesla nepříznivé rozptylové podmínky. Překročení povolených koncentrací zejména u pevných částic, tedy prachu a sazí, byla vystavena polovina obyvatel, zatímco o rok dříve to byla jen jedna pětina. Na znečištění ovzduší se také více podepisuje silniční doprava, zejména ta nákladní.

Nejhorší situace zůstává tradičně v Moravskoslezském kraji, kde je zejména způsobena průmyslovou činností celé Ostravsko-katovické pánve, tedy včetně přeshraničních vlivů z Polska. „Bohužel zpráva přinesla řadu negativních zjištění, na která se musíme zaměřit, i když mnohé bylo dáno inverzí. Vláda se bude stavem životního prostředí velmi intenzivně věnovat,“ prohlásil na tiskové konferenci premiér Petr Nečas. Naopak pochválil, že se snižuje energetická náročnost průmyslu a také, že roste výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů. Ta v roce 2010 dosáhla podílu 8,3 %.

Podle zprávy ale v posledních letech nabývá na intenzitě kolísání kvality životního prostředí. Souvisí to s rychlými výkyvy národní i globální ekonomiky i s měnícím se charakterem klimatu. Kvůli němu dochází k častějším výskytům nebezpečných hydrometeorologických jevů, jako jsou přívalové srážky, povodně, delší období sucha nebo silný vítr.

Půl republiky

Nejhorší stav ovzduší zůstává podle zprávy v Moravskoslezském kraji. Zde byly nadlimitní koncentrace u pevných částic PM10 (částice větší než 10 mikrometrů) překračovány i více než 100 dní v roce. Podle ministerstva životního prostředí je způsobena především průmyslovou zátěží celého Ostravska, včetně přeshraničních vlivů z Polska. Ministerstvo životního prostředí chce pomoci lepšímu ovzduší dotačním programem na výměnu starých kotlů. Program ale přispěje jen na nové kotle spalující uhlí, což kritizují jak výrobci kotlů na pelety a dřevěné brikety, tak ochránci životního prostředí (více viz zde).

Nákladních aut je jako před krizí
Nákladních aut je jako před krizí
Zdroj | Kapsch

Zpráva také konstatuje, že v Praze, Brně a Ostravě žije v lokalitách, kde jsou přesahovány hygienické limity pro hluk, přibližně 10 % všech obyvatel. V některých obcích je nadměrným hlukem, který pochází hlavně ze silniční dopravy, zatížena i víc než čtvrtina lidí, což ovlivňuje kvalitu života v těchto obcích a komplikuje jejich další rozvoj. V okolí hlavních silnic, kde je nadměrný hluk, žije v ČR v průměru cca 600 lidí na 1 km komunikace, což je zhruba dvojnásobná hodnota, než je průměr zemí Evropské unie. Tím, jak se zvýšila průmyslové produkce, vzrostla i nákladní silniční doprava, zejména doprava mezinárodní.

Podle zprávy to ale znamená jen to, že se nákladní silniční doprava vrátila na předkrizovou úroveň roku 2008. Stoupá však počet registrovaných motorových vozidel a to jak nových, tak dovezených ojetých aut. „Vozový park je přesto velmi starý, průměrné stáří osobních automobilů v roce 2010 bylo 13,7 roku a výrazněji se již delší dobu nemění,“ konstatuje zpráva. Více než 60 % osobních automobilů (2,7 milionu vozidel) je starších než 10 let, asi 30 % vozidel je starších než 15 let.

Na druhou stranu se rostoucí trend přepravních výkonů individuální automobilové dopravy a letecké dopravy v roce 2010 zastavil. Přepravní výkony autobusů meziročně stouply o 13,9 %. Podle zprávy si veřejná hromadná doprava udržuje svoji pozici v osobní dopravě a k dalšímu nárůstu osobní dopravy nedochází.

Meziroční zhoršení zaznamenalo i znečištění ovzduší benzo(a)pyrenem, který patří mezi karcinogenní polycyklické aromatické uhlovodíky. Nadlimitní koncentrace se vyskytují zejména v městských oblastech. Imisní limity pro benzo(a)pyren byl překročen na 14,5 % plochy, kde žije cca 65 % obyvatel ČR, což značí oproti roku 2009 zřetelný nárůst (2,3 % plochy a 35,5 % populace).

Méně spotřeby i přírody

Podle zprávy se naopak daří snižovat energetickou náročnost hospodářství. V období 2000–2010 zaznamenala celkový pokles o 22,8 %.

Zlepšuje se také vytápění domácností, které více využívají zemní plyn, biomasu nebo centrální vytápění. Stoupá i zastoupení domů vytápěných solárními kolektory. Nicméně i tak patří vytápění domácností mezi nejvýznamnější zdroje znečišťování ovzduší.

Listnáčů v našich lesích pomalu přibývá.
Listnáčů v našich lesích pomalu přibývá.
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz

Snižuje se spotřeba vody v domácnostech a v průmyslu, naopak roste podíl obyvatel připojených na veřejné vodovody a prodlužuje se délka kanalizační sítě, stejně jako podíl obyvatel připojených na kanalizaci zakončenou čistírnou odpadních vod.

Lehce se snížila celková produkce odpadů – meziročně o 1,6 % . Vzrůstá podíl materiálového využití komunálního odpadu, v roce 2010 dosáhl úrovně 26,5 %. Česká republika patří v přepočtu na obyvatele k zemím s nejnižší roční produkcí komunálního odpadu, říká zpráva o životním prostředí.

Naopak přírodě jako takové se nedaří příliš. Pozitivní je, že mírně, ale vytrvale roste podíl listnáčů na celkové ploše lesů, a že v rámci zemědělského půdního fondu dochází k nárůstu ploch trvalých travních porostů na úkor orné půdy.

Ale 37 % evropsky významných druhů živočichů a rostlin je z hlediska ochrany hodnoceno ve stavu nedostatečném a 35 % druhů živočichů a 36 % druhů rostlin ve stavu nepříznivém. Také téměř tři čtvrtiny evropsky významných typů přírodních stanovišť jsou v ČR z hlediska ochrany hodnoceny jako nepříznivé. Dále klesá početnost populací ptáků v zemědělské krajině, za což může intenzivní zemědělství a úbytek zemědělské půdy.

Už v devadesátých letech se podařilo zastavit velké průmyslové znečištění, jenže i nadále znečištěné ovzduší ničí lesní porosty. Stav lesa se určuje tzv. defoliací. Ta porovnává ztrátu listů nebo jehličí v koruně poškozeného stromu se zdravým stromem. A ta je v České republice stále velmi vysoká, dokonce nejvyšší v Evropě, konstatuje zpráva.


reklama

 
Další informace |
Celý text Zprávy o životním prostředí ČR 2010 najdete zde.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist