https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/palmu-olejnou-lze-pestovat-lepe-nova-mapa-doporucuje-vhodne-plochy-mimo-vzacnou-divocinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Palmu olejnou lze pěstovat lépe. Nová mapa doporučuje vhodné plochy mimo vzácnou divočinu

2.9.2016 01:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Autoři tvrdí: „Je tu dost místa pro rozšíření produkce na dvojnásobek, a zárověň prostor pro udržitelnost.“
Autoři tvrdí: „Je tu dost místa pro rozšíření produkce na dvojnásobek, a zárověň prostor pro udržitelnost.“
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nová studie Mezinárodního ústavu pro aplikovanou systémovou analýzu (IIASA) nabízí nový pohled na plantáže palmy olejné. Zamítavé stanovisko od jejích autorů ale nečekejte. Podle nich to bez palmového oleje, ať už jako suroviny pro výrobu potravin nebo aditivum do pohonných hmot, jednoduše nepůjde. Na druhé straně ale doufají v rozumný přístup výrobců, hlavně pokud jde o udržitelné principy produkce.
 

Studie se snaží najít kompromis mezi rostoucí produkcí palmového oleje na jedné straně a záborem půdy potřebné pro pěstování palmy olejné na straně druhé. Jinými slovy, klíčové pro udržitelnost produkce je především to, kde se budou farmy zakládat. Autoři doslova tvrdí, že: „Je tu dost místa pro rozšíření produkce na dvojnásobek, a zárověň prostor pro udržitelnost.“

Jak k takovému tvrzení došli? Vzali v potaz mapy potenciálních zón pro pěstování palem, započítali klimatická a environmentální hlediska, a vytýčili takové plochy, kde by produkce nepůsobila zásadní újmu životnímu prostředí. Konkrétně místa mimo chráněné rezervace a území tropů s vysokou biodiverzitou. Když k této globální mapě přidali detailní informace o celoročním průběhu teploty, srážkách, svažitosti terénu a půdním typu, získala mapa konkrétnější obrysy.

„Z čistě bio-fyzické perspektivy tu máme 1,37 miliard hektarů půdy, které mají pro pěstování palmy olejné potenciál,“ říká Aline Mosnierová z IIASA. „A to dohromady v Africe, Střední a Jižní Americe či Asii.“ Ne všechna potenciálně přístupná půda je ale skutečně dostupná. Někde už stojí lidská sídla, jinde se ž pěstují jiné plodiny.

Když se kromě těchto lokalit odečtou i místa chráněná zákonem (ochranná pásma vodních zdrojů, významná přírodní úložiště atmosférického uhlíku), zbývá stále 19,3 milionů hektarů. To je to „nejlepší možné“ území, kde by plantáže palem mohly fungovat, a jejich dopad na životní prostředí by byl rozhodně menší, než v případě expanze do cenných a chráněných lokalit, tvrdí autoři studie.

Podstatné je, že zmíněných 19,3 milionů hektarů přesahuje stávající plochu plantáží (18,1 milionů) a je tu tedy podle výzkumníků z IIASA výrazný potenciál pro navýšení palmových polí.

Interaktivní mapa vytvořená v IIASA je volně ke stažení a může být využita při dalším plánování nových plantáží
Interaktivní mapa vytvořená v IIASA je volně ke stažení a může být využita při dalším plánování nových plantáží
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Vybrané plochy mají ale jednu vadu na kráse. Téměř polovina se jich nachází ve vzdálenosti více než 10 hodin jízdy autem od velkých měst, tedy od potenciálních zpracovatelských zařízení a trhů. To by mohlo zkomplikovat ekonomickou stránku věci.

Interaktivní mapa vytvořená v IIASA je volně ke stažení a může být využita při dalším plánování nových plantáží. Tak, aby si případní zřizovatelé a producenti mohli vybrat místa, kde nebude jejich aktivita působit škody. „To by měl být základ udržitelné produkce,“ dodává Mosnierová.

„Kroky vedoucí k zákazu pěstování palmy olejné jsou pomýlené. To co potřebujeme je dívat se na to, odkud palmový olej pochází, kdo jej pěstoval a jak. Potřebujeme certifikaci udržitelnosti pěstování palmového oleje, a tento požadavek na výrobce by měl vzejít od odběratelských řetězců,“ pokračuje Johannes Pirker, hlavní autor studie.

Pirker nepopírá, že pěstování palmy olejné je přinejmenším kontroverzní, zvláště když je spojeno s průnikem do zachovalých pralesních porostů. Ale na druhé straně, je to právě palma olejná, jejíž pěstování dává práci milionům lidí v Indonésii a Malajsii, a pozvedává je z absolutní chudoby. Trh v Asii navíc bude v dalších letech narůstat, a tak prý otázka nestojí, zda a jestli palmu olejnou zakázat, ale jak ji pěstovat lépe a šetrněji.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist