https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostravska-zoo-chysta-den-bez-palmoveho-oleje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostravská zoo chystá Den bez palmového oleje

2.8.2023 10:40 | OSTRAVA (ČTK)
Čerstvé plody palmy olejné
Čerstvé plody palmy olejné
Ostravská zoologická zahrada chystá na sobotu vzdělávací akci, která má upozornit na problematiku pěstování palmy olejné a mnohostranného využívání palmového oleje. Kvůli pěstování palem a vzniku plantáží totiž mizí původní porosty a s nimi i zvířata, řekla ČTK mluvčí zoo Šárka Nováková.
 

"Palmový olej se v posledních několika desetiletích stal jedním z nejpoužívanějších produktů rostlinné výroby a jeho globální spotřeba stále roste. Palma olejná, z jejíchž plodů se palmový olej lisuje, je pěstována po celém tropickém pásmu Asie, Afriky a Jižní Ameriky. Zhruba 85 procent celosvětové produkce je soustředěno v Indonésii a Malajsii. Palmy jsou pěstovány na rozsáhlých plantážích, které jsou velmi často zakládány na místech vzniklých plošným vykácením a vypálením původního deštného pralesa. Spolu s lesními porosty mizí i jejich zvířecí obyvatelé," uvedla mluvčí.

Dodala, že cenný tropický ekosystém tak nahrazuje pouze jediný druh. "Plantáže se stávají 'zelenými pouštěmi', jsou plochami sice zelenými, ovšem téměř bez života. Palmový olej je obsažen téměř v každém druhém výrobku od potravin přes mycí i dekorativní kosmetiku, drogerii, svíčky, krmiva pro hospodářská zvířata i domácí mazlíčky až po technická maziva. Tak se problematika ničení původních tropických lesů dotýká i nás – spotřebitelů v České republice," doplnila Nováková.

Sobotní Den bez palmového oleje začne v areálu zoo od 11:00 a program bude připravený až do 16:00. Návštěvníci se dozví například to, jak jednotlivci mohou pomoci zmírnit dopady pěstování palmy olejné na životní prostředí. Zájemci se také mohou zapojit do soutěže nazvané Nakupování bez palmového oleje.

"Pokud si během dne v zoo zakoupí u některého stánku s občerstvením nebo v restauracích určitý počet výrobků bez palmového oleje, mohou se zúčastnit slosování o ceny, které se uskuteční v 15:30 u výukového centra zoo. Všechna občerstvovací zařízení v ostravské zoo získala v minulosti certifikát o nepoužívání palmového oleje na smažení. Návštěvníkům nabízejí i řadu dalších výrobků bez palmového oleje," uvedla Nováková.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

2.8.2023 12:09
Marně se snažím vzpomenout, kdo to vlastně vynalezl ta ekologická paliva z oleje.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist