https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyrobce-palmoveho-oleje-prisel-o-certifikat-udrzitelneho-lesnictvi.investigace-bbc-odhalila-vypalovani-lesa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výrobce palmového oleje přišel o certifikát udržitelného lesnictví. Investigace BBC odhalila vypalování lesa

24.7.2021 07:37 | PRAHA (Ekolist.cz)
Plantáže palmy olejné pomalu ukusují původní prales. Papua, Indonésie. Ilustrační snímek.
Plantáže palmy olejné pomalu ukusují původní prales. Papua, Indonésie. Ilustrační snímek.
Novinářům z britské BBC se podařilo odhalit, že korejská společnost Korindo systematicky a dlouhodobě vypalovala deštný prales v indonéské provincii Papua. Společnost úmyslné zakládání požárů popírá a tvrdí, že vznikaly samovolně v důsledku velkého sucha, nebo že je zakládali tamní domorodci, aby se zbavili krys obrovských.
 

Korejská společnost Korindo je gigantem v několika odvětvích. Produkuje například papír, výrobky ze dřeva, ale také palmový olej. Zároveň se pyšní certifikátem FSC, který má být pro její odběratele v Evropě zárukou ekologického a udržitelného hospodaření.

Před několika lety otevřela Indonésie dveře investorům do západní části ostrova Nová Guinea v naději, že to jednomu z nejchudších regionů přinese prosperitu. Místo toho ale na tomto území dochází v obrovském měřítku ke ztrátě tropického deštného pralesa. Jen v oblasti, kde mezi lety 2011 a 2016 Korindo hospodařilo, došlo ke ztrátě 60 000 hektarů pralesa. To pro představu odpovídá území o málo větším než je rozloha Prahy.

O tom, že se Korindo na Papui nechová tak, jak by mělo, se podle BBC spekulovalo několik let. Rada FSC v roce 2018 korejský konglomerát upozornila, že má nezpochybnitelné důkazy, že na daném území Korindo porušuje lidská práva a nechová se šetrně k životnímu prostředí, k vyloučení z FSC ale nedošlo.

BBC nyní ve spolupráci s londýnskou Goldsmiths University a organizací Greenpeace provedla vizuální analýzu. Ta za pomoci mnoha satelitních snímků pořízených v průběhu let odhalila, že k vypalování lesa docházelo systematicky.

“Podařilo se nám zjistit, že požáry vznikaly postupně a v určitém směru. Navíc byly vždy pouze uvnitř hranic území, které spadalo pod společnost Korindo. Kdyby požáry vznikaly v důsledku sucha nebo cizího zavinění, nikdy by v nich nebyla taková systematičnost,” komentuje Samaneh Moafi z Goldsmith University.

Pod tíhou důkazů došlo nakonec k tomu, že společnosti Korindo bude od října oficiálně ukončena možnost prokazovat se certifikátem FSC. “Ze strany společnosti Korindo jsme bohužel nezaznamenali žádné výrazné pokroky ve zlepšení jejího sociálního a environmentálního chování,“ komentuje generální ředitel FSC Kim Carstensen.

Zatímco Korindo odmítlo s BBC na toto téma jakkoli komunikovat a pouze vydalo oficiální vyjádření, že jsou vyloučením z FSC “naprosto šokováni”, ředitel Greenpeace pro jihovýchodní Asii Kiki Taufik k vyloučení říká: “Sice k němu došlo až nyní, ale pořád je to lepší, než kdyby k němu nedošlo nikdy. Jsme rádi, že FSC konečně přišlo k rozumu.”


reklama

 
foto - Mráčková Lucie
Lucie Mráčková
Autorka je spolupracovnice Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

24.7.2021 14:35
A jak asi výrobce získal pozemky pro pěstování olejových palem?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.7.2021 08:21 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
myslet si, že jde všechno v " rozvojových" zemích podle "Evropského" střihu je nejspíš mylné. Je otázka, co se s tím dá dělat, když palmový olej je skoro ve všem
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

25.7.2021 11:30 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Obecně se plantážím olejových palem říká zelené pouště. Jak tomuhle někdo mohl dát certifikát udržitelného lesnictví?
Odpovědět
va

vaber

25.7.2021 09:00
takže palmové plantáže jsou udržitelné lesnictví? a je na to certifikát
to je snad výsměch všem i celé přírodě
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist