https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novy-nanogenerator-imituje-pohyb-ras-a-umi-vytvaret-obnovitelnou-energii-i-pri-umisteni-na-dne-more
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nový nanogenerátor imituje pohyb řas a umí vytvářet obnovitelnou energii i při umístění na dně moře

31.10.2021 07:27 | PRAHA (Ekolist.cz)
Generátor je inspirovaný mořskými řasami a dokáže vytvářet elektřinu i v malém proudu vody při umístění na dně. Podle vědců by tyto generátory mohly pomáhat s obsluhou techniky nacházející se u pobřeží.
Generátor je inspirovaný mořskými řasami a dokáže vytvářet elektřinu i v malém proudu vody při umístění na dně. Podle vědců by tyto generátory mohly pomáhat s obsluhou techniky nacházející se u pobřeží.
Foto | Marek Nowocień / Wikipedia
Oceán a moře jsou zdrojem energie, na jehož využití se v posledních letech soustředí mnoho pozornosti. Vědcům v právě dokončeném výzkumu se podařilo vyvinout speciální generátor, který umí díky své flexibilitě využívat dosud nepříliš využívané malé jemné vlny. O studii informuje žurnál ACS Nano.
 

Generátor je inspirovaný mořskými řasami a dokáže vytvářet elektřinu i v malém proudu vody při umístění na dně. Podle vědců by tyto generátory mohly pomáhat s obsluhou techniky nacházející se u pobřeží. Tam totiž bývají umístěná zařízení, která monitorují kvalitu vody, pomáhají lodím s navigací nebo získávají informace o mořských proudech, přílivu a odlivu. Veškerá tato technika je v současnosti napájena bateriemi, které je třeba měnit.

Nanogenerátor má oproti solární nebo větrné energii výhodu v tom, že je vhodný i pro zařízení pracující pod vodou. Generátory postavené na principu vznášení se na mořské hladině zase neumí pracovat s menšími a nepravidelně se objevujícími vlnami.

Během testování vědci vystavili nanogenerátor tlaku 100 kPa, který se v moři nachází zhruba v hloubce devíti metrů a kde je často minimální pohyb vln. I tak dokázali získat energii na napájení termometru, rozblikání třiceti led diod nebo rozblikání diod na miniatuře majáku.


reklama

 
foto - Mráčková Lucie
Lucie Mráčková
Autorka je spolupracovnice Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist