https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tuleni-jsou-schopni-napodobovat-zvuky-okoli-vcetne-lidske-reci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tuleni jsou schopni napodobovat zvuky okolí včetně lidské řeči

7.11.2021 07:09 | PRAHA (Ekolist.cz)
Tím, že porozumíme jednomu z mála savců, který umí napodobovat různé okolní zvuky, můžeme lépe porozumět tomu, jak se my lidé učíme mluvit a tomu, proč jsme tak upovídaní živočichové,” vysvětluje vedoucí studie Andrea Ravignani.
Tím, že porozumíme jednomu z mála savců, který umí napodobovat různé okolní zvuky, můžeme lépe porozumět tomu, jak se my lidé učíme mluvit a tomu, proč jsme tak upovídaní živočichové,” vysvětluje vedoucí studie Andrea Ravignani.
Schopnost napodobovat zvuky je u savců velmi ojedinělá. Jen několik málo druhů dokáže měnit nejen hlasitost, s jakou se projevují, ale také tón hlasu. Známí jsou tím především lidé. Historicky byla tato schopnost několikrát zaznamenána i u tuleňů. Právě na ně se soustředil nový výzkum, který zjišťoval, zda a jak rychle se naučí napodobovat zvuky okolí tulení mláďata.
 

Nejznámějším tuleněm, který uměl napodobovat zvuky, byl tuleň Hoover. Ten byl v sedmdesátých letech jako mládě nalezen v Maine a chován v domácnosti jako běžný domácí mazlíček. Protože byl od útlého věku v kontaktu pouze s lidmi, naučil se velmi dobře napodobovat zvuky, které slýchával. Od Hoovera tak běžně zaznívalo “hello” (“ahoj”) nebo “get out of there and come over here!” (“běž tam odsud a pojď sem”) a to stejným tónem, jakým na něj mluvil jeho majitel. V době, kdy měl tuleň již enormní spotřebu ryb, byl přemístěn do oceanária a těmito průpovídkami bavil návštěvníky.

Potenciál k napodobování zvuků, který tuleni mají, od té doby vědce velmi zajímá. “Tím, že porozumíme jednomu z mála savců, který umí napodobovat různé okolní zvuky, můžeme lépe porozumět tomu, jak se my lidé učíme mluvit a tomu, proč jsme tak upovídaní živočichové,” vysvětluje vedoucí studie Andrea Ravignani.

Vědci studovali osm mláďat tuleně obecného. Všechna mláďata se nacházela v záchranné stanici Dutch Sealcentre Pieterburen a byla stará 1-3 týdny. Po dobu několika dní byly malým tuleňům pouštěny zvuky z blízkého Waddenského moře. Tyto zvuky tuleni poslouchali ve třech stupních hlasitosti, ale v podobné tónové výšce, v jaké běžně komunikují.

Ukázalo se, že se tuleni umějí adaptovat na zvuky prostředí tím, že umějí snížit tón svého hlasu, což bylo doposud zaznamenáno pouze u lidí a netopýrů. Zároveň se umějí hlasitěji projevovat ve chvíli, kdy je jejich okolí hlasité, tak jako my lidé - zvyšujeme hlas abychom byli v hluku lépe slyšet. Vědce zároveň překvapilo, že se to mláďata naučila v tak krátké době. “Dokazuje to, že tuleni umějí kontrolovat své hlasivky mnohem lépe, než jsme čekali. Mohou nám tak pomoci s odhalením mnoha záhad, kterými je obestřená lidská schopnost mluvení,” uzavírá Ravignani.


reklama

 
foto - Mráčková Lucie
Lucie Mráčková
Autorka je spolupracovnice Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.11.2021 11:34
Myslím, že taková obyčejná mluvící andulka by vědce překvapila nejen tím, že opakuje slova a věty (ahoj, čekej, já přijdu, poťsem, Neštípej, nesekej, nesmíš!, ptáček, rohlíček,píseček, masíčko, prosíčko, dobrý večer...) ale říká je ve správných situacích, dokonce vytváří ze známých slov nové věty, chápe význam zdrobnělin apod. To by pro ně byla teprve makačka na bednu:-))
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

7.11.2021 12:28 Reaguje na Karel Zvářal
mě by spíš zajímalo, kdo takové výzkumné blbiny platí? pořád máme tendenci ten mor intelektusalismu a posuzování cpát do všech směrů...
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

7.11.2021 19:25 Reaguje na Karel Zvářal
O různých ptačích druzích, kteří napodobují lidskou mluvu, už jsem četla leckde. Sama jsem zažila na vlastní uši nadávky jednoho krkavcovitého ptáka zavřeného v kleci na jedné zahradě, o kterých jsem si nejdřív myslela, že pocházejí od duševně nemocného člověka, který mi bezdůvodně nadává. Ale nikde jsem dříve nezaznamenala zmínky o tom, jak lidskou řeč umí slušně napodobit jiný savec nerovnající se homo. Přitom evolučně jsou nám ostatní savci bližší než recentní potomci dinosaurů.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.11.2021 21:08 Reaguje na Majka Kletečková
Bonobo se dovede naučit posunkovou (znakovou) řeč, ale lidský hlas napodobit neumí. Zatímco recentní dinosauři zvládnou to, co mnohé dvou-tříleté dítě nepochopí.

https://www.youtube.com/watch?v=T-MdgHHK4d8
Odpovědět
kk

karel krasensky

7.11.2021 17:30
No bože to je toho.Já zase umím napodobovát zvířrcí zvuky a nikde se o tom nepíše.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist